tlo ne miruje

Nakon razornog udara od 7,8 stupnjeva Tursku pogodio niz potresa jačih od četiri stupnja

06.02.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Snažan potres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros Tursku i Siriju. Potres se dogodio na dubini od 17,9 kilometara s epicentrom u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Poginulo je više stotina ljudi, tisuće su ozlijeđene, a nakon razornog udara uslijedilo je više desetaka podrhtavanja tla snažnijih od četiri stupnja po Richteru

Televizijske snimke prikazuju šokirane ljude kako u pidžamama stoje na snijegu i gledaju spasioce kako kopaju po ruševinama zgrada.

Dr. Haluka Özenera, direktor opservatorija Kandilli i instituta za istraživanje potresa, u razgovoru za BBC je rekao da je Turska suočena najvećim potresom u zadnje 24 godine. 'Do sada se dogodilo 100 naknadnih potresa. Oko 53 od njih je preko 4 stupnja po Richteru. Sedam ih je bilo iznad 5. Možemo reći da će se ovi potresi nastaviti i sljedećih dana', naveo je.

Nakon razornog udara uslijedilo je njih nekoliko desetaka jačih od četiri stupnja po Richteru, a tlo i dalje podrhtava. Stephen Hicks, seizmolog sa Sveučilišta u Londonu, kaže da je prethodni najjači potres, također magnitude 7,8, pogodio sjeveroistočnu Tursku u prosincu 1939. i ubio 30.000 ljudi, piše BBC.

  • +8
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia