teški dani za 'kauboje'

Ivano Balić napokon je progovorio o svemu što se našoj reprezentaciji dogodilo na ovom Europskom prvenstvu: Tužno je to...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 25.01.2022 06:43
  • Objavljeno 25.01.2022 u 06:43
Bionic
Reading

Pobjeda protiv Islanda malo je 'omekšala' sve u hrvatskoj reprezentaciji pa se tako napokon oglasio Ivano Balić koji je u ovom trenutku pomoćnik izbornika Hrvoje Horvata na klupi 'kauboja'

On je svoje govorio na terenu, a tamo je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji svih vremena. Za nas je sigurno Ivano Balić najveći rukometaš ikad, a sada svoje znanje i iskustvo dijeli s novom generacijom 'kauboja' kao pomoćnik izbornika Hrvoja Horvata.

Nakon pobjede protiv Islanda i Balić je 'popustio' te se napokon oglasio.

'Jako smo loše krenuli u napadu. Promašili smo neke zicere, nisu nam svirali neke sedmerce, ali nije to bilo toliko važno. Malo je došlo do nervoze. Obrana je bila dobra cijelu utakmicu. Uspjeli smo se do poluvremena vratiti u egal, nakon što smo u jednom trenutku gubili s pet razlike', analizirao je Ivano Balić utakmicu protiv Islanda te dodao:

  • +41
Hrvatska - Island, rukometni Euro, 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'U drugom poluvremenu Islanđani nisu imali nikakvih rješenja u napadu šest na šest. Odigrali smo sjajnih 15 minuta drugog poluvremena i bilo je logično da se u tom jakom tempu obrana dosta potrošila. Na kraju smo malo posustali, Islanđani su dosta pogodaka davali s krila, na kraju su nas dostigli i prestigli. Onda smo nekako na hrabrost i ludost i na Pešićeve tri obrane dobili utakmicu.'

Ponovno je Hrvatska imala puno novih igrača u sastavu.

'Da, ubacili smo šest novih. Neki su igrali u granicama svojih mogućnosti. Srna je došao na utakmicu gotovo izravno iz sobe gdje je čekao drugi negativni PCR test. Dečko je ispustio dušu. Ne znam može li ovakvu igru u obrani ponoviti u srijedu kada igramo protiv Nizozemaca. Volio bih da može...', iskreno je kazao Balić nakon utakmice.

Kako god bilo, ovo Europsko prvenstvo nećemo pamtiti po dobru...

'Lijep je osjećaj nakon pobjede protiv Islanda, ali imali smo dva kiksa, dvije utakmice koje smo izgubili i napokon smo se vratili pobjedi. Svi su sretni i zadovoljni te se dobro osjećaju. Izgubili smo standard od prije što je bilo normalno', rekao je nešto kasnije Ivano Balić za HRT i dodao:

  • +4
Ivano Balić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Malo prije utakmice dobio sam podatak da smo promijenili 30 igrača, to vam je sve jasno. Počne jedna ekipa, a onda dođe druga, treća pa četvrta. Mislim da smo se u svemu tome dobro snašli, imali smo tu slabu utakmicu protiv Crne Gore gdje bih rekao da su Crnogorci bili stvarno jako dobri. Nismo mi bili toliko loši, koliko su oni nas dobro napadali, smireno i pažljivo, zbog toga smo imali problema. Tu utakmicu je bila velika i razlika u golmanima. Mogu biti zadovoljan s obzirom na sve promjene koje smo imali. Momci se bacaju na glavu i to je ono najvažnije.'

Ipak, nekoliko mladih igrača pokazalo je da se može na njih računati u budućnosti.

'Jelinić, Lučin, Martinović su se našli u ulozi nositelja, prvi put zapravo. Mislim da su pokazali da možemo računati na njih. Još je neke role imao i Maraš, pa je na krilu imao Glavaš, mislim da su ti mladi pokazali da se može računati na njih i sad je na njima da rade, da igraju što bolje u klubovima. Mislim da za budućnost neće biti problema', istaknuo je Balić.

Kapetan reprezentacije i naš najbolji igrač, Domagoj Duvnjak, je zbog ozljede leđa propustio ovo cijelo Europsko prvenstvo.

'Duvnjak tuguje u Kielu što ne može biti tu. Hendikep njegovog neigranja smo i totalno zaboravili, a on je 12, 13 godina stalno prisutan na svim natjecanjima. Tužan je što ne može biti tu, ali navija i svaku večer se čuje s igračima, duhom je ovdje', otkrio je Balić koji misli da Euro nije neregularan bez obzira na pandemiju koronavirusa i okrnjene sastave svih reprezentacija:

  • +64
Hrvatska - Crna Gora, rukomet, EP u rukometu 2022., 20.1.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ne bih se složio da je Euro neregularan, tako je, kako je. Nas je zahvatio virus i što sad ti tu možeš. To je tako, treba se prilagoditi koliko možeš. Mi smo prvi 'nadrljali', onda su krenule i sve ove druge reprezentacije. Treba se snaći u svemu tome.'

Za kraj, tko je za Ivana Balića favorit za osvajanje titule europskog prvaka?

'Možda bih istaknuo Dance kao favorite jer su izgubili najmanje igrača, svi ostali su puno rotirali. Vidjeli smo dosta mladih igrača po svim reprezentacijama koji su dobili određenu minutažu, a u nekoj normalnoj situaciji možda ne bi ni dobili. Tako da se iz toga može izvući pouka i vidjeti na koga se može računati', zaključio je Balić u razgovoru za HRT.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal