na rubu suza

Ivan Rakitić emotivnim se govorom oprostio od Barcelone, a na kraju je poslao znakovitu poruku Leu Messiju

02.09.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Barcelona je Ivanu Rakitiću priredila zasluženi oproštaj. Čelnici kluba organizirali su konferenciju za medije na kojoj su se i službeno, nakon punih šest godina, razišli...

Emotivnu je ceremoniju otvorio predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu koji se još jednom naklonio Ivanu Rakitiću za sve što je učinio za momčad s Nou Campa u proteklim godinama.

'Hvala svima koji ste došli na ovaj oproštaj kako bi podijelili sve posebne trenutke s Ivanom. Htio bih se oprostiti od prijatelja i igrača koji je bio s nama šest sezona i odigrao je 310 utakmica. Četvrti je stranac s najviše nastupa u Barceloni i pisao je povijest ovog kluba. Osvojio je trinaest titula i još se sjećam njegovog gola u finalu Lige prvaka u Berlinu', započeo je Bartomeu te podsjetio:

'Odigrao je šest sezona iz snova, bio je vitalan dio pobjedničke momčadi, danas ga pozdravljamo, ali vidjet ćemo ga uskoro jer nastavlja igrati nogomet. Pozdravljamo odličnog igrača, ali prije svega odličnog čovjeka. Zahvaljujem mu se na svemu. Sjećam se kako je rekao kad je dolazio da je došao pisati povijest i upravo to je napravio. Ivane, zahvaljujemo ti na svemu što si napravio!'

Ivan Rakitić tako nakon šest godina u Barceloni i službeno odlazi u Sevillu, momčad iz koje je i stigao u 'katalonski ponos'.

'Osvajati sve naslove ovdje je bilo jedinstveno iskustvo. Želim se zahvaliti svima koji su to omogućili. Predsjedniku, direktorima, svim trenerima, stručnom stožeru, fizioterapeutima i cijeloj upravi. Nadam se da ste uživali boreći se sa mnom u ovih šest godina, bilo je prelijepih i manje lijepih trenutaka. Zahvaljujem se navijačima koji su uvijek bili ovdje. Lijepo je izaći na teren i čuti da ti skandiraju ime. Kad sam se danas opraštao od nekih članova kluba, vidio sam im suze u očima i to za mene puno znači', kazao je na početku Ivan Rakitić koji je pričao 'stegnutog' glasa. Nije lako oprostiti se nakon toliko godina, no što je tu je...

Morao je Rakitić izabrati i najdraži trenutak u dresu Barcelone u proteklih šest sezona. A to nije bilo baš lako.

'Teško je odabrati samo jedan, ali ako moram birati to je gol u finalu Lige prvaka u Berlinu. Sjećam se i prvog naslova, Kupa Kralja. Vrlo sam sretan i ponosan zbog svega što sam napravio u Barceloni', rekao je Raketa te se još jednom zahvalio svima u klubu:

'Uvijek sam bio zahvalan predsjedniku Barcelone na svemu. Zbog tretmana svih ovih godina i zbog toga što zna da imam poseban odnos sa Sevillom. Važno je da smo pronašli najbolje rješenje za sve strane. No, o Sevilli ću pričati sutra, danas je glavna tema Barcelona. A Barcelona je Barcelona, najveći klub na svijetu i to se neće promijeniti...'

Posljednje dvije sezone za Ivana Rakitića u Barceloni nisu baš bile najsjajnije, no naš reprezentativac drugačije gleda na sve što se događalo.

'Ne mislim da sam imao loših zadnjih nekoliko godina. Mislim da sam najbolju godinu imao pretprošle sezone, unatoč ispadanju od Liverpoola u Ligi prvaka. U toj sezoni sam najviše uživao, mislim da mi je to najbolja godina. Priče o transferima svakog ljeta? Razumijem kako nogomet funkcionira. Nema loših osjećaja jer je mi je bilo toliko lijepo svih ovih godina da je to jedini osjećaj koji imam u sebi. Odlazim sretan. Nadam se da će me u Barceloni pamtiti kao poniznog i normalnog Rakitića. Nadam se da će se sjećati truda koji sam ostavio svih ovih godina.'

Otkrio je Rakitić i koji su mu bili najdraži treneri i suigrači u Barceloni.

'Zahvalan sam trojici trenera. Luisu Enriqueu koji je omogućio moj dolazak. Uživao sam igrati i pod Valverdeom te Setienom. Što se tiče suigrača, moram istaknuti Iniestu i Xavija. Živjeti s njima je bilo prekrasno i učiti od njih na terenu. Godina sa Xavijem je bila jako važna za mene, a onda mi je Andres postao jedan od najboljih prijatelja', istaknuo je Rakitić te pojasnio hoće li slaviti ako kojom prilikom zabije gol Barceloni:

'Naravno da neću slaviti. Moje poštovanje za Barcelonu je na maksimalnom nivou.'

  • +5
Barcelona - Napoli, osmina finala Lige prvaka, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

Za kraj Ivan Rakitić nije mogao izbjeći pitanje o Leu Messiju. Argentinac želi otići iz Barcelone, a Raketa je za njega imao znakovitu poruku.

'Prva i najbolja opcija za igrače je uvijek Barcelona. No, svaki igrač mora donijeti svoju odluku. Za mene je prva opcija uvijek bila Barcelona', zaključio je Ivan Rakitić.