Sud naredio

Hitno se zatvaraju olimpijski objekti u Rio de Janeiru u koje su uložene milijarde dolara; razlog je pomalo nevjerojatan

  • Autor: V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2020 14:18
  • Objavljeno 16.01.2020 u 14:14
Rio de Janeiro - olimpijski park

Rio de Janeiro - olimpijski park

Izvor: EPA / Autor: MARCELO SAYAO

Sud u Rio de Janeiro naredio je u srijedu zatvaranje svih objekata koji su izgrađeni i korišteni tijekom ljetnih olimpijskih igara 2016. godine zbog sigurnosnih razloga.

Sudac je ovu odluku donio na zahtjev tužiteljstva da se zabrani održavanje bilo kakvih događaja na olimpijskim objektima dok god gradonačelnikov ured ne podnese potvrdu da su sigurni za korištenje.

Ured gradonačelnika Rio de Janeira je objavio kako će se žaliti na sudsku odluku.

Sudac je svoju odluku objasnio riječima da želi 'sačuvati sigurnost stanovništva jer se na tim objektima redovito održavaju različiti spektakli i koncerti'. Logičan razlog jer se ipak brine za sigurnost stanovništva, ali s druge strane je nevjerojatno da tri i pol godine stari objekti - propadaju.

'Takva situacija u kojoj su objekti urušeni i oštećeni zbog nedostatka nadzora i zbog velikog broja ljudi koji ih posjećuju može dovesti do tragedije', napisao je sudac u svojoj odluci.

Objekti izgrađeni za OI 2016., prve koje su se održale na teritoriju Južne Amerike, često su bili kritizirani zbog visokih troškova koji se procjenjuju na oko 12,5 milijardi dolara i korupcijskih skandala.

Prema tužiteljstvu, tijelo koje je bilo zaduženo za vođenje tih objekata je prestalo postojati u lipnju prošle godine što je pridonijelo tome da ih prestane nadgledati država a to je uzrokovalo krađu materijala i električnih kabela.

Ovom odlukom je obuhvaćen Olimpijski park Barra da Tijuca u turističkoj četvrti Rija gdje se nalazi i Arena Rio, teniski centar i biciklistička staza. Također je obuhvaćena i regija Deodoro, na 40 km od Copacabane gdje su se održavala natjecanja u ragbiju, hokeju na travi, kajaku i kanuu te konjički sportovi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!