održan ždrijeb

Hrvatski košarkaši izvukli najteže moguće protivnike! U pitanju je nastup na Europskom prvenstvu, a sustav natjecanja je surov

14.07.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što hrvatski košarkaši nisu izborili plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. te su kvalifikacije okončali već u prvom krugu, bilo je jasno da moraju u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025.

Nakon novog debakla hrvatske košarke tj. nakon neuspjeha u kvalfiiacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u kojima je Hrvatska ispala već u prvom krugu zauzevši posljednje mjesto u konkurenciji Slovenije, Finske i Švedske, izabranike, s velikim nestrpljenjem čekao se ždrijeb skupina u Muenchenu za pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. godine. Ipak je u pitanju nastup na Europskom prvenstvu...

Tako su izbornik Damir Mulaomerović i njegovi igrači doznali protivnike i u prvi tren se čini kako nisu mogli imati teži ždrijeb.

Naime, Hrvatska je upala u skupinu E s vrlo nezgodnim reprezentacijama od kojih je najteži protivnik Poljska koja je u kvalifikacijama za SP 2019. bila ispred Hrvatske te je putovala u Kinu gdje je stigla do četvrtfinala. U skupini su još Švicarska i Austrija.

Ono što treba posebno naglasiti jest činjenica kako u sljedeći krug kvalifikacije za Eurobasket 2025. ide samo prvoplasirana reprezentacija iz skupine, dok ostale čeka novi krug kvalifikacija. Dakle, čak i u slučaju novog debakla Hrvatska bi išla u treći krug pretkvalifikacija gdje je čekaju Kosovo, Irska, Luksemburg i Albanija.

U toj fazi formirat će se tri skupine s po četiri reprezentacije, a pobjednici skupina izborit će kvalifikacije za EP 2025. Surov sistem u kojem nema previše prilike za popravni, a pitanje je u kakvom će uopće sastavu Hrvatska igrati obzirom na termine. Naime, FIBA je odredila kako su termini pretkvalifikacija kolovoz i studeni 2022. te veljača 2023. godine.

Podsjetimo kako će se ovogodišnji EuroBasket igrati od 1. do 18. rujna u Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Gruziji, a Hrvatska će u prvom krugu igrati u Milanu protiv Italije, Grčke, Ukrajine, Estonije i Velike Britanije.