mijatović za tportal

Hrvat koji godinama živi u Turskoj o potresu koji ih je pogodio: Nadam se da se ovako nešto više nikad neće ponoviti!

06.02.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon što je snažan potres magnitude 7,8 pogodio u ponedjeljak rano ujutro jug Turske prve vijesti govore da se poginuli broje u stotinama. Hrvat koji živi u Turskoj za tportal nam je prenio prve reakcije

Od većih turskih gradova najgore je prošao Gaziantep, nedaleko od granice sa Sirijom, poznat po vrlo dobrim nogometnim i košarkaškim klubovima.

Ubrzo nakon katastrofalnog potresa počela je potraga za ljudima zatrpanima u ruševinama, a prve informacije govore o tisućama ozlijeđenih.

>> Nakon razornog udara od 7,8 stupnjeva Tursku pogodio niz potresa jačih od četiri stupnja

Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu rekao je da je pogođeno 10 gradova: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir i Kilis.

Kontaktirali smo s Tomislavom Mijatovićem, pomoćnim trenerom košarkaške momčadi Anadolu Efes u Istanbulu, koji živi u Turskoj od 2010., kad je napustio zagrebačku Cibonu i pridružio se tadašnjem treneru Velimiru Perasoviću. Kao i svi stanovnici Turske, bio je u šoku kad je vidio što je potres magnitude 7,8 napravio na jugu zemlje koji često posjećuje, poslovno i privatno.

'Ovo je velika katastrofa i stvarno se nadam da će stati na ovome. Nadam se da se ovako nešto više nikad neće ponoviti i da više neće tresti. Zaista ne znam što bih pametno rekao jer sam u šoku', kazao je za tportal Mijatović, a s kolegama iz kluba pokušava doći do poznanika u tom kraju, poprilično udaljenom od Istanbula. Svi su zabrinuti...

'Nismo se još uspjeli čuti s poznanicima s juga Turske jer je situacija delikatna i komplicirana. Nadam se da su svi dobro… Ovo je ozbiljna stvar i molim Boga da ostane na ovom. Koliko vidimo u vijestima, jako puno ljudi je smrtno stradalo i logično je da su u toj pokrajini svi u strahu. Ovo je velika katastrofa', istaknuo je 46-godišnji košarkaški stručnjak Mijatović, dodavši da je, otkad živi u Turskoj, navikao na česte potrese. No ovako snažan udar sve je stanovnike uznemirio i uzrokovao katastrofalne posljedice.

  • +21
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: REFIK TEKIN