LEGLO PROBLEMA

Hrvati - 'kraljevi' berlinske kladioničarske mafije

20.11.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Je li slučajnost da je hrvatska kladioničarska mafija (braća Šapina) operirala upravo iz Berlina? Ne! Njemački glavni grad globalni je centar manipulacija u kladioničarskom kozmosu. Kako funkcionira kriminalni sustav?

Nakon što je njemačko pravosuđe u četvrtak (19. 11) potvrdilo da je u tijeku istražni postupak u novom (mogućem) međunarodnom kladioničarskom skandalu u kojem glavne uloge po svemu sudeći igraju i Hrvati (berlinska braća Šapina), u Njemačkoj se pomno analizira način funkcioniranja tog kriminalnog miljea.

Glavno 'žarište' namještanja rezultata očito je Berlin. A upravo je Berlin je rodni grad 'klana Šapina', kako primjećuje više listova u Njemačkoj.

U višemilijunskoj prijestolnici kladioničarski biznis jednostavno - cvjeta. Dovoljno je samo prošetati se nekim kvartovima (npr. Wedding ili Kreuzberg), zaviriti u 'sportske barove' i shvatiti da je ponuda beskonačna. U Berlinu nema sporta na koji se ne može kladiti.

Uz standardni program (razne europske nogometne lige, od elitnih razreda pa sve do 6-7 lige), na meniju su i egzotičnije 'delikatese': portugalska odbojkaška liga, konjske utrke u Rumunjskoj ili ženski nogomet u Finskoj! Za svačiji ukus ponešto. U Berlinu trenutačno djeluje oko stotinu privatnih kladioničarskih ureda.

Kako na svojoj internetskoj stranici javlja list Berliner Morgenpost, hrvatski kladioničarski 'kralj' Ante Šapina na tom je biznisu proteklih godina zaradio pravo bogatstvo. I to ne na legalan način. Državno odvjetništvo u Njemačkoj, odjel zadužen za gospodarski kriminal, upravo vodi istražni postupak, kako bi saznalo koje je sve mućke kladioničarska mafija prakticirala u ubiranju stotina tisuća eura profita.

U njemačkim kladionicama (uključujući i internet) godišnje se zabilježi promet od oko tri milijarde eura, procjenjuju stručnjaci. Točnih pokazatelja zbog objektivnih razloga naravno - nema.

'To je brdo novca i zato je i gotovo normalno da je u cijelu stvar uključen i kriminalni milje', kaže Martin Bahr, odvjetnik specijaliziran na igre na sreću u izjavi za Berliner Morgenpost.
Njemačka kriminalistička služba (BKA) već odavno upozorava da se ne radi samo o šačici manipulatora, već o 'kladioničarskoj mafiji koja djeluje globalno'.

Njemački (i jedan od najvećih svjetskih) centar tog biznisa je upravo Berlin. Procjene o tome koliko je berlinskih 'igrača' uključeno u namještanje sportskih rezultata su oprečne, no navodno se radi o skupini koja broji između desetak i stotinjak članova.

Glavni šefovi globalne kladioničarske mafije, po sadašnjim saznanjima njemačkih istražitelja, nalaze se u zemljama Dalekog istoka, u Kini, Maleziji, Tajvanu ili Singapuru.

A kako cijeli sustav funkcionira, listu Berliner Morgenpost ispričao je jedan bivši član kriminalne scene. Rođeni Turčin tvrdi da se najviše manipuliraju utakmice nižih liga - zato što tamo 'vlada manji medijski interes'. Uz klasično podmićivanje sudaca, trenera i igrača, navodno se koriste i ucjene. 'Dogodi se da protiv nekog igrača u rukama imamo neku pikantnu informaciju uz pomoć koje ga možemo ucijeniti. Ja sam konkretno znao za visoke dugove igrača, njihove redovite posjete bordelima, ljubavnicama ili čak o homoseksualnim sklonostima', tvrdi ovaj poznavatelj scene.