Logo (1)

SVAKA ČAST

Hrvatska nakon drame i velikog povratka u polufinalu Eura; Njemačka ni grubostima nije zaustavila naše rukometaše

Bionic
Reading

U dvoboju 2. kola I skupine EURA u Beču su hrvatski rukometaši pobijedili Njemačku s 25:24 (11:14) i osigurali polufinale

Hrvatska je velikim povratkom izborila svoje deveto polufinale na Europskim prvenstvima i lovit će šest medalju (pet medalja, dva srebra i tri bronce), ali nije bilo lako...

Od prve minute moglo se vidjeti da je pred nama ratnička utakmica, a u grubostima je očekivano prednjačila njemačka momčad. Znalo se da su dečki koje vodi Christian Prokop pravi grubijani kojima nije strano prljavim i žestokim nasrtajima zaustavljati suparničke igrače, a to su radili i protiv Hrvatske.

Srećom, portugalski suci nisu opraštali boksačke poteze pa su Nijemci do 22. minute zaradili pet isključenja (ukupno šest u 30 minuta) dok mi do toga trenutka nismo imali niti jedno (kasnije tri).

No brojčanu nadmoć nismo iskoristili, Wolff nam je skinuo dva sedmerca, promašili smo neke zicere, i ono što je posebno živciralo, dozvolili smo suparniku nekoliko lakih golova koje smo primili kada se nakon našeg postignutog pogotka nismo dovoljno brzo vraćali u obranu, nego smo slavili s navijačima ili bili okrenuti leđima. Skupo veselje i neopreznost!

Uglavnom, Nijemci su iskoristili sve naše slabosti i imali prednost 8:5 i 9:6 između 17 i 20. minute. Kada su se naši rukometaši i približili uslijedila su dva isključenja za Hrvatsku pa je protivnik serijom 4-0 pobjegao na ogromnih 13:8, a mi u tom kriznom razdoblju nismo realizirali ni treći sedmerac.

Došli su naši na 11:13, a onda su opet napravili glupost i primili gol iz sedmerca u zadnjim trenucima za 11:14.

'Vraćamo se u obranu kao da guramo kolica ili tačke', rekao je Nikša Kaleb u svojem komentaru na poluvremenu te je jasno ukazao na jedan od najvećih problema prvog dijela.

  • +37
EP u rukometu, skupina I, 2. kolo, Hrvatska - Njemačka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavak je počeo onako kako nismo htjeli, hrvatski rukometaši napadali su na postavljenu čvrstu obranu, zapucali izgledne situacije, sporo se kretali u defanzivi, kao da nisu ništa naučili iz prvog dijela, a Nijemci su to znali kazniti pa su odmah krenuli s dva pogotka za 11:16.

Usprkos isključenju Duvnjaka Hrvatska je zabila dva gola i smanjila na 14:17...

'U boj, u boj', orilo se dvoranom u Beču s tribina, dobrodošla potpora koja kao da je razbudila hrvatske rukometaše te je u 40. zaostatak bio 'samo' 16:18.

  • +19
Beč: Atmosfera u dvorani na utakmici između Hrvatske i Njemačke Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Igralo se u ritmu gol za gol, ali to je išlo na ruku suparniku koji nije dozvoljavao da se Hrvatska spusti ispod dva pogotka minusa. Tako je bilo sve do 47. minute, a tada je Stepančić bombom s devet metara doveo Hrvatsku na minimalan zaostatak (20:21), a u 48. Mandić je realizirao kontru (nakon što je Ašanin obranio zicer) za 22:22, izjednačenje kojeg nije bilo od 15. minute.

Hrvatska nije iskoristila tri napada da preuzme vodstvo pa je od 53. minute morala opet u lov na njemačku prednost (22:23). Tri minute prije kraja – 24:24, Duvnjak je iz kontre donio novi egal i najavio dramu.

U 59. napokon je Hrvatska povela preko Karačića uz igrača više za 25:24, a onda se ukazao Šego i odveo Hrvatsku u polufinale Eura.

Kod Hrvatske je Igor Karačić zabio sedam golova, a Domagoj Duvnjak je imao pet pogodaka, Luka Stepančić četiri, a David Mandić i Luka Cindrić po tri gola, dok je Nijemce predvodio Uwe Gensheimer s a četiri gola.

Hrvatsku očekuju još dvoboji sa Španjolskom (ponedjeljak, 16 sati) i Češkom (srijeda, 16).

HRVATSKA - NJEMAČKA 25:24

Pred 10.000 gledatelja u Gradskoj dvorani u Beču sudili su Portugalci Fonseca i Duarte.

HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin, Mandić 3, Horvat 1, Duvnjak 5, Cindrić 3, Stepančić 4, Musa, Brozović 1, Matanović, Marić 1, Šipić, Hrstić, Šarac, Mamić, Karačić

NJEMAČKA: Wolff (13 obrana), Bitter; Gensheimer 4, Reichmann 4, Kuhn 1, Drux 1, Hafner 3, Pekeler, Zieker, Kastening 4, Wiencek, Kohlbacher 1, Golla, Bohm 1, Weber 4, Schmidt 1

Europsko prvenstvo

Skupina 1

Bjelorusija-Češka28:25
Austrija-Španjolska26:30
Hrvatska-Njemačka25:24
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Španjolska33006
2.Hrvatska33006
3.Njemačka31022
4.Austrija31022
5.Bjelorusija31022
6.Češka30030

Sljedeće utakmice

20.1.Hrvatska-Češka
20.1.Bjelorusija-Španjolska
20.1.Austrija-Njemačka
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal