i ukić napustio francusku

Hrvatski košarkaš Ante Tomić ispisao povijest Barcelone pa se emotivnom porukom oprostio od kluba te posebno od onih koji ne zarađuju milijune

03.07.2020 u 08:57

Bionic
Reading

Nakon što su košarkaši Barcelone poraženi u dramatičnoj finalnoj utakmici prvenstva od Baskonije došlo je do velikih promjena u momčadi iz Katalonije. Osim trenera Svetislava Pešića iz kluba odlazi i kapetan Ante Tomić

Zbog pandemije koronavirusa u Španjolskoj je nastavak sezone odigran ekspresno pa se tako igrala smo jedna finalna utakmica. Poraz je teško legao čelnicima Barcelone pa je tako legendarni Svetislav Pešić dobio otkaz. Ubrzo se doznalo kako umjesto njega na klupu dolazi nekadašnji igrač Barcelone Šarunas Jasikevičius koji zadnjih nekoliko godina uspješno vodi Žalgiris.

No, nekoliko dana kasnije 33-godišnji hrvatski košarkaš Ante Tomić objavio je na društvenim mrežama emotivnu poruku kako napušta Barcelonu.

'Bilo je ovo sjajnih osam godina u Barci, uživao sam u svakom danu, provodeći vrijeme s nevjerojatnim igračima na terenu i izvan njega. Isto tako, radio sam s ljudima čija imena nisu poznata široj javnosti i koji ne zarađuju milijune, ali čine Barcelonu onime što ona jest – više od kluba! Hvala svima…', napisao je 217 cm visoki Dubrovčanin koji se u povijest ovog kluba upisao kao prvi strani košarkaš koji je nosio kapetansku vrpcu momčadi iz Blaugrane.

Katalonski klub zahvalio se Tomiću napisom 'Hvala Ante!' i to na hrvatskom jeziku na službenoj stranici, te na društvenim mrežama.

U Barceloni je Tomić ostavio dubok trag, a između ostalog od 2012. kada je stigao u Kataloniju osvojio je jedan naslov španjolskog prvaka te četiri Kupa.

izbor utah jazza

Imao je nekoliko milijunskih NBA ponuda, ali...

Treba reći kako je u nekoliko navrata Tomić imao konkretne ponude iz NBA lige, ali nikada se nije odlučio za taj korak iako ga je na NBA draftu 2008. godine kao ukupno 44. pick izabrala momčad Utah Jazza. No, od tada je odlučio na dresu nositi broj 44 kao uspomenu na NBA ligu…

Treba reći kako je Tomić u ljeto 2012. stigao u Barcelonu iz Real Madrida koji mu nije želio produžiti ugovor.

Nakon osam sezona u dresu Barcelone Tomić je iza sebe ostavio mnoštvo rekorda, a ukupno je odigrao 579 utakmica (311 prvenstvenih, 236 u Euroligi, 19 u Kupu kralja te 13 u Superkupu) za Barcelonu. Postao je i stranac s najviše odigranih utakmica u povijesti kluba ispred legendarnog Slovenca Erazema Lorbeka kojeg je ostavio daleko iza sebe.

Zanimljivo je spomenuti kako je Tomić postao i prvi košarkaš u povijesti španjolskog Kupa Kralja koji je uspio obraniti titulu pobjednika s drugim klubom. Naime, nakon što je u sezoni 2011/12. bio pobjednik kupa s Realom sljedeće je sezone slavio i s Barcelonom.

Nakon svih trofeja i individualnih nagrada koje je Tomić donio Barceloni često se u katalonskim medijima provlačila rečenica: ‘Tomić je najveći poklon koji je Real mogao dati svom najvećem rivalu, Barceloni’.

Gdje će iskusni hrvatski centar, koji se od reprezentacije oprostio nakon Eurobasketas 2015, nastaviti karijeru nije poznato. Kako se doznaje ponude već stižu (navodno se već javio ruski Zenit koji vodi bivši trener Barcelone Xavi Pascual, op.a.), a nema sumnje kako će u dogovoru s obitelji odabrati onu koja je najbolja što se tiče kombinacije privatnog i profesionalnog života.

No, svakako postoji i šansa da se Tomić vrati u Hrvatsku ili bliže njoj jer su i prije postojali kontakti s nekim klubovima. Nakon što je godinama bio jedan od najbolje plaćenih košarkaša u Barceloni (oko dva milijuna eura po sezoni) sada mu novac ipak nije u prvom planu.

Roko Leni Ukić novi je igrač Cedevite Olimpije

Što se ostalih zvučnih transfera hrvatskih košarkaša tiče spomenimo kako je iskusni razigravač Roko Leni Ukić novi član kluba iz Slovenije Cedevite Olimpije. Nakon prekida francuskih liga zbog pandemije koronavirusa Ukić je ipak napustio drugoligaš Antibes i još će jednom igrati za momčad kojoj je glavni sponzor Emil Tedeschi, no ovaj puta neće preseliti u Zagreb nego u Ljubljanu. Kako doznajemo Ukić još nije potpisao ugovor, ali navodno je to samo formalnost...

Tako se 35-godišnji Ukić nakon dvije sezone u Francuskoj vrlo vjerojatno vraća pred kraj karijere u regionalnu ABA ligu, a zanimljivo je spomenuti kako će Splićaninu nakon što je igrao za klubove iz Hrvatske, Španjolske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država (NBA), Turske, Grčke i Francuske, Slovenija biti ukupno osma zemlja u kojoj profesionalno igra.