Europsko prvenstvo

Hrvatski odbojkaši u pravoj drami stigli do prve pobjede; četvrti set protiva Latvije donio neviđenu borbu i na kraju odredio pobjednika

04.09.2021 u 21:31

Bionic
Reading

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u susretu je 2. kola skupine D na Europskom prvenstvu u Tallinnu svladala Latviju sa 3.2 spasivši i dvije meč-lopte u četvrtom setu

U susretu dvije podjednake reprezentacije čak tri seta okončana su s minimalnom razlikom od dva poena, a Hrvatska je nakon spašene dvije meč-lopte u vrlo dugom četvrtom setu bila uvjerljiva u petom i ostvarila prvu pobjedu u Tallinnu.

Većim tijekom prvoga seta Hrvatska je bila u prednosti, u četiri navrata vodila je i s četiri poena prednosti, posljednji put sa 2:17, no u samoj završnici podbacila je u prijemu servisa pa se Lavija vratila, a nakon izjendačenja preuzela i inicijativu u borbi na razliku te na kraju slavila sa 30:28.

Nesretno izgubljeni prvi set odrazio se i na raspoloženje hrvatskih igrača početkom drugoga. Bila je primjetna nervoza kod njih pa su zbog prigovora sucima 'zaradili' i kazneni poen. Srećom, vrlo brzo su se smirili te odigrali ravnopravan set do rezultata 20:20. A tada je na servis stigao najbolji hrvatski igrač Leo Andrić koji je s nekoliko 'bombi' odveo Hrvatsku do 25:20 i pravnanja u meču.

Treći set protekao je u stalnoj prednosti Latvije, koja je imala i 24:20, Hrvatska je zahvaljujući odličnim servisima Šestana stigla do 24:23, ali ne i do poravnanja.

Prava drama događala se u završnici četvrtog seta, Latvija je uspjela poravnati na 21:21 nakon što je Hrvatska propustila prednost 18:12, a nakon 23:23 izmjenjivale su se set-lopte Hrvatske i meč-lopte Latvije. Hrvatska je na obje meč-lopte suparnika odigrala odličan napad da bi iskoristila svoju petu set-loptu za poravnanje.

Psihološku prednost nakon tako okončanog četvrtog seta Hrvatska je iskoristila i početkom petog se odvojila na 7:4, pa 9:5 te maksimalnih 11:6. Na kraju je bez većeg stresa odlučujući peti set završio sa 15:11 u korist Hrvatske.

Sjajan je u sastavu Hrvatske sa 33 poena, od toga čak šest asova bio Leo Andrić, Filip Šestan je upisao 23 poena, dok je Denis Petrovs upisao 26 poena za Latviju.

Nakon dva odigrana susreta i Hrvatska i Latvija imaju po pobjedu i poraz, ali Hrvatska ima dva, a Latvija četiri boda.

Sljedeći susret u Tallinnu Hrvatska će igrati već u nedjelju od 18 sati protiv olimpijskog pobjednika Francuske.