razgovor s povodom

Nikolina Babić, ambiciozna predsjednica koja je unijela revolucionarne promjene u hrvatski tenis, ima veliku želju vezanu za djecu: To mora biti cilj svima nama

18.09.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Nikolina Babić, ambiciozna predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, kojem je na čelu od 2018. godine, u razgovoru za tportal istaknula je da je osobito ponosna na to što je tijekom njezina mandata osvojen Davis Cup, kao i dvije olimpijske medalje, zlato i srebro u parovima. Ali najveću pobjedu nje i suradnika predstavlja sve veći broj djece koja se bave tenisom

Zlatnim slovima u povijesti svjetskog tenisa ostat će upisano to da je Davis Cup reprezentacija Hrvatske zadnja koja je osvojila to natjecanje po starom formatu. Povijest tenisa tako je ispisana u francuskom Lilleu 2018. godine, jer ipak je riječ o najstarijem momčadskom natjecanju na svijetu. A baš te godine, nedugo prije slavlja u Lilleu, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza postala je Nikolina Babić, Čakovčanka koja je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a ljubav prema tenisu gaji od malih nogu. Odmah po dolasku na čelno mjesto Saveza unijela je i neke revolucionarne promjene o čemu je detaljno pričala za tportal.

Malo je poznato da je upravo Babić jedna od najzaslužnijih za to što se u hrvatsku reprezentaciju vratio Mate Pavić, jer, kao što je javnosti poznato, nije bio u najboljim odnosima s bivšim izbornikom Željkom Krajanom. A taj potez pokazao se ključnim kada je u pitanju Davis Cup reprezentacija te je prošle godine stigla do finala, a tu je naravno i olimpijsko finale iz Tokija.

Ljubav prema sportu i tenisu postoji od malih nogu

Malo nacija može se pohvaliti time da su imale svoje olimpijsko finale, a upravo to se dogodilo na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Zlatnu medalju u igri parova osvojili su Nikola Mektić i Mate Pavić nakon što su u finalu pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga (srebro). Bilo je to hrvatsko olimpijsko finale za povijest!

Na pitanje otkada traje njezina ljubav prema tenisu Babić je za tportal sa smiješkom i velikim zadovoljstvom odgovorila:

'Ljubav prema sportu i tenisu postojala je uvijek, a pogotovo jer je moj suprug bio igrač i postao je teniski trener. Kasnije je naše troje djece treniralo tenis. Ukupno sam vezana uz tenis 30 godina, provela sam prekrasne godine na teniskim terenima i u klubovima te mi je drago da je od njih došla inicijativa da se kandidiram za predsjednicu Hrvatskog teniskog saveza.'

  • +7
Nikolina Babić - predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mario Ćužić/HTS

Kada ste postali predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, imali ste nekoliko želja. Željeli ste podići rad Saveza na višu razinu te realizirati program da se djeca vrate na teniske terene i da tenis baš svakom djetetu bude dostupan. Jeste li zadovoljni napravljenim u ove četiri godine?

Vezano za to kako vratiti djecu na teniske terene, mogu reći da smo u ove četiri godine napravili puno preduvjeta da to i ostvarimo. Krenuo je program Tenis u školama i u posljednje dvije, tri godine podižemo sve to na višu razinu. Cilj je da što više djece počne igrati tenis. Znači, organizacija turnira za djecu od osam, devet i 10 godina je vrlo dobra i sve je više djece. Naravno, tu je i novi sustav natjecanja, koji smo promijenili nakon 30 godina, a to znači da svako dijete može igrati više mečeva s trećim rangovima koji su regionalno okrenuti kako djeca ne bi trebala daleko putovati te samim time roditelji imati visoke troškove. Želja nam je da što više djece počne igrati tenis te da ostanu u njemu kao klupski i momčadski igrači.

Hrvatski tenis uskoro slavi 110 godina i vi ste dio te povijesti. Naime za vrijeme vašeg mandata ostvareni su neki od najvećih uspjeha. Vjerojatno je teško opisati koliko vam to znači, jer sve se savršeno poklopilo?

U ovih 110 godina ostvareno je puno uspjeha, a to će se vidjeti na samoj proslavi, kao i koliko je hrvatska teniska povijest bogata i čime se možemo ponositi. Bit će predstavljena opsežna monografija te prikazan poseban film kako bi svi vidjeli što se sve ostvarilo i koliko je hrvatski tenis ostavio traga u svijetu. Sve to dokazuje da je sport jedan od najvećih brendova Hrvatske, što je ujedno promocija države te samog sporta. U vrijeme mojeg mandata mogu reći da sam sretna i ponosna što je osvojen Davis Cup i što smo igrali finale Davis Cupa prošle godine. Ponosna sam i na osvojene zlatne i srebrne olimpijske medalje parova u Tokiju. Pored toga, napravljeni su veliki rezultati, poput osvajanja Grand Slama u parovima, a oduševili su i naši juniori. Petra Marčinko osvojila je juniorski Australian Open, a Mili Poljičak osvojio je juniorski Wimbledon. To su sve veliki rezultati u juniorskom i seniorskom tenisu i jako smo svi u Savezu ponosni na to. U ove četiri godine imali smo zaista puno uspjeha, što je ujedno velika promocija hrvatskog tenisa.

2018. za povijest

Sjećanje na zadnje izdanje Davis Cupa po starom formatu koji je osvojila Hrvatska

'Osvajanjem Davis Cupa u francuskom Lilleu po starom formatu Hrvatska je ušla u povijest i naravno da smo svi sretni zbog toga. Ta 2018. godina zauvijek će ostati upisana u povijest tenisa. Jako malo reprezentacija može se pohvaliti time da ima dva osvojena Davis Cupa te uz to dva finala, kao što ih ima Hrvatska. Dokazali smo kvalitetu i uz to je velik uspjeh što svi naši reprezentativci uvijek ponosni i velikog srca dolaze igrati za Hrvatsku. U sportu je atmosfera pola uspjeha, a to je jako bitno. U momčadi Hrvatske odnos između izbornika i igrača te sama atmosfera jako su dobri, a tu je i vjera u pozitivan i dobar rezultat. To je tajna uspjeha!'

U kojem smjeru ide hrvatski tenis i što nedostaje Hrvatskoj da bi izbacila još više vrhunskih igrača? Mnogi ističu kao najveći problem lošu sportsku infrastrukturu.

Za vrhunski tenis potrebno je imati pravi program. Iako smo uveli mnoge programe i neke promjene – a tu mislim na juniorski tenis, što je izuzetno bitno – važno je zadržati što više naših trenera u Hrvatskoj. A za tako nešto potrebna je infrastruktura kako bi se ti programi mogli i odvijati. Što se infrastrukture tiče, mogu reći da u Savezu intenzivno radimo na tome. Uskoro kreću pripreme za radove na Chromosu, a druga infrastruktura kreće na Firulama u Splitu kako bismo stekli barem minimalne uvjete za naše Davis Cup igrače i Fed Cup igračice te naše najbolje juniore i juniorke i da bi se oni kvalitetno mogli pripremiti za turnire i samu sezonu. Također, ove godine obnovljeni su tereni TK Zagreb, unutarnji, pa nakon njega i vanjski, a naravno da bi jedan nacionalni centar zapravo bio baza svega kako bi se moglo raditi na programu po pitanju turnira i akademije, u kojoj bi se okupljali najbolji svjetski igrači. Ali tu nije u pitanju samo promocija tenisa, nego i promocija grada te države, uz dodatak raznih aktivnosti i događanja koje je moguće osmisliti na tom prostoru. Tenis svojom reputacijom, zatim rezultatima i trenerskim organizacijama može puno toga dobroga donijeti hrvatskom sportu. A to je izuzetno bitno za sve generacije.

'Tenis jest skup sport, ali ne mora tako biti'

Stalno se provlači teza da je tenis skup sport, ali poznato je da u Savezu puno radite na tome da bude dostupniji svima, doslovno svakom djetetu.

Tenis jest skup sport, ali ne mora tako biti. Važne su osnove igranja, zbog čega je uveden projekt Tenis u školama, te bi od 12. do 14. godine to trebala biti igra, rekreacija i u neku ruku uvođenje djece u sport. No određeni postotak djece ispliva u vrhunske igrače koje, ako se sve poklopi, čeka vrhunska profesionalna karijera. Ali nije to cilj bavljenja sportom, tj. igranja tenisa. Nama je cilj da što više djece dođe i ostane u tenisu. Nakon 14. godine života, kada se djeca odlučuju za srednju školu, jako često dolazi do prekida treniranja, što je nepotrebno. Djeca se jednostavno odluče ostaviti tenisa zbog izbivanja iz škole, što po meni nije dobro. Ideja je da djeca ostanu u svojim klubovima te da imaju mogućnost treniranja i da ostanu na okupu sa svojom generacijom. Tako se, s mladim igračima, klub drži zdravim i neki od njih će ostati u tenisu i možda postati veterani tog kluba. Tenis se može igrati jako dugo i mogu se sklopiti lijepa poznanstva, a tu su i putovanja po svijetu. Uostalom, baš svatko od njih može se baviti tenisom kao rekreativac. To mora biti cilj svima nama. Također nam je cilj regionalan razvoj tenisa kako bi cijela Hrvatska bila pokrivena, a novim Zakonom o sportu moći ćemo puno toga napraviti po tom pitanju. Naime sport u županijama financirat će država, što će doprinijeti ravnopravnom razvoju, s naglaskom na djecu koja moraju imati iste uvjete u svim dijelovima Hrvatske. To nam je velika želja, a tu je ključan razvoj infrastrukture jer se tako održava zdrava nacija i stvaraju nove generacije s dobrim radnim navikama. A tu je i zdrav pristup samom sportu.

Koji su ciljevi vas kao predsjednice HTS-a u sljedećem razdoblju?

Kao predsjednica mogu reći da je puno toga već napravljeno, puno toga je posloženo, a ono što nam je sada bitno – osim uvođenja što većeg broja djece u tenis - jest razvoj klubova te uz to osigurati stabilnost trenerima. Razvoj struke je važan kako bi se povećao broj igrača te same djece u sportu, a kao što sam već navela, cilj ih je zadržati u tenisu. Mislim da je to jako bitno jer klubovi su okosnica, klubovi su najbolja karika cijelog Saveza, a njihova stabilnost i razvoj su nam jako važni.

Druga faza je infrastruktura u klubovima. Primjerice, u posljednje dvije godine vratili smo mnoge turnire pa se tako u Hrvatskoj trenutačno igraju četiri challengera te 10 do 13 futures turnira, a taj broj povećavamo, što je izuzetno bitno za naše mlade igrače zbog dobivanja wild karte te zbog osvajanja prvih bodova, što je iskorak u profesionalni tenis.

Samim tim turnirima ojačavamo klubove te populariziramo tenis u tim sredinama, a ujedno je to promocija Hrvatske kao turističke zemlje. Primjerice, Croatian tennis pro tournaments, koji već dvije godine zaredom Savez uspješno organizira širom Hrvatske, uspješno smo završili. Moram reći da svi svjetski igrači koji dolaze u Hrvatsku na takve i slične turnire tjednima ostaju kod nas, što kao gledatelji, što kao turisti. Gledajući iz turističkog aspekta, to je jako pozitivno za promociju Hrvatske. Imamo i veliku podršku Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, kao i Hrvatskog olimpijskog odbora, te smo uz dobru suradnju uspjeli sve te programe osmisliti, a oni podržati, što je velik doprinos za razvoj tenisa u Hrvatskoj.

Osim hrvatske Davis Cup reprezentacije, koju je na putu prema završnici u Malagi proteklog tjedna bodrila u Bologni u okršajima protiv Italije, Švedske i Argentine, posebna priča je hrvatska ženska teniska reprezentacija (nekada Fed Cup, a danas Billie Jean King Cup, op.a.), o kojoj Babić kaže:

'Izuzetno mi je bitno da spomenem i hrvatsku žensku tenisku reprezentaciju koju 11. i 12. studenog u Rijeci čeka u Billie Jean King Cupu kvalifikacijski susret s Njemačkom za plasman u Svjetsku skupinu. Jako bi mi bilo drago i bila bih ponosna da naša ženska reprezentacija uspije ući Svjetsku skupinu, u kojoj zaslužuje biti svojim imenima i svojom kvalitetom. Sretna sam da smo ove godine u kompletnom sastavu, dakle igraju Petra Martić, Donna Vekić i Ana Konjuh, a tu su još naše mlade nade Petra Marčinko, Tara Würth i Antonia Ružić. Iskreno vjerujem da ćemo hrvatsku žensku tenisku reprezentaciju gledati u Svjetskoj skupini.'