samo za tportal

Igor Štimac jako dobro zna i upozorava tko je najopasniji igrač West Ham Uniteda, ali i tko bi mogao biti Dinamova prevaga; odgovorio je i za koga će navijati

15.09.2021 u 08:46

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni prvak Dinamo, nakon ispadanja od moldavskog Sheriffa u play-offu Lige prvaka, utjehu traži u Europskoj ligi. I već ovog četvrtka kreće po bodove u natjecanju, a koje mu je prošle sezone donijelo nastup u četvrtfinalu protiv budućeg pobjednika, Villarreala. Suparnik Modrima ovog četvrtka na oronulom maksimirskom stadionu je londonski West Ham United

Dinamo ovog četvrtka (18.45 sati, Arenasport 1, MAXtv) deseti put kreće u avanturu Europske lige. Za razliku od svog suparnika, engleskog West Ham Uniteda, čija momčad na nogometnom tržištu vrijedi 355 milijuna eura (op.a., Dinamo je procijenjen na 109 milijuna eura) i kojem će ovo biti prvi takav izlet. No West Ham ima tradiciju, igra u najjačoj ligi svijeta, a u njemu je dvije godine dres nosio i bivši hrvatski reprezentativac, potom i izbornik, a danas prvi čovjek struke indijske reprezentacije, 54-godišnji Igor Štimac.

Što možemo očekivati od vašeg bivšeg kluba? U kakvoj je formi?

'Teško je reći, teško jer smo na početku sezone. Iako u prve četiri službene utakmice nemaju nijedan poraz. Sigurno je da je snaga momčadi na strani West Hama. Međutim to ne umanjuje Dinamove šanse, jer Dinamo ima više igrača s iskustvom igranja europskih utakmica. S time da su se proteklih godina pokazali vrlo dobri u europskim natjecanjima, u kojima su pobjeđivali i mnoge respektabilne protivnike', rekao je u razgovoru za tportal Igor Štimac, a prije nekoliko dana vratio se iz Indije, s kojom je igrao dvije prijateljske utakmice protiv Nepala.

Kakve su ambicije West Hama i mentalitet? Žele li i europski iskorak ili im je Premier liga prioritet?

Sigurno imaju ambiciju i u Europi. Ne vjerujem da će tu biti nekakve štednje, nekakvih promjena unutar najjačeg sastava. Bez obzira na to što za vikend već igraju protiv Manchester Uniteda.

WHU ima standardiziranu momčad, još otkada ih je vodio Slaven Bilić, dovode odlične igrače, poput čeških reprezentativaca Coufala i Součeka, a sada i Nikole Vlašića.

Istina. Imaju dosta čvrstu momčad, krenuli su odlično u sezonu, igraju ustaljen sistem, ne mijenjaju po tom pitanju, ne eksperimentiraju, drže se 4-2-3-1. S tim robusnim Michailom Antonijom naprijed, koji po svemu podsjeća na Lukakua, i ne zaostaje za njim kad je u pitanju brzina, snaga, spretnost u realizaciji. Tako da mislim da će Dinamu biti najteže nositi se s njime. Odnosno, najveći zadatak će im biti zaustaviti distribuciju lopti prema njemu.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Od Vlašića se puno očekuje čim su ga platili 30 milijuna eura?

Za razliku od njegovog prvog izleta u Premier ligu, sada je zreo i s puno više samopouzdanja. Vjerujem da će trener Moyes znati naći Niksiju idealnu poziciju i da će nastaviti dobru tradiciju hrvatskih nogometaša u West Ham Unitedu.

Dinamo je doživio laganu promjenu, osim što je Bruno Petković dobio br. 10 na leđima i sve više igra na toj poziciji. Iako znamo da i zna jako dobro zabiti gol. Doduše, u posljednje vrijeme ne baš često.

Rekao bih da u mnogočemu Dinamova igra ovisi o raspoloženosti Petkovića. Vjerujem da i on ima veliku želju ponovno se nametnuti izborniku Daliću, a to će najbolje napraviti kroz ovakve utakmice, s ovakvim protivnicima. On može djelovati dobro na bilo kojoj poziciji, ali istina je da je na ovoj povučenijoj poziciji još opasniji, jer sa svojom korpulencijom u stanju je zadržati loptu i podvaliti je nadolazećim igračima.

Kada biste u postotku trebali dati izglede nekome za pobjedu, kakav bi omjer bio?

Mislim da je utakmica u Maksimiru na 50:50. Nema favorita u toj utakmici. Ponavljam, nekakvo iskustvo igranja tih međunarodnih utakmica je na strani Dinama. West Ham pak ima nekoliko reprezentativaca, internacionalaca, koji imaju takvog iskustva, ali ovo sad je Europska liga i sigurno će obje momčadi željeti pokazati dosta. Vrlo je važno tko će u prvoj utakmici osvojiti bodove. Prema tome, mislim da će biti jako zanimljiva utakmica.

Dvije ste godine nosili dres West Ham Uniteda. Ima li nešto po čemu pamtite taj period igračke karijere? Osim, naravno, što vam je donio iskustvo igranja u jednoj od najjačih liga svijeta.

Te dvije godine bio sam u momčadi prepunoj iskustva i talenta Di Canija i Kanoutea naprijed. U njoj su bili još Frank Lampard, Rio Ferdinand, Joe Cole, Michael Carrick, tako da je to bila momčad koja je plijenila igrom. Užitak je bio svaki dan provoditi s njima vrijeme na treninzima, ali i kada su bile utakmice na Upton parku, prepunom navijača koji su uživali u našim igrama.

Hoćete li potegnuti iz Splita na utakmicu u Zagreb?

Moguće je da dođem, nije isključeno, ali zbilja još ne znam.

A za koga ćete navijati?

Ha, ipak sam igrao za West Ham, ali Dinamo je naš, hrvatski klub, pa će emocije biti podijeljene. Uvijek mi je drago kada Dinamo ostvari europske pobjede, jer one i Hajduku donose nekakvu korist, ali West Hamov sam dres nosio. Tako da ću biti neutralan u ovoj situaciji, završio je Igor Štimac, a već za koji dan vraća se u Indiju.