IZBORNICA S PEDIGREOM

Iva Majoli: Petra će u sam vrh, a Hrvatska postaje velesila

31.12.2012 u 00:08

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska tenisačica svih vremena i Fed cup izbornica Iva Majoli s velikim zadovoljstvom može pratiti razvoj svojih izabranica te sanjati osvajanje Fed cupa jedne godine

Godina gotovo da nije mogla početi bolje za Donnu Vekić. Mimo svih regula, nakon što je ostala bez svoga partnera Marina Čilića, a Nijemac Tommy Haas bez partnerice Andree Petković, 16-godišnja Osječanka mogla bi godinu otvoriti s dva jaka meča na Hopman cupu.

'Da, Donna će vjerojatno igrati protiv Ane Ivanović i Francesce Schiavone, što će joj donijeti dva izvrsna meča u uvertiri Australian opena, gdje će prvi put nastupiti kao seniorka. ne sjećam se da se ikada u povijesti turnira igralo 'mješovito' po državama, ali sada je to najelegantnije rješenje', počinje za tportal Iva Majoli koja će prvi Grand slam turnir sezone pratiti uživo.

'U veljači nas čeka prvi nastup u Fed cupu. Putujemo u Izrael, a vodit ću Petru Martić, Donnu Vekić, Anu Konjuh i Terezu Mrdežu. Nevjerojatno je kako smo u kratkom vremenu dobili izvrsnu reprezentaciju koja za koju godinu može osvojiti svjetsku skupinu', ne skriva visoke ciljeve ambiciozna izbornica.

Kao igračica osvojila je Roland Garros i upravo Hopman cup, ne i Fed cup. Hopman cupa se svježe sjeća.

'Osvojili smo ga 1996. Goran (Ivanišević) i ja. Tko bi zaboravio finale protiv Švicarske... Izgubila sam od Hingis da bi Goran dobio Rosseta i odlučivao je mix. Kod 5:5 u odlučujućem setu Goran je opalio as Rossetu koji je bio uvjeren da je bio aut. Udario je svom snagom po zidu iza terena i slomio šaku. Morali su predati i mi smo uzeli trofej', kroz smijeh se prisjeća teniska velikanka.

Kada će ova reprezentacija puna bisera dosegnuti pravi zamah?

'Donna je već pokazala da je odlična i u seniorskoj konkurenciji, a taj korak sada je pred najmlađom - Anom Konjuh. Njih dvije su sjajni talenti vrlo mirnih glava i ako nastave predano raditi, imaju ogromne mogućnosti. Sve u sportu ide postepeno, ali Ana će već sada (ima 14 godina) igrati prve seniorske turnire, što je u ovoj generaciji već pomalo i presedan. Ja sam igrala sa 15 i bila pri vrhu, ali danas djeca ulaze sporije i rijetki su primjeri kao naša Ana koja je već u tako krhkoj dobi spremna za borbu sa starijim curama', kaže Iva koja je i jednom relativno davno prilikom dočeka tenisača pred banom Jelačićem nakon osvajanja Davis cupa sjetno uzdahnula:

'Ah, kada ćemo ovako dočekivati tenisačice...'

Možda i brže nego što se to prije samo godinu dana moglo i zamisliti.

U toj gunguli oko ultratalentirane djece često se zaboravlja na trenutno najbolju Hrvaticu Petru Martić.

'Ona ima velikih pehova sa sitnim ozljedama. Ni sada nije skroz fit, ali bit će spremna za Melbourne i Izrael. Uvjerena sam, ako izdrži sezonu bez većih ozljeda, može ući među najboljih 10 cura svijeta. Kompletna je igračica i ne bi bila uljez u TOP 10-u. Ona je naša stožerna snaga i u singlu i u paru i na njoj će se graditi uspon iz trećeg razreda, gdje se sada nalazimo, do svjetske skupine Fed cupa', završava izbornica koja je pomalo ni kriva ni dužna u ruke dobila jednu od najtalentiranijih selekcija u hrvatskom sportu uopće. Ako kao trener ponovi samo djelić igračkih uspjeha, mogao bi to biti šlag na tortu dobitne kombinacije za budućnost.

Petra osvaja i igrom i ponašanjem i stasom
Podsjetnik na najveći trenutak u povijesti hrvatskog ženskog tenisa