IMA I GORIH

I Tiger je samo čovjek, ništa više

15.12.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Vrhunske sportaše mnogi doživljavaju kao uzore i prava božanstva, i zato je - kad oni naprave 'ljudski' grijeh - razočarenje veće. Neki su utajili porez, neki prevarili suprugu, neki imaju djecu s više žena, neki su udarili navijača, neki su u alkoholiziranom stanju napravili prometnu nesreću, neki su prebrzo vozili, neki su prijetili… No u svijetu ima i puno gorih stvari

Najboljim sportašima svijeta danas je mnogo teže nego prije 30, 40 ili 50 godina. Doduše, sada imaju novac i slavu, što prije nije bio slučaj, ali nemaju - život. Razvojem televizije i interneta planet Zemlja je postao globalno selo, a privatnost kao ne postoji, sportske uspjehe brzo zasjenjuju afere, a prljave stvari iz privatnog života sitnim su dušama postale zanimljivije od rezultata.

Michael Jordan i David Beckham samo su neke od globalnih sportskih zvijezda koje su zbog moći medija nastradale i izgubile imidž dobrih dečki i obiteljskih ljudi. Uhvaćeni su u preljubničkim aferama, a mnogi su jedva dočekali da ih zbog toga pribiju na stup srama. U trenucima otkrivanja afera sponzori su dizali ruke od njih, no nakon nekog vremena sve se vratilo na staro. Milijuni su im i dalje dolazili, a supruge su se pravile 'lude'.

Nešto slično se događa i Tigeru Woodsu. Mediji su ga razapeli jer je varao ženu, no, po broju naslovnica koje je zauzeo i medijskoj pozornosti koju je dobio, ispada da je gori od masovnih ubojica, serijskih silovatelja, kamikaza na cestama, izrabljivača djece, pedofila i zagađivača okoliša.

On je vrhunski sportaš, ali prije svega samo čovjek. Svoj grijeh će platiti gubitkom desetaka milijuna dolara i obitelji, što će biti njegova najveća pokora. Zato ne treba prodike javnosti koja je često puno gora. A mnogi iz te javnosti za svoje grijehe, koji su puno strašniji, nikada ne plate.