SLUŽBENO POTVRĐENO

Izbjegnuta propast najskupljeg oktanskog 'cirkusa': Formula 1 danas pobjeđuje, ovo je presudno važan trenutak za naš sport'

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 09:43
  • Objavljeno 28.05.2020 u 09:43
tportal

Izvor: EPA / Autor: SRDJAN SUKI

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) prihvatila je paket smanjenja troškova u formuli 1, pa će proračuni momčadi za 2021. godinu umjesto 160 milijuna eura biti ograničeni na 132 milijuna eura

Dogovoreno je da se proračuni iz godine u godinu smanjuju. Gornja granica 2021. će iznositi 132 milijuna eura, godinu dana kasnije smanjit će se na 127,5, a od 2023. do 2025. iznosit će 123 milijuna eura.

FIA je ovim potezom željela smanjiti troškove, ali i povećati konkurentnost.

'Formula 1 danas pobjeđuje. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport', rekao je izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown iako je bilo momčadi koje su bile protiv kao što su Ferrari i Red Bull, no i one su pristale na smanjenje bez obzira štoi su javno negodovale.

'F1 je već neko vrijeme financijski neodrživ, a neaktivnost bi riskirala budućnost formule i njezinih sudionika', dodao je.

Predsjednik FIA-e Jean Todt zahvalio je timovima i pozdravio 'veliki iskorak naprijed za F1 i održivost moto sporta'.

Druga velika odluka koja je izglasana odnosi se na uvođenje 'aero hendikep sustava' za uspješnije momčadi.

Ekipama će se ograničiti vrijeme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima. Što momčad niže završi u prvenstvu konstruktora, to će joj više biti dozvoljeno korištenje aerodinamičkog tunela u izradi bolida za sljedeću sezonu.

Ova sezona tek treba započeti zbog pandemije COVID-19, a kad se dogodi, vjerojatno u srpnju, bit će bez gledatelja.