istražili smo i izračunali

Hrvatska je trebala biti jedan od favorita na Euru; može li se dogoditi scenarij u kojem bi Dalić ostao do ljeta 2021. bez glavnih igrača?

13.03.2020 u 09:27

Bionic
Reading

Nelagoda koju je izazvao koronavirus, i zbog čije se epidemije uvode karantene, zatvaraju škole, prekidaju prvenstva - a pitanje je i kakve će biti posljedice, naravno ovisno o vremenu kojem će trebati znanstvenicima da je obuzdaju - udarila je i na sport, odnosno sportaše

Nacionalna se prvenstva prekidaju, dvorane i sportska borilišta zatvaraju, a zbog svega pate sportaši, ali i navijači, kojima su odlasci na sportske priredbe bili sjajna prilika da se odmaknu od uobičajene svakodnevice. Naravno, nekima i prilika za osjećaj zadovoljstva, ovisno o rezultatima njihovih ljubimaca.

Nakon što je u četvrtak kasno navečer potvrđeno da je koronavirusom zaražen i trener Arsenala Mikel Arteta čini se da će i englesko prvenstvo u karantenu. A prije toga isto su napravili u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj...

UEFA je tek djelomično dopustila odgodu dviju uzvratnih utakmica osmine finala Lige prvaka između Juventusa i Lyona, odnosno Manchester Cityja i Reala, ali pitanje je trenutka kada će i njih otkazati. Utorak 17. ožujka je 'dan D', ali mnogi se čude zašto takva odluka nije već donesena.

Tog će se utorka navodno donositi i odluka o tome što će biti s Europskim prvenstvom, a koje bi na rasporedu trebalo biti od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine. U 12 gradova, odnosno 12 europskih zemalja.

Francuski L'Equipe, inače ozbiljni sportski dnevnik, objavio je vijest još u četvrtak kako se zna da će Euro biti prolongiran za godinu dana te da će u utorak biti potvrđeno njegovo održavanje u istom periodu 2021. godine. U našoj anketi možete dati svoj glas na tu temu...

Od Hrvatske bismo se ovog ljeta opet nadali velikom rezultatu

Naravno, hrvatskim navijačima nogometna reprezentacija je svetinja, odnosno perjanica hrvatskog kolektivnog sporta, što se najbolje vidjelo u ljeto 2018. godine, kada ih je na zagrebačkim ulicama i nakon osvojenog svjetskog srebra dočekalo preko pola milijuna ljudi.

Na krilima tog uspjeha, ali i igrama u klubovima, odnosno reputacije koju još uvijek imaju, mnogi su očekivali da bi baš na ovogodišnjem Euru Hrvatska mogla napraviti još jedno čudo. A to znači doći 'barem' do finala.

  • +10
La liga, Real Madrid - Barcelona Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

S tim bi natjecanjem nekolicina igrača okrenula posljednju 'reprezentativnu stranicu' i nakon silnog doprinosa otišla u mirovinu. Među njima, iako još nije bilo službeno govora o tome, makar je jedan od njih, a to je Ivan Rakitić, isto govorio i u ljeto 2018. godine, uoči SP-a, spominjala su se imena Luke Modrića, Dejana Lovrena...

Ponavljamo, nitko od njih nije službeno potvrdio svoj odlazak, a još manje ih zbog nogometnog znanja tjeramo u 'penziju', ali godine neminovno stižu. S njima i motivacijski moment, koji je nakon godina potrošnje teško pokretati.

I zato je pitanje tko će nam od tih 'srebrnih' biti na raspolaganju u ljeto 2021. godine? Hoće li i izbornik Zlatko Dalić uspjeti odolijevati pozivima bogatih klubova? Sve su to ustvari hipotetska pitanja, jer primarni zadatak bit će zaustaviti epidemiju koronavirusa te sportašima, pa i samim nogometašima, omogućiti da se bave onim što najbolje znaju. I da možda u jesen krenu s novim izdanjem Lige nacija.

Upitno je i tko će i gdje od spomenutih igrati u sljedećoj sezoni. Znamo da se o Rakitiću već duže vrijeme piše kao o igraču koji će napustiti Barcelonu. Ni Dejan Lovren ne može biti zadovoljan minutažom u Liverpoolu, dok trener Zinedine Zidane dozira minute Luki Modriću, a hrvatskog se kapetana već nekoliko mjeseci seli u američku MLS ligu.

Među igračima koji su navršili 30 godina Hrvatska ima još i Ivana Perišića, Milana Badelja, Domagoja Vidu... No o njima se još uvijek ne govori da bi se opraštali.

Englezi osjetno mlađi od Hrvata, Česi stariji, ali i bez igrača Modrićeva značenja

Pogledamo li suparnike iz skupine, a to su zasad potvrđeni Englezi i Česi, evidentno je da Hrvatska ima najviše igrača koji će biti u četvrtom desetljeću. Englezi će imati tek dvojicu koji će imati 30 ili koji mjesec više, a to su Danny Rose i Kieran Trippier.

Česi nas dostižu, jer preko 30 godina imat će golman Tomas Vaclik, braniči Ondrej Kudela, Ondrej Čelustka, Filip Novak i Jan Boril, veznjaci Vladimir Darida i Josef Husbauer te napadači Martin Doležal i Zdenek Ondrašek. Međutim, ruku na srce, nijedan od tih igrača ne odskače toliko kvalitetom kao recimo naš Luka Modrić, bez kojeg je igra Hrvatske teško zamisliva.

S druge strane, ostane li sve po istom, odnosno pronađu li naši malo stariji igrači motiva te ostanu u reprezentaciji i do 2021. godine, sigurno će imati jaku konkurenciju, jer mladi, a to su Dominik Livaković, Nikola Vlašić, Mario Pašalić, zatim oni u najboljim godinama, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić, bit će na vrhuncu snage i sigurno će moći popuniti rupe, odnosno nadoknaditi eventualni energetski manjak koji su dosad davali ranije spomenuti.

Hrvatski igrači koji će u ljeto 2021. godine biti stariji od 30 godina

  • Luka Modrić (9. rujna 1985.)
  • Ivan Rakitić (10. svibnja 1988.)
  • Dejan Lovren (5. srpnja 1989.)
  • Ivan Perišić (2. veljače 1989.)
  • Domagoj Vida (29. travnja 1989.)
  • Milan Badelj (25. veljače 1989.)
  • Lovre Kalinić (3. travnja 1990.)