Sa suzama u očima

Ivan Rakitić sve svoje želje iskreno je rekao izborniku Zlatku Daliću; doznali smo nove detalje te što je pravi razlog šokantne odluke da više ne igra za Hrvatsku

22.09.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon što je Ivan Rakitić, gotovo preko noći, donio odluku da više neće igrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju pojavile su se glasine o tome što je pravi razlog, ali istinu znaju samo glavni akteri ove priče

Nema sumnje kako je 33-godišnji Ivan Rakitić u glavi imao sasvim drukčije planove kada je u pitanju oproštaj od hrvatske nogometne reprezentacije. Nakon 106 nastupa, u kojima je postigao 15 golova u najdražem dresu, Rakitić je, kako doznajemo od njemu bliskih ljudi, želio odigrati još Euro 2020 i nakon toga reći zbogom. No planove mu je pokvarila pandemija koronavirusa te činjenica da je Euro prebačen na ljeto 2021. godine.

Tako je praktički preko noći hrvatska nogometna reprezentacija ostala bez itekako važnog kotačića.

No kada se tijekom ponedjeljka do nas probila vijest iz Španjolske 'kako je Rakitić donio odluku da više neće igrati za Hrvatsku', u prvi tren nitko nije želio povjerovati u to. Ubrzo je to Rakitić potvrdio i tportalu porukom u kojoj je točno ovako pisalo:

'Najteži trenutak, ali vrijeme je došlo. Obratit ću se izjavim ovih dana. Pozz.'

I zaista, vrlo brzo se obratio izjavom. Tako u opširnoj poruci Rakitić piše kako je prelomio te je odlučio da je vrijeme reći 'zbogom'. Svojom odlukom iznenadio je sve, izbornika, bivše suigrače te mnoge legendarne reprezentativce.

'Teška srca donio sam odluku o napuštanju reprezentacije, ali odlazim ponosan na sve što sam sa svojim suigračima i prijateljima napravio u najdražem dresu, za koji smo jednako ginuli u prijateljskim utakmicama i u finalu Svjetskog prvenstva. Kao mali sanjao sam obući dres reprezentacije svoje domovine, a na koncu je taj moj san potrajao 106 utakmica.

I sve što smo zajedno postigli kao momčad i kao nacija, zauvijek će ostati u mom sjećanju i u mom srcu, kao najveće dostignuće moje nogometne karijere.

Sa suzom u oku opraštam se od dresa reprezentacije i od mojih suigrača i selim se na tribine, odakle ću ih bodriti s jednakim žarom, kao njihov najvjerniji i najveći navijač. Iznad svih Hrvatska... Ivan', napisao je Rakitić.

No kako doznajemo od bliskih mu ljudi, zaista se dugo lomio i do zadnjeg trenutka nikome osim supruzi Raquel i članovima uže obitelji nije rekao svoju odluku. Do zadnjeg trenutka nitko drugi nije znao za nju, što je znakovito. Prelomio je tu odluku, kako je sam rekao, sa suzama u očima.

U ponedjeljak ujutro čak su ga najbliži prijatelji, kada su doznali šokantnu vijest iz Seville, nagovarali da je ipak odgodi do Eura. No očito je Rakitić prelomio nakon telefonskog razgovora s izbornikom Zlatkom Dalićem.

Podsjetimo, otprije je poznato kako je Rakitić u zadnjih godinu i pol odgodio nekoliko službenih utakmica za Hrvatsku 'zbog privatnih problema ili statusa u klubu' i izbornik mu je tolerirao sve to. No uoči novog okupljanja za utakmice u Ligi nacija navodno je, kako doznajemo, opet tražio da ga Dalić ne zove.

Među utakmicama koje je povremeno želio preskočiti navodno su i neke iz kvalifikacija za sljedeće Svjetsko prvenstvo, a to Dalić jednostavno nije mogao prihvatiti i vrlo brzo su obojica shvatila da je gotovo. No o čemu su točno razgovarali, znaju samo njih dvojica, ali glavna tema svakako su, kako nam je potvrđeno, bile sljedeće akcije reprezentacije i njegove želje. Rakitić je, kako nam je potvrđeno, bio iskren i otvoren, a nakon svega odlučili su gospodski završiti tu priču.

Podsjetimo, preskočio je Rakitić – uz Luku Modrića - i prve dvije utakmice u Ligi nacija protiv Portugala i Francuske.

A otprije je poznata priča kako je najozbiljnije razmišljao umiroviti dres Hrvatske nakon srebra na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. No ipak je promijenio odluku i odlučio je igrati do Eura 2020. Ali ipak od toga neće biti ništa.

'Razgovarao sam s Ivanom koji mi je objasnio svoje razmišljanje i razloge zbog kojih se odlučio na ovaj potez. Meni je kao izborniku žao što neće nastaviti igrati za Hrvatsku, ali poštujem, naravno, njegovu odluku, kao što je to bilo i s Mandžukićem, Subašićem i Ćorlukom nakon Svjetskog prvenstva. O njegovoj ljubavi prema hrvatskoj reprezentaciji dovoljno govori to što je u zahtjevnoj situaciji odabrao upravo Hrvatsku ispred Švicarske, u kojoj je odrastao. U idućih više od 100 nastupa pokazao je s koliko strasti nastupa za Hrvatsku', gospodski je kazao Dalić nakon što je bilo jasno da je Rakitić zauvijek napustio hrvatsku vrstu.

'Iza Ivana je velika karijera u reprezentaciji, a nitko od nas neće zaboraviti onu hladnokrvnost prilikom izvođenja odlučujućih jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu. Od srca sam mu zahvalan na svemu što je dao Hrvatskoj na terenu i izvan terena kao dokapetan reprezentacije te mu želim svako dobro, puno uspjeha i zdravlja u nastavku klupske karijere', dodao je Dalić.