Europsko prvenstvo

Hrvatice love finale Eura u Danskoj; izbornik Šoštarić otkrio što je osnova za velike uspjehe i koja mu je velika želja uoči polufinala s Francuskom

16.12.2020 u 17:46

Bionic
Reading

Hrvatska rukometašica Larissa Kalaus i izbornik Nenad Šoštarić najavili su ogled s Francuskom u polufinalu Europskog prvenstva koje je na rasporedu u petak u 18 sati

Hrvatske rukometašice su u srijedu doputovale u Herning, gdje će se u petak (18 sati) protiv Francuske boriti za plasman u finale Europskog prvenstva.

Već ulaskom u polufinale hrvatske rukometašice su postale senzacija europske smotre u Danskoj.

  • +12
Hrvatska - Njemačka, EP u rukometu 2020. Izvor: Profimedia / Autor: CLAUS FISKER / AFP / Profimedia

U Koldingu su ostvarile pobjede nad aktualnim svjetskim prvakinjama Nizozemkama (27:25), tradicionalno neugodnim reprezentacijama Mađarske (24:22) i Srbije (25:24) u prvoj fazi te Rumunjske (25:20) u drugoj fazi natjecanja, da bi nakon poraza od Norveške (25:36), najtrofejnije reprezentacije u povijesti europskih prvenstava, u izravnom dvoboju za plasman u polufinale nadigrale i Njemačku (23:20).

'Vrlo kratko smo se veselili, preselili smo se jutros u Herning i krećemo s video analizom. Čekaju nas treninzi, testiranje i opet video', rekao je staloženi izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić čiju ekipu nitko nije vidio među divovima europskog i svjetskog rukometa.

Naime, Hrvatska se našla u društvu reprezentacija koje su na dosadašnjih 13 europskih prvenstava osvojile 11 zlatnih medalja (Norveška sedam, Danska tri, Francuska jednu), pet srebrnih (Norveška tri, Danska dvije) i još četiri brončane (Francuska tri, Norveška jednu), a uz to imaju i pet zlata s olimpijskih turnira (Danska tri, Norveška dva) te šest naslova svjetskih prvakinja (Norveška tri, Francuska dva, Danska jedan).

'Osnovna stvar je psihologija, da shvatimo da smo napravili veliku stvar, ali i da ćemo ponovno dati sve od sebe. Ponovno želimo učiniti Hrvatsku sretnom i ponosnom', poručio je Šoštarić.

Ako je utakmica protiv Njemačke bila 'četvrtfinale', kako ju je nazvao izbornik, kakve su igrale i neke od prijašnjih generacija hrvatskih rukometašica, današnja postava će biti prva koja će saznati kako je to igrati polufinalu velikog natjecanja. S druge strane će biti aktualne europske prvakinje, pobjednice skupine 1 glavne faze ovog EP-a, koje su svoje utakmice igrale u Herningu, u dvorani u kojoj će Hrvatska imati prvi od preostala dva nastupa u Danskoj.

'Počinjemo s videima, a onda i s koncentriranim treninzima za Francusku i njihov stil igre, dakle obranu i napad. Definitvno će to biti drugačija utakmica za sve nas, ali očekujem jednaku borbu kao i dosad pa dokle ide', rekla je Larissa Kalaus koja je sa 22 pogotka drugi strijelac Hrvatske i jedna od najčvršćih obrambenih igračica.

Preostale utakmice hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Danskoj u svom će programu prenositi i Hrvatska televizija.