sp u kuglanju

Hrvatske kuglačice svjetske su prvakinje, a slavlje je upotpunila Ines Maričić koja je postavila novi svjetski rekord

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2019 17:12
  • Objavljeno 26.05.2019 u 17:12
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Montaža: tportal.hr / Paun Paunivić / Damir Krajač / Cropix

Hrvatske kuglačice osvojile su naslov svjetskih prvakinja pobijedivši u nedjeljnom ekipnom finalu u češkom Rokycanyju reprezentaciju Mađarske sa 5-3 (u čunjevima 3759-3665), dok je Ines Maričić sa 687 čunjeva postavila novi svjetski rekord

U prvom bloku Marijana Liović je pobijedila Boglarku Hari, Ana Bacan Schneider bila je bolja od Andree Toth, dok je Mirnu Bosak nadigrala Gyongyi Csongradi.

U drugom bloku Ines Maričić je bila sjajna i sa 687 čunjeva poplavila svjetski rekord, koji je i prije bio u njezinom vlasništvu (666 čunjeva) od SP-a u njemačkom Dettenheimu 2017. Takvu predstavu nije mogla nadmašiti njezina suparnica Petra Simon. Milana Pavlic je poražena u dvoboju protiv svjetske viceprvakinje Anite Mehesz. Ana Jambrović, Nataša Ravnić i Klara Sedlar izgubile su sva četiri seta protiv Anite Safrany i Katalin Toth, ali to nije moglo promijeniti konačan ishod finala i zaustaviti hrvatske kuglačice na putu prema zlatnom odličju. U dvoboju za broncu Njemačka je nadigrala Češku.

Hrvatski kuglači su ostali bez odličja, a u borbi za broncu pobijedili su ih Mađari. Nakon 23 godine hrvatska reprezentacija je bila ponovno u prilici osvojiti svjetsko odličje, ali su Mađari bili bolji i slavili sa 6-2 (u čunjevima 3900-3754). Branko Manev je podijelio setove (2-2) protiv Laszla Karsaija, ali je Mađar osvojio bod zbog više srušenih čunjeva (655-638). Odlični Alen Kujundžić je upisao bod protiv Leventea Kakuka pa je nakon prve runde Hrvatska imala minimalnu prednost zbog više srušenih čunjeva.

No, u drugom dijelu meča Mađari su se pokazali boljima. Janos Brancsek je nadigrao Darija Radoša, Zsombor Zapletan je bio bolji od Damira Cekovića, a jedini bod osvojio je Luka Bolanča nadigravši Tamasa Kissa. Luka Požega i Borna Gašpert uvjerljivo su poraženi od Zoltana Moricza i Norberta Kissa pa je bronca pripala Mađarima.