RONJENJE NA DAH

Hrvatskoj dva zlata, jedno srebro i svjetski rekord

22.08.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Hrvatski ronioci na dah Goran Čolak i Davor Franičević na svjetskom prvenstvu u bazenskim ronilačkim disciplinama koje se održava u danskom Aarhusu u subotu su srušili svjetski rekord u dinamici s perajama te osvojili zlatnu i srebrnu medalju, dok je u ženskoj konkurenciji zlato osvojila Lidija Lijić u istoj disciplini

U dramatičnoj završnici u finalu za ronioce svjetski rekord koji je iznosio 222,7 metara najprije je srušio Davor Franičević iz splitskog PIK Mornara preronivši 228,11 metara. Nakon toga je njegov rekord rušio Stig Severensen iz Danske koji je preronio 239 metara, ali je diskvalificiran zbog protokola. Na kraju je nastupio i najbolji u kvalifikacijama, hrvatski ronilac Goran Čolak iz zagrebačkog ronilačkog kluba Geronimo koji je preronio 244,6 metara i tako postavio novi svjetski rekord i osvojio zlatnu medalju.

Lidija Lijić iz zagrebačkog kluba Submania uvjerljivo je bila prva u ženskom finalu te je preronivši 182,10 metara osvojila zlato. Druga je bila Talijanka Monica Barbera koja je preronila 18 metara manje, a treća Ruskinja Svetlana Osipova.

Hrvatska je tako na ovom SP osvojila dvije zlatne medalje i jednu srebrnu. Kako ističe trener hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah Ivan Drviš, Hrvatska je treću godinu zaredom najjača u svijetu u ronjenju na dah.

Ovo je inače prvi put da zajednički svjetsko prvenstvo organiziraju asocijacije AIDA i CMAS  što je rezultiralo sudjelovanjem 200 natjecatelja iz 40 zemalja.

Natjecateljske discipline su statika, dinamika bez peraja i dinamika s perajama.

Hrvatski reprezentativci natjecali su se samo u disciplini dinamika s perajama, po od Međunarodnog olimpijskog odbora priznatoj asocijaciji CMAS, u konkurenciji 40 natjecatelja. Dan ranije, u kvalifikacijama nisu prošli Helena Serdarević iz splitskog PIK Mornara, Magda Milas i Tomislav Sviličić iz zagrebačkog Geronima.