VELIKA NAJAVA

Ivica: Mogu ja i brže od onoga u Americi

09.12.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Ivica je prvi put pobijedio upravo u Americi, na legendarnom slalomu u Aspenu potkraj 2001. kada je krenuo 64.

Hrvatima je završavao radni tjedan, a tamo daleko, na drugoj strani planeta, skijaš zbog kojega diljem svijeta iz zvučnika svira hrvatska himna mirno je spavao. Kada su Hrvati predvečer u svojim domovima smišljali kako i gdje će provesti vikend, Kostelić je već bio na nogama, točnije, na skijama. Na jutarnjem treningu, na najvećoj strmini koju je mogao pronaći, stazi na kojoj se ostali spuštaju kao po jajima, on je jurio. Zapakirao je zatim torbe, sjeo u kombi i otišao na aerodrom. Destinacija – Europa.

Ameriku, osim prve pobjede u Aspenu, od koje je prije nekoliko dana prošlo točno deset godina, ne pamti po lijepom. U pravilu je u Beaver Creeku stradavao, završavao u ogradi, popucanih ligamenata, ozlijeđen se vraćao kući. Sada je u avion ulazio sa smiješkom.

'Tri sam puta zbog te staze završio na operacijskom stolu. Ligamenti, meniskus, a prije dvije godine i leđa. Zaista mi na njoj nikad nije išlo. Sanjao sam dan kada ću je napokon pobijediti. I došao je. Sada smo napokon kvit'.

Preko bare je i snijeg drugačiji, ali ga bar ima. Ivica smatra da je i to utjecalo na njegove slabe rezultate u brzim disciplinama.

'Imali smo problema posljednja dva tjedna s tim američkom snijegom. Skija na njemu ne reagira baš uvijek kako želim', dodaje trenutačno deveti skijaš u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, u kojem vodi A. L. Svindal. Slalomski konkurenti, vidjelo se na semaforu, Ivici nisu ni blizu.

'Ni sam nisam bio siguran kako stojim u odnosu na prošlu godinu. Jesam li brz, što se događa. Ali osjećam da mogu biti i puno brži! Ljudi mi čestitaju, hvala svima, vraća mi to osmijeh na lice i puni me dobrom energijom. A i koljeno je dobro'.

Željan je naš skijaš pobjeda. Iako je planirao propustiti utrke u Val Gardeni, promijenio je odluku:

'Idem! I Val Gardena je za mene bila crna rupa. Ne mogu očekivati puno, osvojim li koji bod bit će dobro. Slijedi odmah Alta Badia i tjedan sličan ovome. Imat ću samo dan odmora u tjedan dana utrka', ističe Kostelić.

Prvi dan odmora bit će mu nedjelja. Danas slijeću u Innsbruck, a zatim ih očekuje dvosatna vožnja do talijanskog skijališta.

U Ivičinu timu dečkima je pao kamen sa srca. Kostelić se nakon slabijih rezultata u brzim disciplinama vratio na stari put, a i Natko Zrnčić Dim daje nadu, baš u slalomu.

'Američka je turneja napokon završena, Ivica je napravio odličnu stvar. Nije ni Natko bio loš, prije nego što je pao, imao je vrijeme za ulazak u drugu vožnju. Više sam se na njega koncentrirao', kaže Vedran Pavlek.