BARCA NEMOĆNA

Hrabra odluka najveće HR nade; odlazi u SAD zbog nepravde!

25.04.2015 u 08:14

Bionic
Reading

Mladi 20-godišnji Dubrovčanin Mario Hezonja u dogovoru sa svojim menadžerom Arnom Tellemom, donio je vrlo važnu i hrabru odluku; odlučio se i službeno prijaviti za NBA Draft koji će se krajem lipnja održati u New Yorku

Vijest da se 201 cm visoki Hezonja, najveća hrvatska košarkaška nada, prijavio na NBA Draft, stigla je istoga dana kada je njegova Barcelona ispala s 3-1 u četvrtfinalu Eurolige od grčkog Olympiacosa. Zanimljivo je kako Hezonja na toj vrlo važnoj utakmici, unatoč tome što je odigrao desetak sjajnih utakmica ove sezone, nije dobio ni sekunde od svog trenera Xavija Pascuala.

Ta nepravda mladom Hezonji sigurno nije dobro sjela pa je moguće da je donio odluku da već na ljeto napušta Barcelonu i bježi od trenera Pascuala. U svakom slučaju će Hezonja, barem nakratko, u lipnju pobjeći u SAD gdje će se predstaviti nekim klubovima i, naravno, sudjelovati u povijesnom NBA draftu.

Međutim, to što Hezonja neke utakmice ove sezone nije igrao – ili je igrao premalo – sigurno neće utjecati na njegovu poziciju na predstojećem NBA draftu. Prema najnovijim ljestvicama stručnjaka s portala draftexpress.com, Hezonja trenutačno zauzima sedmu poziciju, po čemu bi bio najviši hrvatski 'pick' u povijesti (Dario Šarić bio je 12. prošle sezone).

S obzirom na to da Arn Tellem ove sezone ima potpisanih ugovora u vrijednosti od čak 324,5 milijuna dolara (uvjerljivo najviše od svih menadžera) jasno je da bi Hezonja mogao do izbora napredovati još koje mjesto. Puno toga ovisi o lutriji kada će 14 momčadi koje nisu izborile play-off saznati koji točno pick imaju (neke imaju ograničenja oko ranijih zamjena).


Dodajmo kako svjetski poznati menadžer kao što je Tellem brine o karijerama poznatih NBA braniča kao što su Derrick Rose, Russell Westbrook, Joe Johnson, Jrue Holiday, Tyreke Evans, JJ Redick i drugi. Dakle, Hezonja je definitivno u dobrim rukama, a nema sumnje da bi već ovog ljeta mogao napustiti Barcelonu jer odšteta, koja navodno iznosi oko dva milijuna eura, ne bi smjela predstavljati problem. Klub koji izabere Hezonju plaća 600.000 dolara, a ostatak će platiti Hezonja iz svog džepa. No treba reći da tu razliku odštete NBA klubovi mogu amortizirati kroz 20 posto veću plaću koju, prema pravilima, smiju ponuditi rookieju (novaku).

Primjerice, ako Hezonja bude 7. izbor na NBA draftu, imat će plaću 2,5 milijuna dolara, što se sa spomenutom povišicom od 20 posto penje na okruglih tri milijuna dolara. Svake sljedeće sezone plaća će mu progresivno rasti pa će tako od prvog trogodišnjeg ugovora bez problema platiti razliku odštete. NBA liga Hezonji nikad nije bila bliže…

NBA Draft 2015.

Prognoza portala Draftexpress

1. Karl Towns PF/C, Kentucky,
2. Jahlil Okafor C, Duke,
3. Emmanuel Mudiay PG, Guangdong,
4. D'Angelo Russell PG/SG, Ohio State,
5. Justise Winslow SF, Duke,
6. Willie Cauley-Stein C, Kentucky,
7. Mario Hezonja SG/SF, Barcelona,
8. Kristaps Porzingis PF, Sevilla,
9. Stanley Johnson SF, Arizona,
10. Frank Kaminsky PF, Wisconsin,