NBA play-off

Hrvat Zubac oduševio igrom u važnoj pobjedi Clippersa u Phoenixu, slavili i Lakersi!

17.04.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Košarkaši Los Angeles Clippersa poveli su sa 1-0 u pobjedama protiv Phoenix Sunsa u najjačem paru prvog kruga doigravanja NBA lige svladavši ih u njihovoj dvorani sa 115:110

U važnoj pobjedi LA Clippersa hrvatski centar Ivica Zubac odigrao je odličnu utakmicu ostvarivši 12 koševa i 15 skokova za 29:42 minuta provedenih u igri. Zubac je iz igre šutirao 5-8 dok je s linije slobodnih bacanja pogodio dva od četiri pokušaja.

I Sunsi i Clippersi su uoči sezone svrstavani u najuži krug favorita za naslov prvaka, a ona će za jedne završiti već nakon prvog kruga doigravanja. S obzirom da su napokon kompletni, Sunsi slove za favorite u ovom dvoboju pogotovo što Clippersi ne mogu računati na ozlijeđenog Paula Georgea, no u prvoj utakmici u Phoenixu zablistao je Kawhi Leonard i još jednom pokazao kako je on jedan od najboljih košarkaša svijeta kada je zdrav.

Leonard je vodio Clipperse do pobjede sa 38 ubačaja, Eric Gordon je dodao 19, dok je Russell Westbrook usprkos lošem šutu od 3-19 i samo devet poena dao svoj doprinos sa 11 skokova, osam asistencija i možda ključnom reakcijom u obrani kada je kod vodstva Clippersa 111-108 blokirao Devina Bookera prilikom prodora 12 sekundi prije kraja dvoboja te potom uspio izboriti i loptu za svoju momčad.

*više informacija OVDJE

Kod Sunsa, kojima je ovo bio prvi poraz u punom sastavu otkako su u veljači angažirali Kevina Duranta, najučinkovitiji je bio upravo Durant sa 27 poena, a tome je pridodao i 11 asistencija te devet skokova. Booker je postigao 26 koševa, dok je veteran razigravač Chris Paul imao 11 skokova i 10 asistencija, ali samo sedam ubačaja.

Druga utakmica ovih suparnika na programu je u noći s utorka na srijedu opet u Phoenixu, a plasman dalje izborit će momčad koja prva ostvari četiri pobjede.

Uspješna na gostovanju na startu doigravanja bila je i druga momčad iz Los Angelesa, Lakersi koji su svladali Memphis Grizzliese sa 128-112. Konačnih 16 razlike ne odaje pravu sliku utakmice jer je 3:11 minuta prije kraja bilo samo 113-112 za Lakerse koji su potom zatvorili utakmicu serijom 15-0. U neočekivanog junaka izrastao je Austin Reaves koji je postigao sedam uzastopnih koševa kojima je odveo Lakerse do prednosti 120-112, mladi razigravač je u potpunosti preuzeo konce igre u svoje ruke u tri uzastopna napada gostiju poentiravši iz prodora, pa pogodivši tricu, a onda i šut za dva s pet metara.

Reaves je susret okončao sa 23 koša, a prvi strijelac Lakersa bio je još jedan iznenađujući heroj Rui Hachimura koji je ubacio 29 poena uz šut za tri 5-6. Svoj doprinos dale su i najveće zvijezde Lakersa, Anthony Davis sa 22 koša i 12 skokova te LeBron James sa 21 ubačajem i 11 skokova.

Osim poraza Grizzliese zabrinjava i situacija s njihovim najboljim igračem Jaom Morantom koji je morao napustiti igru sredinom posljednje četvrtine kada je u pokušaju zakucavanja preko Davisa nezgodno pao i sletio na zapešće desne ruke. Morant je nakon toga napustio utakmicu i više se nije vraćao. Prema riječima trenera Taylora Jenkinsa rendgenske snimke nisu pokazale kako je nešto slomljeno, no Morant bi zbog bolova u desnoj ruci mogao izbivati neko vrijeme što bi uvelike umanjilo šanse njegove momčadi u doigravanju.

Najefikasniji kod Grizzliesa stoga je bio Jaren Jackson sa 31 poenom, Desmond Bane je dodao 22, dok je Morant ostao na 18.

Druga utakmica ovih suparnika igrat će se u noći sa srijede na četvrtak također u Memphisu.

Ozljede su obilježile i prvu utakmicu Milwaukee Bucksa i Miami Heata u kojoj je osmi nositelj Istoka Heat kao gost svladao prve Buckse sa 130-117. Domaći Bucksi loše su krenuli u susret, nakon nešto manje od osam minuta su gubili sa 12-24, a onda se situacija dodatno pogoršala kada je njihov glavni igrač Giannis Antetokounmpo nezgodno sletio na leđa u jednoj akciji.

Grčka zvijezda je pokušala nastaviti, ali je početkom druge četvrtine ipak morala napustiti dvoranu i završiti utakmicu sa šest poena i tri skoka. Niti gosti iz Miamija nisu bili pošteđeni nesreće jer su tijekom druge četvrtine ostali bez Tylera Herroa koji je u borbi za loptu slomio ruku, a do tog je trenutka Herro ubacio 12 pogodaka.

Još jednu brijatnu predstavu u doigravanju zato je imao Jimmy Butler koji je predvodio Heat sa 35 koševa i 11 asistencija, svestrani Bam Adebayo je dodao 22 ubačaja, devet skokova i sedam asistencija, dok Bucksima nije bilo dovoljno 33 poena Khrisa Middletona, 21 ubačaj Bobbyja Portisa s klupe te po 16 pogodaka i asistencija Jruea Holidaya.

Milwaukee i Miami će svoju drugu utakmicu igrati u noći sa srijede na četvrtak u Milwaukeeu.

Jedini domaćini koji su ostvarili pobjedu u nedjelju su prvi nositelji Zapada Denver Nuggetsi koji su pregazili Minnesota Timberwolvese sa 109-80. Susret je bio odlučen u trećoj četvrtini koju su domaći riješili u svoju korist sa 32-14 te tako uoči posljednjih 12 minuta imali nedostižnu prednost 87-58 pa su glavni igrači oba sastava dobili odmor. Prvi strijelac Nuggetsa bio je Jamal Murray sa 24 ubačaja, Michael Porter je dodao 18 uz 11 skokova, a Nikola Jokić 13 uz 14 skokova. Kod gostiju Anthony Edwards je ubacio 18, a Karl-Anthony Towns 11 uz 10 skokova.

Druga utakmica igrat će se u Denveru u noći sa srijede na četvrtak.

Rezultati:

ISTOK

  • Milwaukee - Miami 117-130 (Miami vodi sa 1-0)

ZAPAD

  • Denver - Minnesota 109-80 (Denver vodi sa 1-0)
  • Phoenix - LA Clippers 110-115 Ivica Zubac je igrao za LA Clipperse 29:42 minuta i postigao 12 koševa (šut za dva 5-8, slobodna bacanja 2-4) uz 15 skokova (LA Clippers vode sa 1-0)
  • Memphis - LA Lakers 112-128 (LA Lakers vode sa 1-0)