prilika za revanš

Izbornik Dalić u velikim problemima uoči okršaja sa svjetskim prvacima; ne može računati na jednu od najjačih karika, a sad je upitno tko će uopće zaigrati u napadu

12.10.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 2:1 nad Švedskom u Ligi nacija napravila je prvi veliki korak ka primarnom cilju u ovom natjecanju, odnosno osiguranju ostanka u Elitnoj skupini, među europskim velikanima. U srijedu na oronuli Maksimir dolaze svjetski prvaci, Francuzi, ali hrvatski izbornik ne skriva ambicije

Golovima Nikole Vlašića i Andreja Kramarića Hrvatska je u nedjelju pobijedila Švedsku 2:1 i stigla do prve pobjede u ovom izdanju Uefine Lige nacija. Ta je pobjeda našima 'život značila', jer u prva dva okršaja doživjeli su teške poraze od Portugala (1:4) i Francuske (2:4), pa bi eventualnim domaćim neuspjehom itekako zakomplicirali svoju borbu za ostankom u Elitnom razredu.

Ovako je, s prva tri boda i to protiv izravnih konkurenata, taj cilj puno realniji.

No ono što je jednako važno - ova je pobjeda, baš kao i ona u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske prošlog tjedna, kada je Dalić isprobavao rezervne potencijale, podigla raspoloženje, a neke napunila dodatnim samopouzdanjem. Dvojica koja su tu minutažu definitivno iskoristila su bočni igrači Dario Melnjak i Filip Uremović, a za što su i honorirani nedjeljnim nastupom.

>> Težak udarac za Zlatka Dalića koji je najavio revanš Francuzima za poraz; ima li uopće zamjenu za igrača koji je neočekivano otpao?

U toj je utakmici protiv Švedske izbornik Dalić svjesno krenuo s nešto drugačijim sustavom, bez klasičnog napadača, a ne u već ustaljenom 4-2-3-1. Istina, gotovo svi su ostali u čudu takvom odlukom, ali kada znamo da je Andrej Kramarić imao znakovitih problema s ozljedom i da se do zadnje sekunde čekalo hoće li biti spreman za taj ogled ili ne, odnosno da i forma Brune Petkovića nije na onih 100 posto, kakvu je prikazivao i u Dinamovom, ali i reprezentativnom dresu, Dalićeva želja za isprobavanjem novih mogućnosti ipak je razumljiva.

Na kraju je Dalić koristio i ovaj napadački dvojac, a koji je, pogotovo Andrej Kramarić, uzvratio na najbolji mogući način.

Odmah nakon utakmice napadač Hoffenheima potvrdio je da je svjesno, s rizikom, ušao u ovu utakmicu.

'Volio bih da je ozljeda dobro, ali nije... Malo me brine, ali srećom, danas je bilo OK.'

Stanje je i jutro nakon utakmice bilo OK, ali s obzirom na Kramarićevu požrtvovnost, možda ipak treba pričekati sljedeća dva treninga, pa procijeniti za koliko je minuta spreman. U svakom slučaju, gotovo smo sigurni da će i u srijedu, u okršaju protiv svjetskih prvaka, a koji počinje u 20.45 sati, istrčati na maksimirski travnjak.

  • +33
Hrvatska - Švedska, UEFA Liga nacija, 11.10.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No nije samo Kramarićeva ozljeda briga za Dalića. Sada je to i izostanak Marcela Brozovića - u nedjelju je dobio žuti karton, što mu je u zbiru drugi, jer prvi je dobio protiv Francuza, pa će novi okršaj sa svjetskim prvacima morati preskočiti.

Njegov izostanak itekako je veliki hendikep jer znamo Brozovićeve trkačke kapacitete, a protiv Francuza oni će jako nedostajati. Jer sjećamo se iz rujanskih ogleda kako je izgledala Hrvatska protiv Portugala bez Brozovića, odnosno kako je izgledala protiv Francuza s Brozovićem.

Dakle, s obzirom na njegov izostanak, jasno je da će vezni red doživjeti velike promjene, a i kako je Dalić potvrdio da se protiv momčadi francuskog izbornika Didiera Deschampsa vraća uhodanoj shemi 4-2-3-1, sasvim sigurno imat ćemo minimalno dvije promjene u odnosu na sastav i sustav protiv Švedske.

'Dolaze nam svjetski prvaci. U zadnjoj utakmici izgubili smo 4:2, evo šanse da se revanširamo za taj poraz. Jer nismo bili toliko lošiji od njih. Želim ih pobijediti. Morat ćemo staviti druge igrače, raditi neke promjene jer ne možemo opet odigrati ovakav tempo s istim igračima. Vidjet ćemo u ovih nekoliko dana što će i kako će biti', rekao je u nedjelju izbornik Dalić.

U veznom redu, odnosno kao dvojac iza prednjeg dijela zaigrali bi Modrić i Kovačić, dok bi ispred njih mogli biti Brekalo, Vlašić i Perišić, a u vrhu napada - ovisno o Kramarićevim mogućnostima - napadač Hoffenheima ili Bruno Petković.

Doduše, s obzirom na to da se odličnim pokazao protiv Švicaraca, nije isključeno da i Ante Budimir dobije priliku od prve minute, posebno ako Kramarić opet bude imao ulogu džokera.

Puno toga ovisit će i o kretanju rezultata, ali i tjelesnim mogućnostima, jer kako nam je Melnjak rekao nakon dvoboja sa Švedskom, težak teren potpuno ih je iscrpio. Njega su čak nešto zatezale tetive, ali u ova dva dana izbornik Dalić i njegov stručni stožer, na čelu sa stručnjakom za tjelesnu spremu, prof. Lukom Milanovićem, morat će procijeniti tko je u mogućnosti dati svih 100 posto. Jer samo takvi moći će se oduprijeti Pogbi, Griezmannu, Giroudu, Mbappeu...