BRAVO!!!

Hrvatski karatisti oduševili na startu Europskog prvenstva; očekuju ih dva meča za zlato i jedan za broncu

Bionic
Reading

Na startu 57. Europskog prvenstva u karateu u turskom Gaziantepu, Hrvatska ima dva finala i jednu borbu za broncu

Subotnji finale pojedinačnih borbi po kategorijama ostvarili su Anđelo Kvesić u teškoj (+84 kg) i Enes Garibović u poluteškoj kategoriji (-84 kg). Lucija Lesjak, također u subotu borit će se za brončano odličje u ženskoj teškoj kategoriji +68 kg.

Kvesić je briljirao natjecanjem u teškoj kategoriji. Svladao je Izraelca Ahmada Abu Basala 3-0, Čeha Ondreja Bosaka 2-0, a u četvrtfinalu i aktualnog svjetskog prvaka, Gruzijca Gogitu Arkaniu 2-0. Najuvjerljivija je bila polufinalna pobjeda protiv Škota Grega Andersona 6-1.

'Shvatio sam kako smirenošću i dobrom koncentracijom mogu daleko. Tako sam i postupio. Izuzetno sam sretan i ponosan, ali sve skupa vrijedit će najviše ako u subotu stignemo do zlata' rekao je Anđelo Kvesić, koji će se za naslov europskog prvaka boriti Belgijanca Luce Coste (subota, 11.30).

Na sličan način pobjede je ostvario Enes Garibović u debiju u kategoriji -84 kg. Također je ostvario četiri pobjede, protivnici su ukupno osvojili samo jedan poen.

Ostvario ga je Turčin Murat Oz u porazu 2. kola 3-1. Prije toga, uspjeh protiv Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4-0, s tim što je 0-0 bilo do praktički minute prije kraja. Četvrtfinalna je bila minimalna pobjeda nad Portugalcem Tomasom Silvom 1-0, a još uvjerljivija protiv Petra Spasenovskog 3-0.

'Hvala svima koji su zajedno sa mnom radili na ovom rezultatu, do zaključno ostalih kolega u reprezentaciji koji su me zdušno bodrili na tribinama', istaknuo je naš reprezentativac koji će se za naslov europskog prvaka u subotu (oko 11.05 h) boriti protiv Mađara Daniela Gyorgya. 

Vrlo blizu finalu ostala je Lucija Lesjak u kategoriji +68 kg.  Dva puta po 3-0 u susretima s Poljakinjom Patrycjom Szelagiewicz i Nizozemkom Ingrid Creemers. Španjolku Mariu GarciuTorres nadmudrila je 1-0, a u polufinalu završnica je pripala Ivani Perović i s istim rezultatom srpska karatistica izborila je finale.

'Ležeran pristup donio mi je polufinale, tad sam mogla i bolje, bit će nadam se u subotu', naglasila je aktualna osvajačica svjetske bronce iz Dubaija prije pola godine.

U prvoj borbi natjecanje su završili Sadea Bećirović (-68 kg) u dvoboju sa Švicarkom Elenom Quirici 5-2 i Petra Nuić (-61 kg) izgubivši od Finkinje Kie Koponen s 3-2. Dino Šimunec (-75 kg) nije nastupio zbog želučanih problema. 

U pojedinačnim katama oboje naših predstavnika prošli su prvi krug, ali su zaustavljeni nadomak završnom okršaju za odličje. Sara Malčec bila je 3. u prvoj kvalifikacijskoj skupini, potom 6. u drugoj s ocjenom 22.8.

Matija Relić četvrtom pozicijom u prvoj skupini kvalifikacija izborio je nastavak, u kojem je također bio šesti. Najbolja ocjena koju je ostvario bila je 24.12.

Na Kongresu EKF-a izvještaj o prošlom EP-u u Poreču podnio je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek, također u statusu glavnog tajnika EKF-a (Europske karate federacije) govorio i o nizu drugih aktivnosti u svijetu karatea u proteklom razdoblju, ali i onome što europski karate očekuje u nastavku.

EP u Gaziantepu s više od 500 natjecatelja iz 45 zemalja traje do nedjelje.