FIFA_SP_2018.svg

samo za tportal

Jurčić objasnio zašto Hrvatska protiv Argentine mora riskirati, a dotakao se i neugodne situacije iz kampa!

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 20 sati u Nižnji Novgorodu igra utakmicu drugog kola D skupine protiv Argentine i u prilici je osigurati plasman u sljedeću fazu natjecanja, a aktualne svjetske doprvake staviti u veliku neizvjesnost

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac, a danas nogometni trener, koji je bio i dio stožera Igora Štimca, Kruno Jurčić iz stručnog je kuta komentirao to jest najavio nogometni spektakl u Nižnji Novgorodu.

Naime, Argentina je u situaciji da protiv Hrvatske gotovo pa ne smije izgubiti, jer u prvom je kolu odigrala tek 1:1 s Islandom. Hrvatska pak, nakon pobjede 2:0 nad Nigerijom, nakon drugog kola može osigurati plasman u eliminacijsku fazu natjecanja. A s obzriom na igračke klase u obje reprezentacije, sve to jamči pravu nogometnu poslasticu.

Naravno, nakon prvog kola, u kojem argentinski izbornik Jorge Sampaoli nije uopće koristio Dybalu, odnosno Higuainu je dao priliku tek u drugom poluvremenu, a rezultat je bio 'samo' 1:1, za očekivati je da Argentina protiv Hrvatske uđe u nešto drugačijem sastavu.

'Prije svega, očekujem da će Cristian Pavon, koji je ušao u zadnjih 15-tak minuta, sada dobiti priliku od starta. No, teško je sada ući u probleme Argentine, koja je očito imala problema na postavljenu obranu Islanda. I zato očekujem Pavona, koji je u tom periodu unio puno živosti', počeo je analizu Kruno Jurčić.

Kako komentirate Sampaolijevu odluku da Dybalu ne koristi uopće, a Higuaina tek u drugom dijelu?

'Mislim da nije teško objasniti. Jer, pazite, u ofenzivnom dijelu Argentine igrali su Di Maria, Agüerro. Tu je i Lionel Messi. Naravno, svi nabrojani vrhunski su igrači, ali na njihovu žalost, na terenu ih može biti samo 11. I uvijek će netko morati ostati na klupi. Ipak, vjerujem nakon ove utakmice s Islandom, u kojem je Argentina imala i velikih problema s realizacijom, da bi, ako bude nekih promjena, Higuain biti sigurno prva opcija. Problem Argentine je zadnja linija, koja protiv Islanda, na njihovu sreću, nije bila pod velikim pritiskom'.

  • +3
SP u nogometu, skupina D: Argentina - Island Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dakle, protiv Hrvatske možemo očekivati drugačiju Argentinu?

'Vjerujem potpuno drugačiju. Ali isto tako, imat će i drugačijeg suparnika nego što je Island. Jer Hrvatska se neće samo braniti, naši će se igrači htjeti nadigravati. I dobro je u tome što će Hrvatska sasvim sigurno pokušati kazniti tu slabiju stranu argentinske momčadi. Loše pak za naše može biti, ako se otvore Messijevi koridori'.

  • +20
Zadnji trening hrvatske reprezentacije pred utakmicu s Argentinom Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ali Hrvatska je pokazala da zna odigrati i dobru obranu?

'Definitivno. Protiv Nigerije smo vidjeli koliko Mandžukić, Perišić i Rebić mogu biti važni za našu obranu. A tako treba odigrati i protiv Argentine. Jer samo tako, ako se zgusnu linije, eliminirat će se problem Messija. Njega ne može čuvati jedan igrač, ali ako mu se smanji prostor, i ako on prođe jednog igrača, drugi će mu odmah biti za vratom'.

Hrvatska je u međuvremenu imala prilično neugodnu situaciju jer iz kampa je morao otići Nikola Kalinić.

'Mislim da je dobro da se taj problem riješio po kratkom postupku. Sada je to za igrače već prošlo svršeno vrijeme, a kod igrača je moglo izazvati pozitivan šok'.

Osim kod Argentinaca, očekuju se promjene i u našoj reprezentaciji? Možda bi preriskatno bilo da krene ista, ofenzivna momčad kao i protiv Nigerije?

'Nema se tu što puno rilati. U početku je to bila 4-4-2, iako u nekoj varijanti i 4-4-1-1, jer Kramarić je znao igrati iza Mandžukića. No, neki potezi nisu bili logični, znali smo imati veliku rupu. I zato očekujem promjenu, treba se pojačati srednja linija. I čim je ušao Brozović, igra naših postala je logičnija. Ovdje bi se još jednom vratio na onaj detalj iz prve utakmice, ako će naši napadači igrati obranu kao i u toj utakmici, onda je nepotrebno govoriti jesmo li postavili ofanzivnu ili defanzivnu momčad'.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Može li na Argentinu utjecati i pritisak nakon remija u prvoj utakmici ali i opasnosti da us lučaju poraza više ne ovise sami o sebi?

'Sasavim sigurno, nije im ugodna situacija. Ali ja se na to ne bi oslanjao, jer to su sve iskusni prekaljeni internacionalci. Može im se dogoditi problem, recimo realizacije, ali nekakavom njihovom strahu ne trebamo se nadati'.

Hrvatska je u situaciji da već u toj utakmici osigura drugi krug. Treba li ući u dodatni rizik?

'Hrvatska ima dovoljno kvalitete, u pozitivnom je zamahu, i sada treba iskoritisti ovu priliku. Jer znate kakav smo mi narod, kad pobjeđujemo, onda je sve super. I zato mislim, ako slučajno izgubimo, bit će nam izuzetno teško u majstorici s Islandom. Moramo izbjeći da u toj utakmici odlučujemo o našem plasmanu, jer tada nam akcije drastično padaju. Jednostavno, moramo iskoristiti ovaj trenutak euforije'.

U tom slučaju, Hrvatska bi ponovila 1998. godinu, kada je nakon dvije utakmice imala osiguran prolazak skupine. Jedino što ste tada, u zadnjoj utakmici igrali protiv Argentine, bez rezultatskog imperativa?

'Nije to bila neka utakmica za pamćenje. Jer nije o ničem puno odlučivala. Mi smo imali osiguran prolazak, jedino što smo mogli birati između Engleske i Rumunjske', završio je Kruno Jurčić.

  • +5
Navijači na utakmici Argentina - Island Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia
  • +5
Hrvatski navijači na utakmici protiv Nigerije u Kalinjingradu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal