FIBA POTVRDILA

I hrvatski 'hakleri' na kvalifikacijskom turniru za OI u Tokiju

01.11.2019 u 14:27

Bionic
Reading

Muška hrvatska reprezentacija u košarci 3x3 imat će priliku izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer se zahvaljujući renkingu igrača našla među 20 reprezentacija koje će se u ožujku 2020. u Indiji boriti za mjesto među tri najbolja koja će izboriti nastup na olimpijskom turniru (25 - 29. srpnja), objavio je u petak Međunarodni košarkaški savez (FIBA)

Hrvatski 'hakleri' smješteni su u skupinu D kvalifikacijskog turnira zajedno s Nizozemskom, Latvijom, Kanadom i Indijom.

Prema aktualnom renkingu u muškoj konkurenciji četiri izravne kvalifikacije na OI u Tokiju zaradile su reprezentacije Srbije, Rusije i Kine, dok je četvrto mjesto pripalo Japanu kao domaćinu.

U ženskoj konkurenciji izravna mjesta na olimpijskom turniru popunile su reprezentacije Rusije, Kine, Mongolije i Rumunjske.

Na olimpijskom turniru će sudjelovati ukupno osam reprezentacija u muškoj te osam u ženskoj konkurenciji.

Posljednji, osmi putnik u Tokio bit će poznat nakon univerzalnog kvalifikacijskog turnira koji će biti održan u travnju 2020. u Mađarskoj, gdje će uz domaće reprezentacije sudjelovati još pet najboljih s aktualnog renkinga koje se nisu kvalificirale, a nisu imale predstavnika na košarkaškom turniru u bilo kojoj konkurenciji na OI 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru.

Kako su u Londonu igrale hrvatske košarkašice, a u Rio de Janeiru hrvatski košarkaši, hrvatskim 'haklerima' je jedina prilika za plasman na OI u Tokiju kvalifikacijski turnir u Indiji u ožujku.

Skupine kvalifikacijskog turnira muških reprezentacija za OI 2020. u košarci 3x3

Skupina A: Mongolija, Poljska, Brazil, Turska, Španjolska

Skupina B: SAD, Litva, Belgija, Južna Koreja, Novi Zeland

Skupina C: Slovenija, Francuska, Katar, Filipini, Dominikanska Republika

Skupina D: Nizozemska, Latvija, Kanada, HRVATSKA, Indija