NAPETO U BORDEAUXU

Hrvatski huligani spremni za novi napad; alarmirana i francuska policija!

21.06.2016 u 13:02

  • +33

Huligani bakljama prekinuli dvoboj Češke i Hrvatske

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Max Rossi

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak od 21 sat u Bordeauxu igra utakmicu protiv Španjolske, a u kojoj se odlučuje i o pobjedniku skupine D. Naravno, nakon što je Uefa u ponedjeljak odredila kaznu za HNS, a zbog divljačkog ispada nekolicine navijača u St. Etienneu, došlo je i do olakšanja među samim igračima. Međutim, priče o prekidu u Bordeauxu, gdje huligani navodno spremaju nov napad, opet su podigle tenzije tako da se o nogometu sve manje govori...

Vesela navijača atmosfera koja prati hrvatsku reprezentaciju nastavila se i u Bordeauxu. Tijekom večeri, u gradu kudikamo sadržajnijem i življem, ali u kojem je bilo i navijača Njemačke, Engleske, Austrije, Walesa, naravno i jako puno Španjolaca – opet su glavnu riječ imali Hrvati.

Smješteni u stiješnjenim uličicama, prepunim kafića i otvorenim šankovima, pjevali su i navijali, bez i jednog jedinog incidenta, a Španjolci su tek pokušavali biti konkurencija.

Međutim, u razgovoru s nekolicinom – iako iza sebe imaju bezbroj kilometara prevaljenih uz reprezentaciju, nelagoda se osjeća.

'Bio sam ovdje 1998., baš u Bordeauxu, na utakmici protiv Argentine a potom protiv Rumunjske, i već tada su nas Francuzi zavoljeli. Bio sam sretan što sam stigao ponovno, čak smo i te neke prijatelje sreli. I mogu s ponosom reći da smo postali veliki prijatelji', rekao je Dario s Visa, otkrivši da je i veliki navijač Hajduka.

'Međutim, kada su nas vidjeli odmah su nas pitali što se dogodilo u St. Etienneu. Mi objašnjenja nemamo, jer koliko god ti momci i imali svoje ideale za koje se bore, nije način sramotiti nas sve, cijelu Hrvatsku. Neka se protiv HNS-a bore drugdje'.

Dario je dodao kako su mu i Francuzi, ali i dio njegovih prijatelja iz Torcide, otkrili kako je u St. Etienneu važnu ulogu imala domaća navijačka skupina.

'Na svu sreću, ovdje u Bordeauxu tzv. prijatelja nemaju i mislim da se ovog puta neće dogoditi ništa. Makar, nikad ne znaš hoće li dvije budale uspjeti prošvercati nešto i pokušati napraviti idiotariju kao što neki pričaju', završio je Dario.

Na tragu te priče i mogućih nereda među nekim navijačima proširila se priča kako se u Bordeauxu već nalazi nekoliko tzv. navijača - ili bolje rečeno huligana - koji se spremaju napraviti bakljadu sličnoj onoj od prije nekoliko dana u St. Etienneu. Naravno, nitko iz HNS-a tu informaciju nije želio potvrditi, ali da su na oprezu nije tajna... Naime, nekoliko navijača ispričalo nam je kako su čuli da će opet baklje letjeti na travnjak i kako je detaljan plan napada već napravljen. I to iz prvih redova tj. s najskupljih mjesta na stadionu!

'Baklje su već spremne, a po onome što sam čuo bojim se sličnog scenarija kao protiv Češke', kazao nam je jedan zabrinuti navijač.

Nema sumnje da je o tome obaviještena i francuska policija koja će ovaj put imati puno više posla nego je to bio slučaj u St. Etienneu gdje su prema riječima navijača kontrole na ulazima – bile očajne. Ukratko, i policija i osiguranje su na nogama zbog plana hrvatskih huligana koji je stigao i do njih!

Priču sličnog sadržaja, ali s puno utemeljenijim činjenicama prije dva dana rekao je i Miroslav Marković, HNS-ov povjerenik za sigurnost pri HNS-u.

'Još smo jednom upozorili sve, od Uefe, domaćina, policije, redara. Vidjeli su da su naše najave za St. Etienne bile točne, pa se sada nadamo da će biti puno oprezniji i da će kontrole na ulazu biti temeljitije', kazao je Marković.

Dodajmo još kako je Hrvatski nogometni savez svim navijačima poslao priopćenje u kojem poziva da korektnim navijanjem daju podršku hrvatskoj reprezentaciji na večerašnjem susretu protiv Španjolske.

'Danas nas čeka novi izazov te vas pozivamo da još jednom na fer i korektan način bodrite Hrvatsku do uspjeha. Recimo NE diskriminaciji, rasizmu i nasilju. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fair-playa, respekta i tolerancije', piše između ostalog u priopćenju. Priopćenje pročitajte OVDJE