MEDALJE, PREMIJERA, SKANDAL

I u 2012. bili smo ponosni na hrvatski rukomet

21.12.2012 u 15:44

Bionic
Reading

U 2012. godini među najzaposlenijim sportašima bili su rukometaši i rukometašice. U muškoj i ženskoj konkurenciji imali smo po dva velika natjecanja, tu su i razne kvalifikacije te, naravno, izazovi s klubovima. Naporna godina nakon koje našim dečkima i curama možemo dignuti palac gore

U Hrvatskoj smo se uvijek ponosili rukometom. Nekada su klubovi osvajali europske naslove, a danas, kada je financijski jaz između stranih i hrvatskih prevelik, za utjehu je ostala reprezentacija. Godinama je hrvatski rukomet vukla muška reprezentacija, ali ove godine dobrim rezultatima može se pohvaliti i ženska nacionalna vrsta. No idemo redom…

U siječnju je organizator Europskog prvenstva za rukometaše bila Srbija. Hrvatska kao jedan od favorita u neprijateljskom okruženju nije razočarala. U prve dvije faze po skupinama ostvaren je omjer od četiri pobjede te po jednog remija i poraza, u polufinalu je bio bolji domaćin (22:26), ali dečki su smogli snage i uzeli broncu u susretu sa Španjolskom (31:27).

Nekako ostaje žal što medalja nije bila zlatnog sjaja i možda bi Hrvatska uzela jedini veliki naslov koji joj nedostaje da se prvenstvo igralo negdje drugdje. Ovako je Srbija iskoristila sve prednosti domaćeg parketa i uzela srebro, dok je Danska postala europski prvak.

Spomenimo da je Marko Kopljar bio izabran u momčad EP-a na desnom vanjskom, Ivan Čupić je bio peti, a Blaženko Lacković deveti strijelac natjecanja.

Hrvatska je protiv Španjolske uzela europsku broncu

Sljedeći veliki zadatak za Golužine izabranike bile su Olimpijske igre (srpanj, kolovoz). Nije se skrivalo da se došlo po treći olimpijski naslov.

Hrvatska se impresivno prošetala skupinom s pet čistih pobjeda, u četvrtfinalu su teškom mukom pali razbijači iz Tunisa, a zatim je slijedilo polufinale protiv Francuske, koje su mnogi opravdano nazvali 'finale prije finala'. 'Galski pijetlovi' još su jednom odnijeli važnu pobjedu (25:22) i nakon toga u finalu svladali Švedsku. 'Kauboji' su se utješili novom broncom u 2012. Mušterije Mađari stradali su 33:26.

Ivan Čupić bio je drugi strijelac turnira i najbolje desno krilo, dok su se u TOP 10 topnika natjecanja našli Domagoj Duvnjak i Blaženko Lacković.

No lijepa priča na Olimpijskim igrama bile su i rukometašice koje su prvi put izborile nastup na najvećem sportskom događaju te su samim plasmanom, koji su ostvarile nakon dramatičnih kvalifikacija u svibnju, ispunile glavni cilj.

Tu se nisu zaustavile i u skupini su zauzele drugo mjesto s četiri pobjede i tek jednim porazom, ali u četvrtfinalu ih je sredila Španjolska (25:22), čemu je kumovala ozljeda najbolje igračice Andree Penezić (10. strijelac OI-a). Bez obzira na taj poraz, premijerom ženske reprezentacije na Igrama nismo mogli biti nezadovoljni. Zlato je obranila Norveška.

Djevojke je na kraju godine očekivalo još jedno veliko natjecanje, EP koje je također bilo u Srbiji. Do njega su došle sa stopostotnim učinkom u kvalifikacijama pa je optimizam bilo velik, pričalo se i o medalji, ali prije početka prvenstva reprezentaciju su zadesile brojne ozljede i otkazi (Penezić, Tatari, Horvat, Pušić, Jovetić, Grubišić).

Na startu su djevojke napravile iznenađenje i svladale kasnije brončane Mađarice, ali su uslijedila dva poraza i nisu prošle skupinu, a nedostajao je samo jedan gol protiv Njemačke za remi i drugi krug (16:17). Šteta, jer ova je generacija kompletna mogla napraviti puno. Dodajmo da je na prvenstvu Crna Gora prekinula dominaciju Norvežanki (četiri zlata na EP-u u nizu).


Što se tiče eurokupova, tu su već dug niz godina perjanice Zagreb i Podravka, klubovi koji su nastupali u Ligi prvaka.

Širi popis za SP bez Balića

Vratari: Mirko Alilović, Filip Ivić, Mate Šunjić, Ante Vukas (Essen), Marin Šego
Krila: Manuel Štrlek, Hrvoje Batinović, Lovro Šprem, Ivan Ninčević / Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Jerko Matulić, Franjo Lelić
Pivoti:
Igor Vori, Željko Musa, Marino Marić, Ilija Brozović
Vanjski igrači:
Jakov Gojun, Damir Bičanić, Drago Vuković, Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar, Denis Buntić, Luka Stepančić, Josip Valčić, Stipe Mandalinić, Nikola Špelić, Blaženko Lacković.

Na kraju sezone 2011/12. Zagreb je bio odličan i pao je tek u četvrtfinalu od jakog i bogatog Kiela (31:31, 27:33), ali na početku ove momčad je drastično oslabljena te se u ovom trenutku grčevito bori za prolazak skupine. Zasad je na petom mjestu, a dalje prolaze četiri momčadi. Konačan rasplet će se saznati tek sljedeće godine jer su ostala još tri kola.

Što se tiče Podravke, 'kokice' su napredovale. Prošle sezone Koprivničanke su ostale na začelju skupine sa samo četiri boda u Ligi prvaka, a ove su završile skupinu na trećem mjestu sa šest bodova te nastavljaju europski put u 2013. u Kupu kupova.

I za kraj se opet vraćamo na reprezentaciju. Rukometaši su uspješno startali u kvalifikacijama za EP 2014. koje se održava u Danskoj. S pola gasa stradali su Slovačka i Latvija.

U prosincu su rukometašice saznale da će se za plasman na Svjetsko prvenstvo (prosinac 2013. u Srbiji) boriti u dvije utakmice s Francuskom (lipanj 2013).

Na kraju godine dogodio se i skandal. Izbornik Slavko Goluža je objavio popis za SP u Španjolskoj (siječanj 2013) na kojem nije bilo mjesta za Ivana Balića. Razlog je zvučao neuvjerljiv - rukometni Mozart se nije javljao na mobitel. Balić se držao one 'šutnja je zlato', dok ga je 'alfa i omega' hrvatskog rukometa Zoran Gobac nekoliko puta žestoko 'oprao' u medijima.

Tako je rezultatski vrlo dobra 2012. završila na ružan način za rukomet.

Treće mjesto u Londonu najveći je uspjeh rukometa u 2012.