EKSKLUZIVNO

Legendarni Kujtim Shala rekao je što zaista misli o vulgarnom Stojkoviću i napadu na Xhaku; ima i savjet za izbornika Dalića

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak od 16 sati igra utakmicu osmine finala svjetskog prvenstva protiv Japana. Naravno, kao i svi u Hrvatskoj, tako je i Kujtim Shala, Kosovar koji je 'zaljubljen' u Zagreb te igrač povijesne utakmice između Hrvatske i SAD-a, uvjeren da je Hrvatska veliki favorit u tom ogledu. U razgovoru za tportal osvrnuo se i na nemile scene nakon utakmice Švicarske i Srbije

Kujtim Shala danas 58-godišnjak, tijekom svoje karijere nosio je dres Dinama, ali i hrvatske reprezentacije. Rođen je u Prizrenu, ali nije imao dilema kada je dobio poziv u hrvatsku reprezentaciju, čiji je dres nosio u povijesnoj utakmici protiv SAD-a. Sada živi u Njemačkoj, otkud prati što se zbiva na svjetskom prvenstvu u Katru. I uživa.

'Evo, samo da vam kažem, zvali su me uoči utakmice protiv Belgije s Radio Kosova i rekao sam im, ako Hrvatska prođe skupinu, otići će do finala. Toliko vjerujem u ovu reprezentaciju. Doduše, sada ću reći, neka još prođe Japan, onda je zbilja više nitko ne može zaustaviti. Pa ni Brazil', javio se za tportal Kujtim Shala.

Kako protiv Japana? Puno je njihovih igrača u Njemačkoj?

'Hrvatska je favorit. Nema tu previše mudrovanja. Istina je da Japanci puno trče, zalažu se i bore, ali tehnički ipak nisu toliko dobri kao Hrvatska. Ne kažem da će Hrvatska pobijediti uvjerljivo, ali siguran sam da će proći. Neka bude 1:0 kao 1998. godine kada ih je Šuker matirao. A što se njihovih igrača tiče, ima ih dosta u Njemačkoj, sedam su u bundesligaškim klubovima, jedan je u drugoj ligi. I uče od Nijemaca, napredovali su puno. Imaju i oni svoju disciplinu, ali to su sve ovdje još produbili. Posebno je opasan Kamada iz Eintrachta, on im je srce momčadi. Puno trči i radi'.

Imamo i mi u Njemačkoj jakog aduta.

'Da, svi pričaju o Jošku Gvardiolu. Pratim ga ovdje. I nema kola nakon kojeg ga ne hvale bivše njemačke legende. On je s 20 godina najbolji stoper Europe. Mislim da se nitko neće ljutit ako kažem da nije bilo njega u utakmici protiv Belgije, da bi vjerojatno izgubili. Ono kako je skinuo loptu s Lukakuove noge je čudo. Svaki drugi stoper bi probao tu loptu gurnuti desnom nogom, a on je to izveo lijevom, što je dokaz koliko je inteligentan igrač'.

Protiv Japana bi do izražaja ipak trebali doći drugi igrači, a ne Gvardiol, ako želimo prolazak?

'Ma, naravno, Imamo mi Luku (op.a. Modrića), koji je srce momčadi. Imamo i Brozovića, Kovačića… Imamo i Perišića, koji je briljantan'.

A koga bi trebali imati u napadu?

'U Njemačkoj se puno pričalo o toj utakmici s Belgijom, i konstatirali su da je Hrvatska bila puno bolja i opasnija kada je ušao Petković. I moj je dojam bio takav. Osim toga, ja Petkovića volim kao igrača, i on je igrač po mom ukusu. Ali Dalić i njegov stožer su ti koji će odlučiti tko će igrati'.

  • +39
Srbija - Švicarska, SP u nogometu, 2.12.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Nego, kako se u Njemačkoj komentira ispadanje Elfa? Jesu li ljuti na Španjolce, što su izgubili od Japanaca, neki kažu i namjerno?

'Ne, nitko ne krivi Španjolce. Zbilja su korektni, jer su rekli da su izbornik Flick i igrači sami sebi krivi, što su si dopustili poraz od Japana. Naveliko se priča o novom izborniku, ali i sportskom direktoru, najavljuju se promjene u savezu'.

I za kraj, kako komentirate neugodne scene s kraja utakmice između Švicarske i Srbije? Ipak je u prvom planu bio vaš sunarodnjak, Granit Xhaka, čija je obitelj također s Kosova?

'Znate kako ja kažem, nogomet je igra koja se odvija na zelenom terenu. Međutim, puno prije te utakmice krenule su provokacije iz srpske reprezentacije. Zašto? Pa Xhaka je reprezentativac Švicarske, njegova obitelj tamo živi. I ne vidim razloga da ga netko provocira. Čitam da mu je Piksi Stojković psovao 'mater Šiptarsku'. To je za svaku osudu, i reakciju Fife. Pa vidjeli ste nakon utakmice, sedam srpskih igrača nasrće na Xhaku. Zašto? Jer je slavio pobjedu. Srbija je bila toliko loša na ovom turniru, nije pokazala ništa i sada je svoje frustracije iskalila na jednom igraču', završio je Kujtim Shala.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal