POTPISANI UGOVORI

Hrvatska ispunila obećanje svom olimpijskom heroju!

04.03.2015 u 18:11

Bionic
Reading

Jedanaest vrhunskih sportašica i sportaša, među kojima su i dvojica osvajača olimpijskih medalja Filip Ude i Giovanni Cernogoraz, ušlo je u pričuvnu službu Oružanih snaga RH

Potrebne ugovore o tome potpisali su u srijedu ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

'Mi s ovim ugovorom samo produžujemo suradnju s HOO-om. Shvaćamo vrijednost naših sportašica i sportaša koji ostvaruju vrhunske rezultate i promoviraju našu zemlju širom svijeta. Ovim ugovorom omogućit ćemo im kontinuitet rezultata jer je to za opće dobro i od interesa za sve nas,' kazao je ministar Kotromanović.

U pričuvni sastav ušli su atletičarka Ana Šimić, gimnastičar Filip Ude, hrvači Božo Starčević, Neven i Nenad Žugaj, taekwondaši Ana Zaninović i Vedran Golec, judašica Barbara Matić, te strijelci Giovanni Cernogoraz, Anton i Josip Glasnović.

'Novim ugovorom obuhvaćeni su brojni osvajači medalja s olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava, a uvjeren sam da će nas mnogi od ovih sportaša obradovati i na Olimpijskim igrama u Riju. Svim njim bit će na raspolaganju vrhunska infrastruktura kojom MORH raspolaže i koja će im se staviti na raspolaganje tijekom trenažnog procesa,' rekao je Mateša.


'U skladu s ovim sporazumom vrhunskim sportašima koje predloži HOO, ponudit će se sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi s Ministarstvom obrane, a u skladu s mogućnostima i potrebama Ministarstva obrane. Sport je izuzetno važan zbog podizanja podizanja borbene spremnosti naših oružanih snaga i zato nas više zanimaju oni manje popularni sportovi kao što su padobranstvo, streljaštvo, orijentacijsko trčanje, borilački sportovi, atletika, plivanje, biatlon, skijaško trčanje, triatlon, jedrenje,' naglasio je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH Drago Lovrić.

U sustavu MORH-a već je 18 vrhunskih sportaša kojima će se također ponuditi sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi, a to su Danil Domdjoni (karate), Andreja Đaković (judo), Bojan Đurković (streljaštvo), Šime Fantela (jedrenje), Filip Grgić (taekwondo), Filip Hrgović (boks), Ivan Kljaković Gašpić (jedrenje), Ivana Maranić (judo), Igor Marenić (jedrenje), Damir Martin (veslanje), Tina Mihelić (jedrenje), Martin Sinković (veslanje), Valent Sinković (veslanje), Tonči Stipanović (jedrenje), David Šain (veslanje), Lucija Zaninović (taekwondo), Natko Zrnčić Dim (skijanje) i Snježana Pejčić (streljaštvo).

Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH započeo je 2010. godine potpisivanjem prvog sporazuma između MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora. Na ovakav način vrhunski sportaši dobivaju jasnu potporu svojem sportskom radu, a MORH na taj način doprinosi i sustavno pomaže vrhunski sport, te ostvaruje veću razinu sportske kulture posebice u Oružanim snagama.

Podsjetnik na Giannijevu olimpijsku bajku