sp u vaterpolu

Hrvatska se vratila u dramatičnoj završnici protiv Mađarske, ali za preokret nije bilo snage

19.07.2023 u 06:15

Bionic
Reading

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija je u susretu 2. kola skupine C na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki izgubila od Mađarske 12:10 (3:1, 2:2, 3:3, 4:4)

Hrvatski su vaterpolisti loše otvorili utakmicu, prvu su četvrtinu izgubili 3:1 i to se na kraju pokazalo odlučujućim jer su preostale tri četvrtine završile bez pobjednika.

U samoj završnici utakmice Hrvatska je krenula na sve ili ništa, Burić i Bukić su zabili za samo gol zaostatka na nekih tridesetak sekundi prije kraja, ali je nažalost za naše 'barakude' bilo prekasno te je Mađarska na kraju slavila 12:10.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bili su Rino Burić, Luka Bukić i Konstantin Harkov s po dva gola, dok je Gergo Zalanki postigao tri gola za Mađarsku.

Ovim porazom Hrvatska će gotovo sigurno natjevcanje u skupini završiti na drugom mjestu te će morati igrati u osmini finala, dok će Mađarska kao pobjednik skupine izravno u četvrtfinale.

S obzirom na snagu preostale dvije reprezentacije u skupini, Japana i Argentine, 'repriza' finala prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Splitu bila je praktički utakmica za prvo mjesto i izravni plasman u četvrtfinale. Nažalost, Hrvatska je napadački vrlo loše otvorila utakmicu, nije iskoristila prva tri izborena igrača više, a prvi je gol postigla tek 26 sekundi prije isteka prve četvrtine kada je Žuvela napokon iskoristio brojčanu prednost u bazenu smanjivši na 2:1. No, u posljednjem napadu prve dionice utakmice Angyal je upio odvesti Mađarsku na dva gola prednosti pred prvi odmor.

Slično se odvijala i druga četvrtina, Hrvatska je bila jalova u napadu sve do pred sam kraj dionice, Harkov je pogodio za smanjenje na 4:2 1:34 minute prije isteka vremena, da bi Marinić Kragić iz peterca pogodio za 4:3 manje od pola minute prije kraja poluvremena. Ali, kao i u prvoj četvrtini, Mađari su poentirali i na isteku vremena u drugoj, ponovno šutom s distance, ovoga puta preecizan je bio Nagy.

  • +2
Hrvatska - Mađarska, SP u vaterpolu, 19.7.2023. Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Boljom igrom u napadu u trećoj četvrtini Hrvatska se pogocima Harkova i Kržića primakla na 7:6 i imala dva napada za izjednačenje unutar posljednje dvije minute te dionice igre. Prvo je Bašićev pokušaj s istekom vremena bio blokiran, da bi Bukić iz dobre pozicije promašio gol. Mađari treću priliku nisu ponudili, Fekete je pogodio za 8:6 što je bio i rezultat uoči posljednjih osam minuta.

Golovima Pohla i Vamosa Mađarska se odvojila na četiri gola razlike (10:6) šest minuta prije kraja te je pitanje pobjednika praktički bilo odlučeno. Potom se rezultat nije mijenjao pune tri i pol minute da bi onda Hrvatska postigla čak četiri gola za samo dvije minute i preko Bukića smanjila na 11:100 35 sekundi prije isteka vremena.

Ipak, veliki preokret nije bilo moguće kompletirati, do kraja susreta je samo Zalanki svojim trećim golom odveo Mađarsku na konačnih dva gola prednosti.

Ovim porazom Hrvatska će gotovo sigurno natjecanje u skupini završiti na drugom mjestu te će morati igrati u osmini finala, dok će Mađarska kao pobjednik skupine izravno u četvrtfinale.

Sljedeću utakmicu Hrvatska će igrati u petak (21. srpnja) protiv domaćina Japana.

HRVATSKA - MAĐARSKA 10:12 (1:3, 2:2, 3:3, 4:4)

  • HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić 2, Čagalj, Krapić, Kržić 1, Bukić 2, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić, Bašić, Harkov 2
  • MAĐARSKA: Levai, Vogel; Angyal 1, Manhercz, Pohl 1, Vamos 2, Nagy 1, Zalanki 3, Fekete 1, Nemet 1, Varga 1, Jansik 1, Molnar
Standings provided by Sofascore