FIFA_SP_2018.svg

kalkulacija ne smije biti

Hrvatska mora iskoristiti ovu priliku; neugodna tradicija kaže kako će u protivnom biti drama!

Bionic
Reading

Nakon pobjede nad Nigerijom 2:0, ali i remija Argentine s Islandom (1:1), hrvatska nogometna reprezentacija u prilici je već nakon drugog kola osigurati fazu u sljedeći krug natjecanja. Kalkulacije su krenule nakon prvog kola iako izbornik Zlatko Dalić ponavlja kako se time ne želi baviti

Hrvatska večeras od 20 sati po srednjeeuropskom vremenu u Nižnji Novgorodu, na prekrasnom novom stadionu gradskog niželigaša i kapaciteta 45.000 mjesta, igra važnu utakmicu, koja bi joj mogla itekako odrediti sudbinu. Naime, u slučaju pobjede nad aktualnim svjetskim doprvacima, a koje predvodi i jedan od najboljih igrača u povijesti – Lionel Messi, Hrvatska bi imala šest bodova i 100% bi osigurala prolaz u osminu finala. Argentina bi pak ostala na samo jednom. Ukoliko bi se Hrvatskoj poklopio i rezultat Islanda i Nigerije, tipa da Island ne pobjedi, Dalićeva bi vrsta već u petak imala osigurano prvo mjesto u skupini.

U slučaju remija, Hrvatska bi uoči posljednjeg kola ima četiri boda, Argentina dva i našima bi, naravno opet ovisno o ishodu dvoboja Islanda i Nigerije – za prolaz trebao barem remi protiv Islanda u trećem kolu.

Naravno, postoji i mogućnost da Hrvatska izgubi od Argentine, pa bi u zadnjem kolu našima, bez obzira kako u petak završi ogled Nigerije i Islanda, definitivno trebala pobjeda protiv neugodnih europskih sjevernjaka.

Ono što Hrvatskoj ide na ruku jest činjenica kako se, unatoč incidentu s Nikolom Kalinićem koji je poslan kući, oko reprezentacije stvorila pozitivna atmosfera te što je po prvi put, nakon 1998. godine, u prvom kolu upisala pobjedu na SP-u.

A kada Hrvatska u prvom kolu slavi, onda i prolazi skupinu. Tako je bilo 1998. u Francuskoj (3:1 protiv Jamakje), ali i na Euru u Engleskoj 1996. godine (1:0 protiv Turske), Austriji i Švicarskoj 2008. godine (1:0 protiv Austrije) te na Euru u Francuskoj 2016. godine (1:0 protiv Turske).

Međutim, postoji i neugodna tradicija koja kaže da na svjetskim prvenstvima ni jednom nismo pobijedili Južnoamerikance.

Također, kako je u razgovoru za tportal naglasio Kruno Jurčić, s obzirom na naš mentalitet, dogodi li se Hrvatskoj poraz (op.a. – jer s remijem bi također ostali u pozitivi ali i s velikim izgledima za drugi krug), raspoloženje bi posve splasnulo, a također znamo i podatak da ni jednom u tim odlučujućim utakmicama nismo slavili. Sjetimo se SP-a u Japanu i Južnoj Koreji, Eura u Portugalu, SP-a u Njemačkoj, Eura u Polsjkoj i Ukrajini te posljednjeg, SP-a u Brazilu.

Atmosfera uoči utakmice Hrvatska - Argentina (20 sati) u Nižnji Novgorodu Izvor: tportal.hr
  • +20
Zadnji trening hrvatske reprezentacije pred utakmicu s Argentinom Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Svjetsko prvenstvo

Skupina C

Danska-Australija14:00
Francuska-Peru17:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Francuska11003
2.Danska11003
3.Australija10010
4.Peru10010

Sljedeće utakmice

26.6.Australija-Peru
26.6.Danska-Francuska

Skupina D

Argentina-Hrvatska20:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska11003
2.Argentina10101
3.Island10101
4.Nigerija10010

Sljedeće utakmice

22.6.Nigerija-Island
26.6.Island-Hrvatska
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal