ŽESTOKE KRITIKE

Istraga koja je izazvala buru: Štitili su Armstronga!

09.03.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Bivši čelnici Svjetskog biciklističkog saveza (UCI) žestoko su kritizirani u izvješću nezavisne komisije (CIRC) koja tvrdi da su branili i štitili Lancea Armstronga tijekom njegove dopingom obilježene karijere

U svom opsežnom izvješću na 227 stranica članovi nezavisne komisije podrobno su opisali brojne primjere u kojima su čelnici UCI-a, bivši predsjednici Hein Verbruggen i Pat McQuaid prije svih, kritizirani za način na koji su se bavili optužbama o korištenju nedopuštenih stimulativnih sredstava.

'UCI je radio ustupke Lanceu Armstrongu koji nije ciljano testiran, iako je bilo osnova za sumnju, a i javno su ga podržavali protiv optužbi za doping', stoji u izvješću.

No, ista je komisija, ustanovljena u siječnju 2014. kako bi istražila odnošenje prema slučajevima dopinga u posljednja dva desetljeća, Verbruggena i McQuaida oslobodila optužbi da su primili mito od Armstronga za prikrivanje pozitivnih nalaza, odnosno za intervencije na nezavisnim izvješćima.

Nalaze nezavisne komisije u priopćenju za javnost komentirao je i Lance Armstrong koji je nakon desetljeća poricanja, na kraju ipak priznao korištenje nedopuštenih sredstava, zbog čega mu je oduzeto svih sedam naslova s Tour de Francea.

'Zahvalan sam komisiji što je tražila istinu i što su mi dopustili da sudjelujem u istrazi. Duboko se kajem za mnogo toga što sam učinio. No, nadam se da će otkrivanje istine voditi prema svjetlijoj budućnosti, oslobođenoj dopinga, sporta koji volim', napisao je Armstrong.

No, unatoč Armstrongovim željama, nezavisna komisija je u na kraju svog izvješća utvrdila da problem uporabe dopinga u biciklizmu još uvijek postoji, ali da se odnos prema korištenju nedopuštenih sredstava ipak počinje mijenjati.