ŠARIĆ NAJBOLJI ROOKIE

Hrvat izazvao pomutnju - njegovo ime na popisu najvećih zvijezda NBA!

14.03.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaš Dario Šarić vjerojatno prije godinu dana nije mogao sanjati da će već u svojoj prvoj NBA sezoni u momčadi Philadelphia 76ersa postati najbolji igrač i kandidat za novaka godine (rookie of the year)

Nakon dvije sezone u turskom Anadolu Efesu, u kojem ga je za NBA iskušenja pripremio legendarni srpski trener Dušan Ivković, 22-godišnji Šibenčanin Šarić održao je obećanje i odlučio je doći u Sixerse usprkos tome što su mu menadžeri savjetovali da odigra još jednu sezonu u Europi kako bi u ljeto mogao dobiti puno veći novac nego što trenutačno zarađuje.

'Sretan sam što su iza mene dvije sezone u Turskoj i spreman sam za NBA. Dao sam obećanje ljudima u Sixersima, a ja držim do svoje riječi', kazao je Šarić po dolasku u Philadelphiju, čime je odmah 'kupio' navijače Sixersa.

Od prve utakmice 208 centimetara visoki Šarić se solidno snašao u NBA košarci, a puno prostora otvorilo mu se ozljedom prvog izbora NBA drafta Bena Simmonsa. Sredinom veljače, kada je postalo jasno da centar Joel Embiid zbog nove ozljede, nakon svega 31 odigrane utakmice, više neće igrati, postalo je jasno i da bi Šarić mogao dobiti nagradu za novaka godine (rookie of the year). Naime, Emiid nema dovoljan broj odigranih utakmica…

Tako je trener Sixersa Brett Brown vratio Šarića u startnu petorku i dao mu je slobodu u igri, slično kao svojevremeno Slaven Rimac u Ciboni, koju je senzacionalno odveo do titule prvaka regionalne ABA lige. Rezultat toga su senzacionalne Šarićeve igre kojima je pokazao svim onim klubovima koji su ga preskočili na NBA draftu 2014. godine da su pogriješili…

Od 8. veljače, kada je Šarić dobio puno više prostora u igri Sixersa, na prosjeku je od sjajnih 19,4 koša, 8,1 skoka i 3,6 asistencija. Kako bi se dobio dojam o tome koliko je Šarić poseban igrač, pedantni statističari NBA lige izvukli su podatak da su u tom periodu jedini NBA košarkaši s prosjekom većim od 19 koševa, osam skokova i tri asistencije Russell Westbrook, zatim LeBron James, Giannis Antetokounmpo, DeMarcus Cousins i Blake Grifin – sve redom All-star igrači, od kojih su neki kandidati za MVP-a sezone.

U takvom društvu Šarićevo ime izgleda pomalo nestvarno i najblaže rečeno izazvalo je pomutnju među analitičarima NBA lige. No svojim dobrim igrama u zadnje vrijeme veliki radnik kakav  je Dario to je i zaslužio. Do kraja sezone očekuje se da će još malo popraviti svoj prosjek u sezoni, a on trenutačno iznosi 12,2 koša, 6,3 skoka i 2,2 asistencije.

Šarić je svu raskoš svog talenta nedavno pokazao u Los Angelesu protiv velikih Lakersa, kojima je u pobjedi Sixersa 118:116 ubacio 29 koševa (rekord karijere!), a usto je ubilježio sedam skokova i pet asistencija. I to pred očima svog najvećeg igračkog idola Magica Johnsona.

'Bilo mi je ovo prvi put da igram u ovoj velikoj dvorani protiv legendarnih Lakersa. Imao sam priliku pobijediti Lakerse u njihovoj dvorani i to mi jako puno znači. Znate, gledao sam snimke Kobea Bryanta i Magica Johnsona i presretan sam što sam dobio priliku igrati pred njihovim navijačima', kazao je nakon utakmice Dario.