samo za tportal

Hrvoje Horvat najveći je favorit za Červarova nasljednika, a od Vedrana Zrnića, bivšeg reprezentativca, doznali smo što o tome misle u Nexeu

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija, po mišljenju mnogih, podbacila je na Svjetskom prvenstvu, koje se još uvijek igra u Egiptu. Porazom od Argentine u drugom kolu skupine 2, Hrvatska si je maksimalno zakomplicirala put prema četvrtfinalu, pa iako im je kasnije pomogla i reprezentacija Katara, u zadnjem dvoboju doživjela je težak poraz od Danske. A da nešto ne štima u hrvatskim redovima, potvrdila je i Červarova ostavka još tijekom turnira

Iako su na Svjetsko prvenstvo u Egiptu doputovali kao aktualni europski viceprvaci, hrvatski su se rukometaši od natjecanja oprostili i prije nokaut-faze. Već protiv Japana u prvom kolu bilo je evidentno da nešto ne štima, no vjerovali smo da su to 'porođajne muke', kakve su 2003. godine naši rukometaši proživljavali protiv Argentine.

Ali nastavilo se skromno i protiv Angole, da bi tek protiv Katara sve to izgledalo - probavljivo. Nakon pobjede nad Bahreinom, u utakmici prvog kola drugog kruga, nitko nije mogao ni pomisliti da će to biti zadnje slavlje naših rukometaša u Egiptu.

A onda je stigao ogled s Argentinom, koji je donio dva šoka. Prvo poraz, a potom i ostavku izbornika Line Červara. Iako je pred Hrvatskom ostala utakmica s Dancima, te kakvi-takvi izgledi za prolazak u četvrtfinale. Iz tog stanja šoka naši se nisu uspjeli izvući, pa su od Danske doživjeli težak poraz i morali se zaputiti kući. S nepoznanicom tko će naslijediti Linu Červara, jer već za 40-ak dana Hrvatska igra na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre.

I zato nije ni čudno da se posljednjih dana, umjesto najava polufinala, nagađa o njegovom nasljedniku.

Među kandidatima, i to vrlo izglednima, je i Hrvoje Horvat, bivši trener Dubrave, potom i juniorske reprezentacije, a danas prvi čovjek struke u našičkom Nexeu, u kojem ulogu sportskog direktora obnaša još jedno veliko ime hrvatskog rukometa - Vedran Zrnić.

Pokušali smo od 41-godišnjeg Zrnića, bivšeg krilnog igrača, izvući i koju misao o turniru, no rekao je da nije previše studiozno pratio zbivanja, jer dok je Horvat bio uz reprezentaciju, Zrnić se posvetio radu s momčadi Nexea. U fokusu mu je klupski uspjeh, a već ovog petka igraju utakmicu s PPD-om Zagreb. Iako je riječ o prijateljskoj utakmici, i za nju se maksimalno pripremaju.

'Evo, Cveba (op.a., kako je nadimak Hrvoju Horvatu) je jučer stigao u Našice, nakon povratka iz Egipta. Naravno, kako još uvijek sređujemo dojmove nakon SP-a, teško je govoriti bilo što u vezi spominjanja Hrvoja Horvata kao potencijalnog izbornika reprezentacije. On je zasad ovdje s nama, ima čvrst i valjan ugovor i uistinu je prerano govoriti bilo što, jer ne zna se ni kakvi su planovi saveza. Nama se zasad nitko nije obratio, mi radimo prema planu i programu, a čiji je Cveba sastavni dio', objasnio je situaciju oko Horvata Vedran Zrnić, bivši hrvatski reprezentativac koji je osvojio svjetsko (2003. godine) i olimpijsko zlato (2004. godine) te dva svjetska srebra (2005. i 2009. godine).

No nakon ispadanja sa SP-a, kroz brojne se razgovore, a potvrdili su to i Goran Šprem, Drago Vuković i Petar Metličić, provlačilo baš Horvatovo ime, jer on je 'unutra', uz momčad, zna kakvo je stanje unutar reprezentacije, a vremena - nema.

Naime već u ožujku igra se izuzetno važan kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre, na kojem će suparnici biti Francuzi, Portugalci i Tunižani.

Horvata ste mogli upoznati kroz rad u Nexeu, pa možete procijeniti ima li on kapaciteta za izborničko mjesto?

'Naravno, ima. To je već pokazao i siguran sam da bi bio dobro rješenje za budućnost', kratko i jasno poručio je Vedran Zrnić.

Posve je jasno, sada je na potezu Hrvatski rukometni savez.

  • +33
Hrvatska - Danska, SP u rukometu 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal