KAŽU IZ HNS-A

Izbornici mladih selekcija obavili dobar posao!

07.11.2014 u 18:12

Bionic
Reading

Hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta završile su s natjecateljskim utakmicama u 2014. godini, a u razgovoru za hns-cff.hr tehnički direktor HNS-a dr. Romeo Jozak istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te najavio nove projekte za naredno razdoblje

S tehničkim direktorom HNS-a razgovaralo se o zaključcima nakon provedene analize i razvojnim projektima koji čekaju njega i Savez u narednom razdoblju.

hns-cff.hr: Što je bio predmet analize s izbornicima i kakve ste zaključke donijeli?

Sastanak je prošao u vrlo dobroj atmosferi jer je jasno da ovo proteklo razdoblje zaslužuje pozitivnu ocjenu u svim selekcijama. Izbornici Gračan, Vulić i Pavlović podnijeli su izvješća, a potom smo analizirali neke ključne elemente s nogometnog aspekta. U posljednjih pola godine krenuli smo s jednim vrlo studioznim analitičkim pristupom, pratimo različite statističke, fizičke i nogometne parametre, te smo pokušali detektirati one segmente na kojima u budućnosti trebamo više raditi.

hns-cff.hr: U-21 reprezentacija nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo, no veseli broj igrača koji su priključeni A reprezentaciji?

Naravno da je teško biti sretan i dati kompletnu pozitivnu ocjenu kada na kraju ne uspijete doći do rezultatskog cilja, no kada u obzir uzmemo sve okolnosti možemo biti zadovoljni. Primarni cilj je ipak stvaranje igrača za A selekciju, i u tom pogledu - posebno od ovog novog ciklusa - rezultati su vidljivi. K tomu, malo je bilo ne(s)pretno rješenje da se istodobno igra doigravanje za EP U-21 s Europskim kvalifikacijama, gdje se ipak moralo ići za prioritetima, a to je A selekcija. Nenad Gračan dobio je pozitivnu ocjenu i novi mandat. Provjerili smo dosta igrača, njih 40-ak, što je logično jer su igrači iz nekoliko uzrasnih kategorija sudjelovali u toj selekciji.

hns-cff.hr: U-19 reprezentacija uvjerljivo se plasirala u Elitno kolo - što ste primijetili u njihovim nastupima tijekom kvalifikacijskog turnira?

Kao i sve naše aktualne selekcije, to je vrlo talentirana generacija. Zoran Vulić je iskusan, inteligentan trener koji se dobro prilagodio ovom poslu. On je 'fajter' i veliki autoritet za te mladiće što je vrlo bitno u ovoj prijelaznog uzrasnoj kategoriji iz juniorskog u seniorski nogomet. Odigrali smo dosta kvalitetnih prijateljskih provjera, s momčadima poput Francuske, Italije i Engleske, što je Vuliću dalo dovoljno vremena da se upozna s momčadi i oni s njim. Riješili smo prolazak dalje rutinski, što smo i očekivali. Nekoliko je igrača nedostajalo, imamo tu i "jokera" Halilovića iako vjerujem da ga nećemo koristiti, nije zaboravljen ni Robert Murić u Nizozemskoj. Ta generacija je do sada već pokazala potencijal, uskoro imamo ždrijeb i vidjet ćemo tko nas čeka na putu do Europskog prvenstva.

Prema EP-u je uspješno krenula i U-17 reprezentacija, sa zapaženo velikim brojem Dinamovih igrača.

Percepcija u javnosti je takva da se stalno ističe nekakva polarizacija, iako mislim da ovom prilikom čak i nije bilo velikih drama jer za to nema ni razloga. Izbornici ovise o svom rezultati i o stvaranju igrača, neće raditi protiv sebe da bi forsirali 'Plave umjesto Bijelih' ili 'Ljubičaste umjesto Žutih'. Naime, dogodio se jedan fenomen koji treba objasniti - Dinamu se dogodilo da ima generaciju, a to su dečki koji su osvojili Nike Premier Cup, u kojoj 11 igrača, bude li zdravlja, može zaigrati u prvoj momčadi Dinama, a puno ih je pretendenata i za još viša ostvarenja. Ne treba ovako rano isticati pojedince, ali neka prezimena se vrlo ozbiljno nameću. Ne sjećam se iskreno kada se dogodila takva koncentracija kvalitete u jednom godištu, '98, i logično je da izbornikov odabir bude takav. I turnir u Mađarskoj pokazao je da je to opravdano, nametnuli su se i igrali kao favoriti. Čeka nas Elitno kolo, s pravom se nadamo da tu možemo proći dalje na Europsko prvenstvo i mislim da od te generacije možemo očekivati puno.

Ipak, brine li takva dominacija Dinamovih igrača? Radi li se o slučajnosti ili dubljim razlikama u radu Dinama i drugih klubova?

Znam koliko Dinamo odvaja za nogometnu školu, kako financijski tako i kadrovski i vremenski, i znam da ti rezultati nisu slučajni. Igrača ne možete izmisliti ako ga nema u Hrvatskoj, ali Dinamo je napravio odličnu doselekciju. Neki od njih od početka su u Dinamu, neki su došli, napravljena je jaka selekcija i to se vidi po rezultatima u kadetskoj ligi. Izborniku to donekle i olakšava posao jer se radi o uigranoj ekipi. Mislim da je Hajduk sa svoje strane napravio sve kako bi sa svog područja doselektirao najbolje igrače, ali dogodilo se tako u tom godištu da je koncentracija kvalitete na sjeveru. S druge strane, Hajduk primjerice ima jako kvalitetno 2000. godište i tu će sigurno napraviti iskorak. Ne treba promatrati stvari kroz tu prizmu, jer svi ti igrači - kao što je slučaj i u A reprezentaciji - zajedno predstavljaju i zajedno se bore za Hrvatsku.

Ostatak intervju pročitajte na stranicama HNS-a, na ovom LINKU