ANKETA - DOBAR POTEZ ILI...

IHF mijenja sustav na SP-u u rukometu 2019.; štite li se opet najjači?

18.05.2017 u 07:01

Bionic
Reading

Svjetska rukometna federacija (IHF) odlučila je promijeniti sistem natjecanja za SP 2019. kojem su domaćini Danska i Njemačka, a koji bi išao na ruku najjačim reprezentacijama

Nema nikakve senzacionalne promjene, nego su se čelnici IHF-a odlučili vratiti na prijašnji sustav s kojim se zadnji put igralo na SP-u 2011. u Švedskoj. Dakle, nakon prve faze s četiri skupine s po šest reprezentacija, u drugu fazu natjecanja prolaze po tri nacionalna sastava iz svake grupe i oni formiraju dvije nove skupine s po šest momčadi. Nakon što se u tom drugom dijelu po skupinama odrade utakmice, po dvije najbolje reprezentacije odlaze u polufinala.

Podsjećamo, posljednja tri svjetska natjecanja održala su se isto s četiri skupine s po šest reprezentacija, ali su iz svake dalje prolazile po četiri, ukupno njih 16, a zatim se igralo nokaut sistemom (osmina finala, četvrtfinale).

No na zadnjem SP-u u Francuskoj prvaci svojih skupina Njemačka i Danska iznenađujuće su ispali već u osmini finala (Katar i Mađarska) pa su se tako oprostili od turnira nakon prvog poraza, jer su u skupini imali maksimalne učinke.

IHF, čini se, povratkom na stari sustav natjecanja pokušava onim najjačim reprezentacijama dati priliku i za popravak u slučaju kiksa u drugoj fazi. Na taj način bi se spriječila moguća iznenađenja odnosno da se u završnim utakmicama pojave reprezentacije koje možda to kvalitetom ne zaslužuju, a ujedno bi se zaustavilo kalkuliranje u prvoj fazi po skupinama i eventualno biranje suparnika u nokaut fazi, jer osmine finala i četvrtfinala više nema.