FIFA_SP_2018.svg

cr7 promašio penal

Iranci u dramatičnom susretu zamalo izbacili Ronalda i njegove Portugalce

Bionic
Reading

U dvoboju zadnjeg, 3. kola B skupine SP-a u Saransku su nogometaši Portugala i Irana odigrali 1:1, a s tim rezultatom su u osminu finala prošli Portugalci...

Pogodak je za europskog prvaka Portugal, i to vrlo atraktivan, postigao Ricardo Quaresma u 45. minuti, a izjednačio je Karim Ansarifard iz penala u trećoj minuti sudačke nadoknade. Cristiano Ronaldo je u 53. minuti promašio kazneni udarac.

Portugalci još jednom prikazali neuvjerljivu igru, no Iran se ipak pokazao nedoraslim da nanese štetu kvalitetnoj europskoj momčadi. No, Iranci su ipak mogli u završnici izbaciti Portugal, zabili su iz kaznenog udarca, a potom je minutu napadač Karim Taremi imao stopostotnu priliku, koju je promašio i smilovao se Portugalcima.

Ronaldo je ozbiljno zaprijetio već u 3. minuti, pucao je jako, ali točno u iranskog vratara. Iranci su izdržali početni pritisak Portugalaca i u nastavku se odvijala ravnopravna bitka, ali bez prilika sve do 34. minute kada je Iranac Ezatolahi pucao glavom s pet metara, ali nedovoljno dobro da ugrozi vratara Patricia. U 45. minuti Portugal je poveo nakon što je Ricardo Quaresma odigrao dupli pas s Andre Silvom, a onda genijalnim udarcem vanjskom felšom pogodio suprotni kut iranskih vrata.

  • +18
SP 2018., skupina B: Iran - Portugal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, u 53. minuti,  Portugal je dobio najveću priliku nakon što je Ezatolahi srušio Ronalda na ivici šesnaesterca, a sudac nakon provjere VAR-om dosudio kazneni udarac.  No, iranski vratar Alireza Beiranvand je zaustavio Ronaldov udarac koji je išao u lijevu stranu vrata. U 72. minuti napadač Irana Ghodos je s 20 metara uputio opasan udarac koji prolazi tik pored vratnice.

U 81. minuti živce je izgubio Ronaldo i bez lopte je udario Pouraliganjia, ali je dobio samo žuti karton umjesto crvenog.  S velikom zadrškom u 92 minuti sudac svira kazneni udarac za Iran nakon što je portugalski branič Cedric igrao rukom. Iz penala je zabio Ansarifard, a niti minutu kasnije Iranci su mogli do senzacije jer se nenadano otvorila prilika Taremiju, no on s desetak metara puca pored vrata. 

Portugal je osvojio drugo mjesto u skupini, iza Španjolske koja je igrala 2:2 s Marokom. U osmini finala Portugal igra s Urugvajem, a Španjolska ide na domaćina Rusiju. 

IRAN - PORTUGAL 1:1

Pred 42.000 gledatelja na Mordovia Areni sudio je Enrique Caceres iz Paragvaja.

Strijelci: 0:1 Quaresma (45), 1:1 Ansarifard (90+3pen)

Promašeni penal: Ronaldo (Por,53)

IRAN: Beiranvand - Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini, Haji Safi (Mohammadi, 56)- Amiri, Ebrahimi, Jahanbakhsh (Ghodos, 70), Ezatolahi (Ansarafard, 76), Taremi - Azmoun

PORTUGAL: Patricio - Cedric Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro - Adrien Silva, Carvalho, Joao Mario (Moutinho, 84), Quaresma (Bernardo Silva, 70)- Andre Silva (Guedes, 90+3) Ronaldo