VIRTUALNA SVEČANOST

Izabrani najbolji atletičar i atletičarka godine; zaslužili su ta priznanja, bili su zaista fantastični

01.12.2021 u 19:42

Bionic
Reading

Olimpijski pobjednici Jamajčanka Elaine Thompson-Herah i Norvežanin Karsten Warholm proglašeni su najboljim atletičarima godine u izboru Međunarodne atletske federacije (World Athletics) na virtualnoj svečanosti koja je održana u srijedu

Sjajna Jamajčanka je ove godine osvojila tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju pobjedivši u utrkama na 100 i 200 meetara, te kao članica štafete 4x100m. Također, ove godine je istrčala druge najbolje rezultate svih vremena na 100 (10.54) i 200 m ( 21.53).

Warholm je pak ove godine u srpnju na mitingu u Oslu postavio novi svjetski rekord na 400m s preponama 46.70, da bi na OI u Tokiju premašio sva očekivanja osvojivši zlato s novim svjetskim rekordom, nevjerojatnim rezultatom 45.94.

'Sretan sam zbog ove nagrade', rekao je Warholm prisjetivši se Tokija.

'Kada sam vidio rezultat utrke u Tokiju, pomislio sam da je to pogreška. Bila je to vrlo intenzivna utrka, znao sam da svi ostali dečki stvarno jure. Nikad ne znam što se događa iza mene. Samo sam se borio sve do cilja. Kad sam shvatio da je 45.94 stvarnost, pomislio sam:'Ovo nije tako loše', kazao je 25-godišnji Norvežanin.

Thompson-Herah je bila blizu svjetskog rekorda, ali ove godine nije uspjela.

'Bila sam vrlo blizu svjetskom rekordu, sve je moguće. Ne mislim šprinterice objesiti o klin', dodala je 29-godišnja Jamačanjka.

'Svjetsko prvenstvo u Oregonu definitivno je moja sljedeća velika meta. Blizu je kuće, nadam se da će me prijatelji i obitelj moći gledati. To se nije moglo dogoditi u Tokiju, ali nadam se da ću u Eugeneu moći pozvati svoje prijatelje i obitelj da dođu i bodre me', dodala je.

Nagradu za žensku zvijezdu u usponu dobila je 19-godišnja Amerikanka Athing Mu koja je bila neporažena na 800 metara cijele godine, a u Tokiju je osvojila i zlatnu medalju.

'Ova nagrada pokazuje svim mladim djevojkama da se vaši snovi zaista mogu ostvariti', poručila je Mu.

Muška zvijezda u usponu je 17-godišnji američki sprinter Erriyon Knighton, svjetski U-18 i U-20 rekorder na 200 metara s rezultatom 19.84.

'Zaista sam zahvalan na ovoj nagradi', rekao je Knighton.

'Jedan od mojih najupečatljivijih trenutaka ove godine je ulazak u finale olimpijskih igra u Tokiju i osvajanje četvrtog mjesta na 200 metara', poručio je.

Nagradu za trenerska postignuća dobio je Bobby Kersee.

Američki trener je vodio karijere mnogih legendarnih sportaša tijekom godina, ali ove godine dvije njegove 'učenice' ušle su u povijest. Allyson Felix postala je najodlikovanija olimpijka u povijesti atletike nakon što je osvojila svoje 10. i 11. olimpijsko odličje u Tokiju, dok je Sydney McLaughlin oborila dva svjetska rekorda na 400 metara s preponama i osvojila olimpijsko zlato u toj disciplini.

Felix sada ima sedam olimpijskih zlata, tri srebra i jednu broncu. Ispred nje je po broju atletskih medalja ostao još samo Paavo Nurmi sa 12 medalja.

Predsjednik World Athletic Sebastian Coe čestitao je svim pobjednicima i finalistima na izvanrednim ovogodišnjim postignućima.

'Ove smo godine proslavili neke zapanjujuće nastupe u Tokiju, na Svjetskom atletskom prvenstvu do 20 godina u Nairobiju i kroz naše jednodnevne mitinge - Wanda Diamond League i Continental Tour. Stoga nam je drago prepoznati neke od naših zvijezde na večerašnjoj dodjeli. Kao sport, mi smo u nevjerojatno jakoj poziciji. Ovo je bila izvrsna godina. Učvrstili smo svoju poziciju olimpijskog sporta broj 1. Hvala svim našim sportašima diljem svijeta. Veselim se što ću gledati što sve možete učiniti 2022. godine', poručio je Coe.