FOOTBALL FEST

Inovativni Mađari poručili: Ljubav prema sportu se razvija od vrtića

19.10.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Krajem listopada na Zagrebačkom Velesajmu održat će se Football Fest, veliki regionalni nogometni događaj koji će okupiti sve koji su na bilo koji način povezani s nogometom.

Na Football Festu sudjelovat će klubovi, savezi, tvrtke i nogometni zaljubljenici iz svih dijelova srednje i jugoistočne Europe, među kojima će se naći i inovativna mađarska tvrtka koja se bavi proizvodnjom specijaliziranih i multifunkcionalnih nogometnih terena za djecu vrtićke dobi.

'Najvažnija osobina koja Ka2al terene čini drukčijim od ostalih je sam proizvod, ne konstrukcija. Naši tereni su vrlo mobilni i lagani za instaliranje. Teren dobijete u dijelovima, kao komad namještaja, a naš tim profesionalaca ga može sastaviti bilo gdje u roku od dva dana. Također, radi se o vrlo ekonomičnom terenu, jer omogućuje djeci da na njemu igraju nekoliko sportova u najsigurnijim mogućim uvjetima', rekla nam je Andrea Molnár, predsjednica zaklade 'Kindergarten-Football Public Benefit'.

Što osim specijaliziranih terena za djecu vrtićke dobi nudite?

'Osim što su naši tereni namijenjeni za djecu vrtićke dobi, od 3 do 7 godina, imamo i specijalizirane programe koji nude edukaciju i opremu te sportska pomagala za različite sportove poput nogometa, rukometa, košarke, badmintona, tenisa i nogotenisa. Upravo zbog multifunkcionalnosti naših terena, mislimo da je iznimno bitno da educiramo odgajatelje u vrtiću kako bi znali koristiti teren i opremu na odgovarajući način. Razvili smo stručni program uz pomoć najvećih eksperata u Mađarskoj. Kao dodatnu pomoć odgajateljima, stručnjaci su pripremili različite knjižice za svaki sport kako bi potaknuli obrazovne aktivnosti i procese', kazala je Molnár.

Ka2al tereni su izazvali veliki interes diljem Europe.

'S ekspanzijom na međunarodno tržište krenuli smo tek prije nekoliko mjeseci. Već smo izabrali svoje ekskluzivne distributere za šest europskih zemalja. No, u budućnosti bismo voljeli distribuirati Ka2al u sve europske zemlje, ali i zemlje na drugim kontinentima. Jedno od naših glavnih interesnih tržišta je Indonezija koja ima ogromnu populaciju, a državni vrtići su u jako lošem stanju. Stoga, posljednjih godina otvoreno je puno privatnih vrtića na koje ciljamo', rekla nam je Krisztina Varga, direktorica za međunarodni razvoj tvrke.

Ka2al Kinderpitch će imati svoje terene i štand na nadolazećem Football Festu koji će se od 27. do 30. listopada održati na Zagrebačkom velesajmu.

'Football Fest je velika prigoda za start-up kompanije poput naše koje žele proširiti svoje poslovanje na inozemno tržište. Jer, Football Fest je jedan od rijetkih događaja u sportskoj industriji na kojem će se naći sve interesne skupine koje su povezane s nogometom. U Europi se često organiziraju radionice za zasebne segmente nogometne industrije kao što su travnjaci, menadžeri, tehnologija u nogometu, i slično, a Football Fest je namijenjen svima i svakome!', rekla nam je Varga.

Krisztina Varga će sudjelovati i na Football Festovoj konferenciji na temu „Nogomet i društvena odgovornost“. O čemu ćete konkretno pričati i na što ćete se fokusirati?

'Na konferenciji ću u studiji slučaja detaljno predstaviti Ka2al Kinderpitch. Govorit ću o tome kako je projekt proveden i na koji način ova mađarska inovacija popunjava rupu u sustavu natjecanja i sportskih potreba za djecu vrtićke dobi. S konkretnim brojkama dokazat ću kako naš projekt raste, a samim time iz godine u godinu raste društvena odgovornost da najmanjoj djeci omogućimo kvalitetnu sportsku ponudu.'

Hrvatska i Mađarska imaju dugačku i povezanu nogometnu tradiciju. Između ostalog, kandidirali su se za domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. koje je na kraju pripalo Ukrajini i Poljskoj. Postoje podvojena mišljenja o tome je li domaćinstvo velikog nogometnog natjecanja dobra ili loša stvar za državu domaćina?

'Hrvatska i Mađarska su vrlo poznate zbog svojeg turizma i ugostiteljstva, a obje države imaju i tradiciju u kvalitetnom organiziranju sportskih događaja. Vjerujem da organizacija velikih događaja poput Eura uvijek donosi pozitivne efekte za državu domaćina i njene stanovnike. Ne samo iz promotivne perspektive, već i zbog same popularizacije sporta', rekao nam je Jenő Buzánszky, sin utemeljitelja tvrtke.

Ka2al tereni za djecu vrtićke dobi dobile su ime po nadimku njihovog osnivača, Jena Buzánszkog, člana popularne mađarske „Lake konjice“ koja je 1952. osvojila zlato na Olimpijskim igrama, a 1954. srebro na Svjetskom prvenstvu. Ovog ljeta, Mađarska je nakon 20 godina, i Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986., prvi puta sudjelovala na velikom nogometnom natjecanju. Vjerujete li da Mađari ikada više mogu dosegnuti razinu momčadi iz 50-tih?

'Činjenica da smo sudjelovali na Europskom prvenstvu nakon 44 godine je čvrsti dokaz da mađarski nogomet postaje sve bolji. Iako u Mađarskoj nakon Drugog svjetskog rata nije bilo profesionalne vojske, svi učenici morali su se pripremati za vojne dužnosti. Stoga, moj otac je bio u odličnoj fizičkoj kondiciji, bio je jako brz, prvenstveno jer je u školi stalno trčao i bavio se atletikom. Aktualna mađarska vlada je uvela sličan sistem u škole, a mi s Ka2al Kinderpitchom želimo omogućiti djeci vrtićke dobi mogućnost bavljenja sportom. Nadamo se da ćemo odraditi bitnu ulogu u stvaranju nove zlatne generacije mađarskog nogometa', rekao nam je za kraj Buzánszky.