I VLADA JE OBEĆALA POMOĆ

Hoće li netko odgovarati? Hrvatskoj oduzeto svjetsko prvenstvo

15.09.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u atletskom krosu 2024. neće se održati u Medulinu i Puli u Hrvatskoj, objavila je World Athletics u petak na svojim službenim stranicama.

Svjetsko prvenstvo u krosu trebalo se održati u Puli i Medulinu.

Kako World Athletics pojašnjava u svojoj objavi, pripreme za održavanje natjecanja nisu dovoljno odmakle da bi se prvenstvo moglo održati u Medulinu i Puli 10. veljače iduće godine, kako je planirano.

Međutim, World Athletics je u pregovorima s drugim potencijalnim domaćinima u Europi s ciljem organiziranja natjecanja u ožujku 2024.

Novi domaćin bit će poznat prije kraja rujna.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u atletskom krosu održano je u veljači u Bathurstu u Australiji, dok će se sljedeće izdanje održati u Tallahasseeju na Floridi (2026.).

Inače, kako se neslužbeno doznaje, razlog otkazivanja je navodna financijska nesigurnost projekta uz koji je dato obrazloženje da su - inače od Vlade RH, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin i još nekoliko sponzora osigurana sredstva za održavanje prvenstva - bila nedostatna. Novinari 'Istre 24' su od članova Lokalnog organizacijskog odbora saznali da to baš i nije tako te da se uz malo dobre volje SP bez problema mogao i trebao održati u Hrvatskoj.

100 reprezentacija iz cijeloga svijeta s ukupno 1.200 sudionika u Medulinu je trebalo boraviti tjedan dana. Smještaj je već bio dogovoren s Arena Hospitality Grupom, a projekt je uključivao stotinjak zapošljavanja uz 400 volontera, dok je samo prvenstvo trebalo pratiti čak 60 svjetskih medijskih kuća.

'U ponedjeljak nas je Svjetska atletska federacija telefonski obavijestila da smo izgubili prvenstvo. Poslali su i dokument te najavili da će uskoro poslati službeno priopćenje medijima. Moja je pretpostavka da je Hrvatski atletski savez Svjetskoj federaciji naveo da nismo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, a to baš i nije tako', rekao je Elvis Peršić, poznati pulski olimpijac, predsjednik Atletskog saveza Istre, član IO-a HAS-a te član Lokalnog organizacijskog odbora SP-a u krosu koji je, uz kolegu Roberta Franjkovića iz karlovačkog kluba AK Maraton 2000, najviše učinio da se prvenstvo dodijeli i održi u Lijepoj našoj.

Peršićeve riječi, kako ih je prenijela 'Istra 24', zaista bole, posebno u svjetlu činjenice što je zajednička kandidatura Pule i Medulina lani u svibnju dobila prednost pred svjetskim velesilama Kinom i SAD-om. Tada je, naime, delegacija Svjetske atletske federacije boravila u Istri provjerivši stanje na terenu.

Nakon dobivanja domaćinstva, u listopadu je održan sastanak Organizacijskog odbora na kojem su podijeljeni zadaci, a predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić na sebe je preuzeo obavezu pregovaranja s Vladom Republike Hrvatske.

'Nakon toga se ništa konkretno nije događalo. U studenom smo ipak Franjković i ja odradili sastanke u Gradu Puli, Općini Medulin i Istarskoj županiji. Svi su nam izašli u susret i obećali da će u proračunu rebalansom naći sredstva za Svjetsko prvenstvo. Prijedlog je bio da Županija osigura 100.000 eura, isto toliko Turistička zajednica Istarske županije, zatim po 80.000 eura voljni su bili izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, a također po 80.000 eura trebalo je stići od Turističke zajednice Medulin i Turističke zajednice Pula. Njima se mogu samo zahvaliti jer su zaista prepoznali važnost najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj', veli Peršić.

U međuvremenu, na međunarodnoj atletskoj sceni pojavila se i neslužbena informacija da će umjesto Hrvatske domaćin Svjetskog prvenstva u krosu iduće godine biti Srbija.

'Ja ne znam zašto je ovako ispalo jer sam uvjeren da je cijela Hrvatska bila za ovo prvenstvo. Nama nijedna institucija u nijednom trenutku nije rekla da nam projekt ne valja. Vjerojatno je odluku donijelo dvoje ili troje ljudi. Ne mogu reći da ne razmišljam o osobnoj tužbi jer mi je u svakom slučaju nanesena šteta, financijski i reputacijski', zaključuje Peršić.