ŠOKANTNA UTAKMICA

[FOTO] Hrvatska je u dramatičnoj završnici ipak svladala Island; Gadža je zabio za pobjedu 15 sekundi prije kraja

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu u drugom krugu Europskog prvenstva svladavši u Budimpešti reprezentaciju Islanda 23:22 (10:12)...

U vrlo uzbudljivoj utakmici u kojoj su pokazali dva potpuno drugačija lica u prvom i drugom poluvremenu, hrvatski rukometaši svladali su u Budimpešti reprezentaciju Islanda 23:22 (10:12) i tako došli do svoje prvve pobjede u drugom krugu, a treće ukupno na Europskom prvenstvu.

U dvoboju koji je rezultatski značio više Islanđanima u borbi za mjesto u polufinalu, hrvatska reprezentacija je utakmicu otvorila jako loše. Nakon gola Martinovića za 1:0, uslijedilo je razdoblje od sedam minuta bez gola izabranika Hrvoja Horvata u kojem je Island triput zatresao mrežu, a njihov golman Hallgrimsson 'bildao' svoju statistiku.

Ipak, na polovici poluvremena i novog gola Martinovića, Hrvatska je zaostajala samo jedan gol (4:5). No, do novog je gola opet prošlo čak sedam minuta, što je islandsku reprezentaciju dovelo do pet golova razlike (9:4) u 18. minuti.

Napadačku bezidejnost Horvat je pokušao i uspio riješiti igranjem bez golmana, sa sedmoricom igrača u polju. U takvim situacijama stvaran je igrač više na crti što je dovodilo do sedmeraca. Ivan Čupić je četiri puta stajao nasuprot islandskim golmanima i sva četiri puta bio precizan. Uz gol Tina Lučina sa sirenom i dobru, kompaktnu obranu sa Zvonimirom Srnom kao prednjim u formaciji 5-1, Hrvatska je do kraja poluvremena uspjela smanjiti zaostatak na samo dva gola (10:12).

Hrvoje Horvat izjave 24.1.2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

Nastavak je donio poletniju igru Hrvatske koja je u 35. minuti došla do izjednačenja (13:13) golom Martinovića. Ivan Pešić je s pet obrana u prvih 15 minuta drugog dijela zaključao svoj fol, skidao i zicere, pa je Island u tom razdoblju postigao samo dva gola. S druge strane, Hrvatska ih je zabila devet i došla do pet golova prednosti (19:14).

Golom Lučina Hrvatska je u 49. minuti došla do vodstva 21:17, ali tada je hrvatski napad stao. Zaredali su sa tehničkim pogreškama, probijanjima i lošim rješenjima. Islanđani su to iskoristili i na pogon svojih krilnih igrača u sedam minuta napravili seriju 5:0 za novi obrat i svoje novo vodstvo (22:21).

Islanđani su dvaput imali priliku otići i na dva gola prednosti, ali oba puta je fenomenalni Ivan Pešić obranama ostavio Hrvatsku u igri za pobjedu.

  • +41
Hrvatska - Island, rukometni Euro, 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na ulasku u zadnje dvije minute Načinović je izjednačio na 22:22. Na drugoj strani promašio je Asgeirsson, nakon što se probio do crte i ostao oči u oči s Pešićem. No, njegov je šut otišao pokraj raskriljenog hrvatskog golmana, ali i pokraj vratnice.

Dugačkim napadom hrvatski rukometaši su zanjihali i rastegnuli islandsku obranu, kroz koju se 15 sekundi prije kraja do crte probio Ante Gadža i donio treću pobjedu Hrvatskoj na ovom prvenstvu, a prvu u drugom krugu.

Islanđani su porazom kompromitirali veliku pobjedu nad Francuskom i svoje izglede za plasman u polufinale.

Ivan Pešić izjave 24.1.2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

Strijelce Hrvatske predvodio je Tin Lučin sa šest golova, a proglašen je i za igrača utakmice. Po pet golova postigli su Ivan Čupić i Ivan Martinović, a briljirao je golman Ivan Pešić s 13 obrana. Kod Islanđana je najefikasniji bio Torkelsson sa šest golova, a po pet su postigli Omar Ingi Magnusson i Sigvaldi Bjorn Gudjonsson. Golman Viktor Hallgrimsson je imao 11 obrana.

Danska je na vrhu ljestvice sa šest bodova, po četiri imaju Island i Francuska, a po dva Nizozemska, Crna Gora i Hrvatska.

Hrvatski rukometaši će nastup u drugom krugu EP-a zaključiti za dva dana dvobojem protiv Nizozemske.

HRVATSKA - ISLAND 23:22 (10:12)

Suci: Robert Schulze i Tobias Toennies (Njemačka).

HRVATSKA: Pešić 13, Pilipović - obrane; Marić 2, Gadža 1, Gojun, Maraš, Načinović 1, Čupić 5 (5), Cindrić 1, Lučin 6, Martinović 5, Šipić, Ćavar, Glavaš, Srna 1, Jelinić 1

ISLAND: Gustavsson -, Hallgrimsson 11 obrana; V. Kristjansson, Gislason 1, O. Magnusson 5 (2), Viđarsson 1, Gudjonsson 5, K. Kristjansson, Einarsson, Torkelsson 6, Asgeirsson 4, M. Magnusson, Aronsson, Jonsson

Isključenja: Hrvatska 6 minuta; Island 4 minute

Sedmerci: Hrvatska 5/5; Island 2/2

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal