EP U TURSKOJ

Hrvatski karatisti borit će se za europsku broncu

05.05.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Hrvatska muška karate reprezentacija u borbama (Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić, Enes Garibović, Ante Mrvičić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Alan Šurbek) u nedjelju će se boriti za ekipnu broncu na EP u Turskoj protiv Italije.

U 1. kolu pobijedili su BiH 3-2, iako je našoj vrsti sve do dvadesetak sekundi prije kraja odlučujuće pete borbe prijetilo ispadanje. Unatoč tome što su naši poveli s 2-0, BiH, selekcija koja je bila jedan od favorita za visok plasman je izjednačila i stvorila situaciju da joj je remi na posljednjoj, petoj 'ploči' dovoljan.

No, tada je Ivan Kvesić ostvario odlučujuće bodove i naša se reprezentacija u osmini finala sastala s Portugalom. U tom dvoboju uvjerljivi su bili Ante Mrvičić i Anđelo Kvesić, a braća Ivan i Anđelo Kvesić u četvrtfinalu u kojem je Hrvatska bila bolja od Mađarske sa 2-0. U susretu za polufinale hrvatski reprezentativci osvojili su ukupno dvanaest bodova ostvarivši dvije pobjede rezultatom 6-0.

U polufinalu poraz od aktualnih europskih prvaka Francuske sa 3-2. Francuzi su poveli 2-0, braća Kvesić izjednačili su na 2-2, a u odlučujućem susretu u kojem je Hrvatskoj trebala pobjeda za finale nastupio je Ivan Martinac. Izgubio je sa 4-2 pa će u konačnici Hrvatska u nedjelju u susret za brončanu medalju protiv Italije. 

'Kao ekipa stvarno smo odradili nekoliko izvrsnih mečeva. Dali smo sve od sebe. Bili smo maksimalno motivirani nakon što je prvi natjecateljski dan ovdje loše prošao. Na kraju, žao mi je stvarno što nismo u finalu. Imali smo Francuze u šaci, ali... Moramo biti zadovoljni i za dva dana uzeti tu broncu', rekao je Anđelo Kvesić koji je imao niz uvjerljivih pobjeda na tatamiju drugog dana EP-a u Turskoj. 

'Zbilja nam je tako malo nedostajalo da uđemo u finale koje smo toliko željeli, Moramo dignuti glave i u nedjelju biti pravi kako bi bronca zasjala oko vrata', dodao je Ivan Martinac. 

Ženska selekcija (Ana-Marija Bujas Čelan, Ivona Tubić, Ana Lenard, Alessandra Hasani) bila je bolja od Švicarske sa 2-0, a u četvrtfinalu izgubila od Njemačke istim rezultatom. Njemačka je u polufinalu izgubila od Turske pa naše djevojke nisu stigle do repasaža za brončano odličje. 

'Nažalost, poklopio se niz okolnosti. Svaka od nas dala je sve od sebe, nema zamjerki, idemo dalje...', naglasila je kapetanica ekipe Ana-Marija Bujas Čelan.

Muška selekcija u katama u sastavu Ivan Ermenc, Franjo Maškarin, Damjan Padovan u ekipnom četvrtfinalu ispala je od Crne Gore s 3-2.

'Još ne mogu vjerojavati, nakon tri bronce gubimo u četvrtfinalu i to od ekipe koja nas godinama nije uspjela pobijediti. Zbog toga sam jako razočaran. Nadam se medalji sljedeće godine', vidno razočaran bio je Damjan Padovan.

Ženska vrsta (Vlatka Kiuk, Mihaela Petrović, Nika Jukić) izgubila je od Francuske s 5-0, a potom i u repasažu od Turske, također maksimalnim rezultatom. 

'Pokazale smo sve što smo mogle. Bili smo s favoritima Francuskinjama, potom ni s Turkinjama nije bilo sreće, ipak su vukli za domaćina. Idemo kući zadovoljne izvedbom, a razočarane rezultatom', istaknula je Mihaela Petrović.

Slijede dva finalna dana, a 52. EP u karateu na kojem sudjeluje 496 karatista iz 44 zemlje završava u nedjelju poslijepodne.