SVAŠTA IM JE PORUČILA

Hrabrija od svih muškaraca na Kongresu Fife! Ovo je žena koja je javno istupila i udarila po domaćinu SP-a Kataru, ali i Fifi

Bionic
Reading

Tinjajuće napetosti izbile su na površinu na Kongresu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u Dohi nakon što se predsjednica Norveškog nogometnog saveza (NFF) Lise Klaveness sukobila s organizatorima SP-a zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji

Klaveness, koja je postala prva žena na čelu NFF-a u njegovoj 120-godišnjoj povijesti kada je izabrana ovog mjeseca, poručila je s govornice da je FIFA dodijelila 'svjetsko prvenstvo na neprihvatljiv način s neprihvatljivim posljedicama', a potom se osvrnula na niz pitanja, uključujući tretman radnika migranata i zabrinutost LGBTQ+ zajednice zbog putovanja u Katar.

Prošle godine Norveška je raspravljala o bojkotu Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Umjesto toga, odlučila se za dijalog i pritisak kroz FIFA-u kao najbolji način za uvođenje potrebnih promjena.

'FIFA je 2010. dodijelila SP na neprihvatljiv način s neprihvatljivim posljedicama. Ljudska prava, jednakost, demokracija, temeljni interesi nogometa, bili su u prvih 11 tek mnogo godina kasnije. FIFA se kasnije pozabavila ovim problemima, ali još je dug put do toga', kazala je Klaveness s govornice dodavši: 'FIFA se mora ponašati kao uzor.'

Istaknula je kako treba zbrinuti ozlijeđene radnike migrante ili obitelji onih koji su poginuli u pripremama za Svjetsko prvenstvo.

'Nema mjesta za poslodavce koji ne osiguravaju slobodu i sigurnost radnika SP-a. Nema mjesta za vođe koje ne mogu ugostiti utakmice žena. Nema mjesta za domaćine koji zakonski ne mogu jamčiti sigurnost i poštovanje LGBTQ+ osoba koje dolaze u ovo kazalište snova. Obećavam da ćemo norveški FA i ja osobno podržati svaku inicijativu koja štiti temeljni interes nogometa, ljudska prava i promiče raznolikost i antidiskriminaciju. To podržavaju i naši prijatelji u drugim nordijskim nogometnim savezima', poručila je.

Kritizirala je i FIFA-ino ponašanje nakon ruske agresije na Ukrajinu.

'Sada imamo brutalan rat u Europi. U početku je FIFA oklijevala. Međunarodni pritisak prisilio ju je na stvarnu akciju. Umjesto da slijedi, FIFA mora voditi.'

Nakon njezinog istupa javio se predsjednik Nogometnog saveza Hondurasa Jorge Salomon poručivši kako ovo nije 'mjesto za raspravu o takvim pitanjima.'

Šef katarskog organizacijskog odbora Hassan al-Thawadi odmah je izašao na pozornicu i rekao da je razočaran što je Klaveness dala svoje komentare bez razgovora s katarskim vlastima.

Rekao je da će taj događaj, prvo Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku, ostaviti 'doista transformacijsko društveno, ljudsko, gospodarsko i ekološko nasljeđe'.

  • +24
72. FIFA Kongres Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Katar smatra da je veliki dio kritika s kojima se suočio bio nepravedan.

'Niste nas pokušali kontaktirati i niste pokušali stupiti u dijalog prije nego što ste se danas obratili Kongresu. Pozivam sve, uvijek smo bili otvoreni za dijalog. Uvijek smo pozdravljali konstruktivnu kritiku, kritiku koja se temelji na raspravi, razumijevanju problema i razumijevanju konteksta problema i napretka činjenica na terenu', kazao je.

Klaveness je kasnije rekla novinarima kako je srela Hassana u brojnim prilikama i izrazila mu svoju zabrinutost.

U izvješću Amnesty Internationala iz 2021. navodi se kako su tisuće radnika migranata iskorištavane. U izvješću na 48 stranica navodi se da su prakse poput zadržavanja plaća i naplaćivanja radnika još uvijek prisutne. Human Rights Watch je rekao da katarski zakoni i dalje diskriminiraju žene, lezbijke, homoseksualce, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe.

Katarske vlasti su kao dokaz velikih poboljšanja naveli suradnju s Međunarodnom organizacijom rada, Međunarodnom konfederacijom sindikata i globalnim tijelom BWI koje predstavlja sindikate građevinskog sektora.

Među nacijama koje su stigle u Katar bila je i Rusija, koja je na Kongresu imala dva delegata. Bili su to glavni tajnik Ruskog nogometnog saveza Aleksandar Alajev i Aleksej Sorokin, koji je bio na čelu organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2018.

'Nevini ljudi pate i umiru. Živimo u agresivnom svijetu, živimo u podijeljenom svijetu. Ali kao što znate, ja jako vjerujem u moć nogometa da okuplja ljude i prelazi kulturne granice. Nelson Mandela je rekao da sport ima moć promijeniti svijet. Nogomet je svjetski sport, ali u isto vrijeme nismo toliko naivni da vjerujemo da nogomet može riješiti sve probleme, naravno da ne', poručio je Fifin predsjednik Gianni Infantino.

'Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. svakako je bilo sjajno sportski i kulturno. Ali očito nije riješilo probleme svijeta. Nije riješilo ni probleme u regiji. To nije stvorilo trajni mir. Ali ono što sada želim reći je da nakon što ovaj strašni sukob prođe, i svi drugi sukobi diljem svijeta, nadamo se da nogomet može igrati malu ulogu u obnovi odnosa, u uspostavljanju mira i razumijevanja. Moja molba svima koji imaju neku moć, na važnim političkim pozicijama, zaustavite sukobe i ratove. Moramo se upustiti u dijalog čak i s vašim najgorim neprijateljem', poručio je.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, FIFA i UEFA suspendirali su ruske momčadi iz svih natjecanja. Ali to nije spriječilo Rusiju da zauzme mjesto za kongresnim stolom.

'Ne skrivamo se. Imamo svako pravo biti ovdje. Nama je pomalo čudno što ruskoj momčadi nije dopušteno igrati u ovim kvalifikacijama', poručio je Sorokin.

Rusija je nedavno izjavila da želi biti domaćin UEFA-inog Europskog prvenstva 2028. ili 2032. godine.