jedinstvena prilika

Hrvatski teniski savez poziva navijače da putuju u Francusku na finale Davis Cupa

17.10.2018 u 17:03

Bionic
Reading

'Ovo je zadnja prilika da tri dana zaredom možemo gledati vrhunski tenis, navijati za naše tenisače i pomoći da osvoje taj veliki trofej', izjavila je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić na konferenciji za medije, pozivajući hrvatske navijače da u što većem broju dođu na finale Davis Cupa u Lille, gdje će Francuska ugostiti Hrvatsku od 23. do 25. studenoga.

'Naše su pripreme za finale Davis Cupa u visokoj fazi. Očekujem da će naših navijača biti u velikom broju. Bilo bi mi izuzetno drago zbog naših tenisača, koji su se uvijek odazivali i igrali u Davis Cupu, da to okrune osvajanjem ove velike titule', rekla je Nikolina Babić te predstavila novog izvršnog direktora HTS-a Marina Galića.

  • +13
Polufinale Davis Cupa Hrvatska - SAD, Mate Pavić/Ivan Dodig - Mike Bryan/Ryan Harrison Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Prema pravilima ITF-a na raspolaganju nam je 10 posto od kapaciteta stadiona, što je u ovom slučaju 2600 ulaznica. Za naše smo navijače osigurali najprihvatljivija mjesta na stadionu, što se tiče cijene ulaznica i pozicija. Nismo se odlučili za ulaznice najniže kategorije, jer su one za sektore koji su jako daleko od terena te se mečevi ne bi mogli gledati bez nekih pomagala', istaknuo je tek ustoličeni izvršni direktor.

Radi se, naravno, o 2600 ulaznica za svaki od tri dana finala, a što se tiče organizacije putovanja i smještaja u Lilleu, HTS je taj dio prepustio turističkoj agenciji Ban tours, koja je ima bogato iskustvo u organizaciji putovanja na sportska natjecanja.

'Organizirali smo aranžman sa čarter letom i trodnevnim boravkom u Lilleu. Cijena aranžmana je 6500 kuna, a ne uključuje ulaznice, jer postoje različite kategorije po cijeni te konačna cijena ovisi o tome za koji se paket ulaznica ljudi odluče', rekao je predstavnik Ban toursa Pavle Marković.

Cijene trodnevnih paketa ulaznica u "hrvatskom sektoru" su 985 kuna za najjeftiniji, 1640 kuna za srednji te 4331 kunu za najskuplji. Paketi ulaznica, kao i ulaznice za svaki od pojedinih dana, od ponedjeljka su već i u internetskoj prodaji (www.ulaznice.hr).

  • +13
Polufinale Davis Cupa, Hrvatska - SAD, Borna Ćorić - Frances Tiafoe Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Osim navijača koji će se zaputiti do Lillea iz Hrvatske, u HTS-u očekuju i mnoštvo navijača iz dijaspore.

'Kontaktirali smo veleposlanstva u Francuskoj, ali i Njemačkoj i Belgiji, iz kojih također očekujemo dolazak naših navijača', izjavila je Nikolina Babić.

Multifunkcionalni stadion Pierre Mauroy, izgrađen 2012. godine, već treći put će biti mjesto odigravanja finala Davis Cupa. U njemu su Francuzi prošle godine pobijedili Belgiju i po deseti put u povijesti se domogli vrijednog trofeja. Hrvatski tenisači će pokušati ponoviti ono što je 2014. godine uspjelo Rogeru Federeru i Stanu Wawrinku, koji su na istom mjestu i na zemljanoj podlozi, kakva će dočekati i našu reprezentaciju, Švicarsku smjestili u krug od samo 15 nacija koje se mogu pohvaliti da su osvojile Davis Cup.

Francuski teniski savez je za ovo finale uspio ishoditi posebno dopuštenje od Međunarodne teniske federacije da teren na kojem će se igrati bude spreman za treninge tek u srijedu, na što je HTS uložio prosvjed, ali u našem Savezu ne očekuju puno više od službenog odgovora i objašnjenja od strane ITF-a.

Naime, Francuzi ne mogu početi s pripremom terena prije nedjelje, jer se u subotu 17. studenoga u Lilleu odigrava međunarodna ragbijaška utakmica između Francuske i Argentine.

Do finala Davis Cupa ostalo je još nešto više od mjesec dana, a prije deset dana hrvatski tenisačice i tenisači su u mlađim dobnim kategorijama došli do još jednog značajnog rezultata. Naime, Hrvatska ima najbolje rangiranu tenisačicu u Europi u kategoriji do 16 godina te najbolje ragiranog tenisača do 14 godina. To su 15-godišnja Međimurka Antonia Ružić iz Orehovice kraj Čakovca te o 14-godišnji Splićanin Mili Poljičak, a u HTS-u su iskoristili ovu priliku i predstaviti ih javnosti.

'Osjećaj je super. Zadovoljna sam igrom u Italiji, a to što sam prva u Europi mi puno znači', izjavila je Antonia Ružić i zahvalila se roditeljima, sponzorima i trenerima.

Antonia je na europskom Mastersu završenom prije deset dana u talijanskoj Reggio Calabriji osvojila naslov, a Poljičak je završio na četvrtom mjestu, ali je tijekom ove sezone osvojio naslov europskog doprvaka u pojedinačnoj konkurenciji i osvojio zlatnu medalju u paru s Dinom Prižmićem.

'Jako mi je drago i zbog Antonije, što je postala broj 1, jer po sebi znam koliko je to teško. Ovo mi je bila najbolja sezona u karijeri, a broj 1 na kraju sezone mi je veliki poticaj za dalje", rekao je Mili Poljičak koji je za svog uzora izabrao Rafaela Nadala, "jer mu se sviđa način na koji igra i zato što zna koliki je radnik', a njegova posebna zahvala je otišla na adresu najboljeg hrvatskog igrača u parovima, Mate Pavića.

'Zbog njegovog oca sam počeo igrati tenis, a Mate mi je dosta pomogao', zaključila je nova velika nada hrvatskog tenisa koja dolazi iz Splita.