PREPUCAVANJE

HOO uzvratio Ministarstvu: Obmanjujete hrvatsku javnost!

05.03.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta optužilo Hrvatski olimpijski odbor zbog nedolaska potrebne financijske pomoći pojedinim Savezima, iz HOO-a je stigao odgovor...

HOO i Ministarstvo se već danima prepucavaju na temu tko je kriv za nedostatak novca koji trebaju doći do sportaša, njihovih trenera i Saveza. U svojem posljednjem obraćanju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta optužilo je HOO za nezakonite troškove i nestanak dijela novca namijenjenog sportskim djelatnicima.

'Ako HOO ne bude poštovao zakonom predviđenu proceduru, pozivamo sve sportske saveze da planom predviđena sredstva za 2014. godinu potražuju izravno od Ministarstva koje će svoje obveze redovito i na vrijeme ispuniti,' stoji u priopćenju, na koje je odmah stigao odgovor HOO-a, kojeg prenosimo u cijelosti:

'Na emotivno i osobno intonirano priopćenje Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) od 4. ožujka 2014., Hrvatski olimpijski odbor (HOO) kao najviša nevladina nacionalna sportska udruga dužna je reagirati istinitim i objektivnim podacima i činjenicama jer su u spomenutom priopćenju iznesene činjenice koje obmanjuju hrvatsku sportsku i svekoliku javnost. Hrvatski sport je u 2013. godini ostao bez cca 22 milijuna kuna, a razlozi uskraćivanja pripadajućeg novca ni do danas nisu poznati. Vlada RH je za 2013. i 2014. godinu donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću kojom je utvrđen postotak za sve korisnike pa tako i za hrvatski sport. Iz nepoznatih razloga, Uredba Vlade RH se ne poštuje i sredstva za nacionalne sportske saveze nisu u cijelosti doznačena. Ukoliko je došlo do promjene procedure na razini Vlada/MZOS, HOO bi svakako trebao biti s tim upoznat.

HOO je sukladno svojim zadaćama i obvezama, a slijedom navoda u priopćenju MZOS-a, uputio dopis Državnom uredu za reviziju sa zamolbom da se utvrde navodi nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava što do sada niti jedna revizija ili kontrola nije utvrdila.'