što su odlučili?

Hrvatska protiv Njemačke igra utakmicu za 'čast i slavu' koju bi najbolje bilo - izgubiti!

24.01.2024 u 05:43

Bionic
Reading

Nakon poraza od Islanda i ispadanja iz svih kombinacija za polufinale pred hrvatskim rukometašima je posljednji susret na Europskom prvenstvu (20.30 sati, RTL). U Kölnu ih čeka obračun s domaćinom EP-a Njemačkom, koja bi pobjedom izborila polufinale. A i Hrvatskoj, prema nekim kombinacijama, odgovara poraz kako bi izborila plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre

Hrvatski rukometaši danas (20.30 sati, RTL) utakmicom protiv domaćina Njemačke završava nastup na Europskom prvenstvu. Naši su rukometaši doživjeli totalni debakl na ovom natjecanju, a večerašnja je utakmica spada u red onih za 'čast i slavu'.

Dapače, prema nekim kalkulacijama Hrvatskoj bi najbolje bilo da izgubi i od Njemačke jer bi se tako najlakše izborila kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu!

Naime, Njemačka bi pobjedom izborila polufinale EURA i tako nas 'pogurala' prema kvalifikacijama za Pariz. Računica je jasna, kako je Francuska domaćin Olimpijskih igara, ona se već kvalificirala, a svoje mjesto osigurala je i reprezentacija Danske kao svjetski prvak. U slučaju da u finalu Eura zaigraju Francuska i Danska, tada će i trećeplasirani s Europskog prvenstva izravno ići na Igre kao predstavnik Europe, a to bi vrlo lako mogla biti - Njemačka!

'Volio bih da odigramo utakmicu kao što smo igrali na početku grupne faze. Jako su borbeni, nisu na razini Njemačke od prije, ali su ekipa koja te može samljeti. Mi smo uvijek govorili da su naši golmani nešto konačno obranili, a njihovi su već godinama na toj razini. Wolff ih drži u turniru. Imaju i igrače, ne pitaju je li boli, samo igraju, lijepo ih je vidjeti', najavio je današnju utakmicu hrvatski izbornik Goran Perkovac.

Hoće li naši rukometaši kalkulirati kako bi ipak upali u kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre?

'Vidim da se puno priča, stvarno se puno postavlja to pitanje, ali mi igrači stvarno nemamo nikakve kalkulacije u glavi, jednostavno bi željeli završiti taj turnir pobjedom. Situacija je jako teška, ni mi na početku nismo mogli zamisliti da ćemo se naći u ovakvoj situaciji, posebno nakon prve te utakmice, ali ima i drugi put kojim se mogu izboriti kvalifikacije. To nije pitanje ni za nas, ali ja kao sportaš mogu samo obećati da ćemo dati sve od sebe na terenu', rekao je na tu temu Igor Karačić za RTL.

  • +26
Rukomet: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A Njemačka na ovom prvenstvu igra s vrlo mladom momčadi. Iz raznih razloga izborniku Alfredu Gislassonu otkazali su Hernik Pekeler, Patrick Wiencek, Steffan Weinhold, Patrik Groetzki. A to je previše čak i za takvu rukometnu velesilu kao što je Njemačka...

Na golu je jedan od najboljih čuvara mreže na svijetu Andreas Wolf (32 god., Industria Kielce). U šest susreta do sada ima 66 obrana od 180 udaraca, a to je vrlo dobar prosjek od 36,67 posto. Uz njega je mladi David Spath (21 god., RN Lowen), europski prvak do 19 godina iz Hrvatske 2021. godine. Nije branio previše jer je Wolf u sjajnoj formi. Ima ukupno 10 obrana.

Lukas Mertens (27 god.) i Rune Dahmke (30 god.) drže lijevo krilo. Prvi je iz europskog prvaka Magdeburga, drugi THW Kiela. I time je sve rečeno. Zajedno su dali 17 golova do sada.

Na desnoj strani najviše minuta ima Timo Kastening (28 god., MT Melsungen). Realizacija mu je 14 od 23, ili nešto više od 60 posto. Tu je još i Lukas Zerbe (28 god., TVB Lemgo).

Njemačka ima iznimno jake kružne napadače. Johanes Gola prvi je izbor te reprezentacija. Sjajan strijelac s 20 golova iz 28 pokušaja. Jako dobro se gradi, razdvaja suparničku obranu, pravi blokove za vanjske pucače. Do njega je Jannik Kolbacher (28 god., RN Lowen), još jedan iskusan igrač s više od 100 nastupa u reprezentaciji.

Na vanjskim pozicijama je puno mladih igrača. Najviše pozornosti za sada privlače Juri Knorr (23 god., RN Lowen), Julian Kostner (23 god., VfL Gummersbach), te nešto stariji, Sebastian Heymann (25 god., Frisch auf Goppingen). To su tri od četiri najbolja njemačka strijelca. Prvi je zabio 40, drugi 24, treći 14 golova. A to je 78 od ukupno 174 do sada. Od iskusnijih, tu su srednjak Philip Weber (30 god., Magdeburg) te desni vanjski Kai Hafner (34 god., TVB Stuttgart).

  • +7
Njemačka - Island, EP rukomet, 18.1.2024. Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Njemačka je u prvom krugu lako pobijedila Švicarsku 27:14 i Sjevernu Makedoniju 34:25. Onda je izgubila od Francuske 33:30 i osvojila je drugo mjesto u Skupini A. U drugoj fazi su tijesno dobili Island 26:24 pa odigrali neodlučeno s Austrijom 22:22, da bi na kraju upisali pobjedu protiv Mađarske 35:28 i stigli na vrata raja s ukupno 5 osvojenih bodova.

Inače, ovo im je 15. Europsko prvenstvo. Dvaput su bili prvaci. Godine 2004. u Sloveniji te prije 8 godina u Poljskoj. Imaju još i broncu iz 1998. godine. Na posljednja tri prvenstva bili su deveti, peti i, prije dvije godine, sedmi.

Ukupno 12 puta igrali smo protiv Njemačke na velikim natjecanjima. I ostvarili osam pobjeda. Jedan susret završen je neodlučeno, a Njemačka ima tri pobjede. Posljednji put igrali smo u Beču prije četiri godine i slavili 25:24.

Standings provided by Sofascore