JASNA PORUKA

Hrabra izjava iz Chapecoensea koju je cijeli svijet čekao...

30.11.2016 u 08:03

  • +11

Srušio se zrakoplov u Kolumbiji

Izvor: Reuters / Autor: Enrique Marcarian

Bionic
Reading

Dopredsjednik brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea Ivan Tozzo, koji je izgubio gotovo čitavu prvu momčad u zrakoplovnoj nesreći u Kolumbiji u noći s ponedjeljka na utorak, izjavio je kako je odlučan u namjeri vratiti klub na noge nakon ove tragedije i kako će Chapecoense sljedeće godine sigurno igrati u prvoj ligi

'Restrukturirat ćemo klub, dovesti nove igrače, te uz mnoge sastanke i puno strpljenja ponovno zaigrati u brazilskom prvenstvu', kazao je Tozzo za brazilski internetski portal Globoesporte.

U nesreći je poginula 71 osoba, dok je preživjelo šestero putnika. Preživjela su trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto i pričuvni vratar Jakson Follman.

Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

Čelnici Atletico Nacionala zatražili su od Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) da naslov pobjednika dodijeli Chapecoenseu.

'Predložili smo CONMEBOL-u da naslov prvaka dodijeli našim suparnicima. To je najmanje što možemo učini za naše brazilske prijatelje,' poručili su iz Atletica.

Brazilski prvoligaši odlučili su ponuditi neke svoje igrače na posudbu Chapocoenseu, a ujedno su i predložili Brazilskoj nogometnoj konfederaciji (CBF) da Chapocoense u sljedeće tri sezone ne može ispasti iz prve lige bez obzira na plasman.

'To je minimalna gesta solidarnosti koju možemo ponuditi kako bi se oporavila ova institucija i dio brazilskog nogometa koji je danas izgubljen', stoji u priopćenju.

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente.

U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili 'Veliki zeleni', kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.