DANAS SJEDNICA IO-A

Hoće li Šuker i HNS dati podršku Mamiću i Vrbanoviću?

07.07.2015 u 11:57

Bionic
Reading

Iako su Damir Vrbanović, kao glavni operativac HNS-a, i Zdravko Mamić, prvog dopredsjednika u istom savezu, tek na ispitivanju zbog sumnji da su primali i davali mito te da su utajili porez, u Hrvatskom nogometnom savezu održat će redovnu sjednicu Izvršnog odbora, što znači da u Šukerovim uredima situaciju ne smatraju nimalo alarmantnom

Prošlog tjedna na ispitivanju zbog navedenih sumnji u istražnom zatvoru u Remetincu našli su se vodeći ljudi hrvatskog nogometa. Ali dojam je da se u HNS-u na cjelokupnu situaciju gleda prilično ležerno jer za danas je sazvana redovna sjednica Izvršnog odbora, a sazvali bi je i da se nisu dogodila ova uhićenja.

No bez obzira na sve, pred novinare, odnosno hrvatsku javnost izaći će Davor Šuker, predsjednik HNS-a, koji bi trebao dati odgovore na mnoga pitanja. S obzirom na to da je i u razgovoru za Večernji list Ivan Brleković otkrio da je Zdravko Mamić apsolutni gospodar hrvatskog nogometa, Šuker će morati (vjerojatno) stati u njegovu obranu.

Na Šukerovu žalost, ovo nije jedini problem odnosno jedina afera koja potresa hrvatski nogomet: nekoliko dana prije ovog cirkusa s braćom Mamić i Vrbanovićem i Šuker je bio spomenut - i to od njemačkog predstavnika u Uefi - u kontekstu kladioničarske mafije. Ne zaboravimo ni na kukasti križ s poljudskog travnjaka, za koji još uvijek nije pronađen krivac, a sljedećeg tjedna po tom će pitanju i Uefa donijeti odluku o kazni.

Ipak, gotovo smo sigurni da se danas neće dogoditi ništa senzacionalno, jer Šuker i društvo iz HNS-a neće se tek tako odreći Mamića i Vrbanovića. S obzirom na političku opciju koja vlada Savezom, uvjerenja su da je riječ o političkom progonu.

Osim toga, Šuker se već jednom opekao kada je prozivao Zdravka Mamića. Podsjetimo, prije kvalifikacijske utakmice protiv Srbije Zdravko Mamić je u eteru Soundset radija na nacionalnoj osnovi vrijeđao tadašnjeg ministra Željka Jovanovića, a Šuker se naknadno obratio javnosti priopćenjem u kojem je prozvao Mamića.

'Jedan od mojih najbližih suradnika, član Izvršnog odbora HNS-a i izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić, grubo je pogriješio i svojim je posljednjim istupom nanio veliku štetu ne samo sebi, već i nogometu, kojem svim srcem i dušom pripada. Kao da me nije čuo i pažljivo slušao što sam govorio na posljednjoj skupštini HNS-a.'

Dogodilo se nije ništa, jer Mamić je oslobođen optužbi, a Izvršni odbor HNS-a jednoglasnom je odlukom prekinuo disciplinski postupak protiv istaknutog člana.

I zato od današnje sjednice IO-a ne trebamo očekivati ništa drugo osim podrške Zdravku Mamiću, a samim time i Damiru Vrbanoviću, jer ako su i činili nešto mimo zakona, radili su to u vrijeme dok je Vrbanović bio član maksimirskog kluba.